Cale de navigare

Noutăţi în bucătăria europeană? - 15/01/2008


 Chelner prezentând mâncarea la masă într-un restaurant

Noi plăceri culinare pentru cetăţenii Europei – propunerea potrivit căreia ingrediente novatoare vor găsi un loc pe rafturile magazinelor şi în bucătăria europeană prinde formă.

Într-o recentă propunere privind încurajarea inovaţiei în sectorul alimentar, Comisia Europeană pune accentul pe ingrediente produse cu ajutorul unor tehnici noi şi pe preparate care nu fac parte din gastronomia tradiţională europeană.

Potrivit comisarului pentru sănătate Markos Kyprianou, această măsură va „pune la dispoziţia consumatorilor cea mai recentă gamă de alimente şi va oferi industriei alimentare un mediu de afaceri favorabil în Europa”.

Legislaţia comunitară conţine deja prevederi privind alimentele noi English . Însă această nouă propunere ar crea o serie de reguli, mai eficiente şi mai practice. Pe baza experienţei dobândite din legislaţia existentă, această propunere cuprinde ultimele evoluţii tehnologice şi opinia ştiinţifică recentă. 

Pentru a eficientiza procedurile, alimentele noi vor fi evaluate şi autorizate prin intermediul unui sistem central, şi anume organismul european de control pentru siguranţa alimentară DeutschEnglishfrançaisitaliano (EFSA – Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară). În prezent, evaluările preliminare sunt realizate de înseşi ţările Uniunii Europene. 

Produsele considerate a fi sigure vor putea fi apoi autorizate pe întreg teritoriul Uniunii, rezultând astfel o procedură de autorizare mai rapidă, mai clară şi mai uniformă.

În cazul alimentelor cunoscute în afara graniţelor UE şi care sunt noi pentru bucătăria europeană, odată ce se va dovedi că aceste produse corespund criteriilor de siguranţă, acestea vor putea fi introduse pe piaţa europeană la doar cinci luni după notificare.

Un exemplu de ingredient nou este un tip de ulei bogat în DHA (acid docosahexaenoic) destinat utilizării pentru produsele lactate şi substituţi ai laptelui pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză. De asemenea, acesta poate fi folosit în grăsimi tartinabile, cereale pentru micul dejun, suplimente alimentare şi produse dietetice.

Reţete din toată Europa

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile