Kruimelpad

Een nieuwe keuken voor Europa? - 15/01/2008

Ober dient op in een restaurant

Nieuwe culinaire genoegens staan ons te wachten! De EU-plannen om innovatieve voedingsmiddelen in de schappen van de supermarkt te brengen en in de Europese keukens te introduceren, krijgen vaste vorm.

Ingrediënten die met nieuwe technieken worden gemaakt en voedingsmiddelen die in Europa nog niet gebruikelijk zijn staan centraal in het nieuwste voorstel van de Commissie om de innovatie in de voedingssector te stimuleren.

Volgens Europees commissaris voor gezondheid Kyprianou "bieden zij de EU-consument een optimale keuze uit de modernste voedingsmiddelen en verbeteren zij het klimaat voor de voedingsindustrie in Europa".

Nieuwe voedingsmiddelen English vallen ook nu al onder de EU-wetgeving, maar het nieuwe voorstel maakt de regels doeltreffender en praktischer.  Daarbij is geput uit de ervaring met de huidige regels en er wordt rekening gehouden met recente ontwikkelingen in de wetenschap en technologie.

Om de procedures te stroomlijnen zullen nieuwe voedingsmiddelen door één centrale instantie, de waakhond van de voedselveiligheid (EFSA) DeutschEnglishfrançaisitaliano, worden gekeurd en geautoriseerd. Nu gebeurt de initiële keuring nog door de afzonderlijke EU-landen.

Producten die door die keuring komen moeten in de hele EU worden toegelaten, waardoor de vergunningsprocedure sneller, duidelijker en uniformer wordt.

Voedingsmiddelen die nieuw zijn in Europa, maar daarbuiten al wel gangbaar zijn, kunnen al vijf maanden na aanmelding in de handel worden gebracht, mits de aanvragers hebben aangetoond dat zij veilig zijn.

Een voorbeeld van zo'n nieuw ingrediënt is een nieuw soort olie die rijk is aan DHA (docosahexaeenzuur), dat wordt gebruikt in zuivelproducten en melkvervangers voor mensen met lactose-intolerantie. Het kan ook worden gebruikt in margarine, ontbijtgranen, voedingssupplementen en dieetproducten.

Recepten uit heel Europa

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links