Navigacijska pot

Nov jedilnik za Evropo? - 15/01/2008

Natakar servira hrano

S prenovo predpisov o novih sestavinah živilskih izdelkov na policah trgovin in v evropski prehrani naj bi Evropejcem omogočili nove kulinarične užitke.

Evropska komisija je predlagala uporabo sestavin, ki se proizvajajo z novimi postopki, in dostop na trg za nove živilske proizvode, ki se tradicionalno ne uporabljajo v Evropi, da bi spodbudila inovacije na področju živil.  

Kot je dejal komisar za zdravje Kyprianou, bo tako „omogočila, da bodo potrošniki v Evropski uniji izbirali med najnovejšimi živili, spodbudila pa bo tudi živilsko industrijo v Evropi.“

Področje novih živil English je že urejeno z zakonodajo EU. Nov predlog pa bo uvedel učinkovitejša in praktičnejša pravila, saj temelji na izkušnjah iz obstoječe zakonodaje ter upošteva najnovejši tehnološki razvoj in znanstvena mnenja.  

Zaradi poenostavitve postopkov naj bi nova živila ocenili in odobrili v osrednjem organu – Evropskem uradu za varnost živil DeutschEnglishfrançaisitaliano. Zdaj varnost živil ocenjujejo posamične države EU.

Varna živila bi nato odobrili po vsej EU. Postopek odobritve bi bil hitrejši, preglednejši in enotnejši.

Živila, ki jih sicer že poznajo zunaj EU, v Evropi pa so nova, bi lahko prišla na police trgovin, čim bi dokazali njihovo varnost. Nova živila bi se tako lahko znašla na evropskem trgu že pet mesecev po vložitvi predloga.

Primer take nove sestavine je olje, obogateno z DHK (dokozaheksaenojsko kislino), za uporabo v mlečnih izdelkih in mlečnih nadomestkih za ljudi, ki ne prenašajo laktoze. Lahko se uporablja tudi v mazavih maščobah, žitnih kosmičih, prehranskih dopolnilih in dietetičnih živilih.

Recepti iz vse Evrope българскиdanskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskiportuguêsromânăsuomisvenska

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave