Navigációs útvonal

Étteremben felszolgáló pincér

Az uniós elképzeléseknek köszönhetően az üzletek polcairól a jövőben újszerű összetevőket tartalmazó élelmiszerek vándorolhatnak az európai fogyasztók kosaraikba és onnan a terített asztalokra.

Az Európai Bizottság legújabb javaslata az élelmiszer-ágazatban folyó innovációs tevékenység ösztönzésére irányul. Középpontjában új eljárások és technológiák segítségével létrehozott élelmiszer-összetevők és Európában hagyományosan nem fogyasztott élelmiszerek állnak.

Markos Kyprianou egészségügyi biztos szerint a javaslatnak köszönhetően „az uniós fogyasztók a lehető legkorszerűbb élelmiszerek közül választhatnak majd, az európai élelmiszeripar pedig kedvező környezeti feltételek között működhet.”

Az uniós joganyag már most is szabályozza az új élelmiszerek Englishkel kapcsolatos kérdéseket. Az új javaslat azonban hatékonyabb és célszerűbb szabályozási rendszert hivatott életre hívni. Kidolgozói figyelembe vették a jelenleg hatályos jogszabályok alkalmazása során szerzett tapasztalatokat éppúgy, mint a legfrissebb tudományos és technológiai fejleményeket.

Az eljárások ésszerűsítése érdekében az új élelmiszerek értékelését és engedélyezését a jövőben az EFSA DeutschEnglishfrançaisitaliano (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) végzi majd központilag. Az uniós ügynökség már most is éberen őrködik az európai fogyasztók tányérjára kerülő élelmiszerek biztonsága felett. Jelenleg az értékelés kezdeti lépéseit még az uniós tagállamok végzik.

A javaslat értelmében az értékelést követően a biztonságosnak bizonyuló élelmiszerek előtt megnyílna az út az EU valamennyi tagországába; az engedélyezési folyamat ezáltal gyorsabbá, átláthatóbbá és egységesebbé válna.

Az EU határain kívül közismert, de Európában hagyományosan nem fogyasztott élelmiszerek esetében az engedély kérelmezőjének bizonyítania kell, hogy a kérdéses termék biztonságos. Ha ez a feltétel teljesül, akár 5 hónappal azt értesítést követően megkezdődhet a termék forgalmazása.

Az új élelmiszer-összetevők egyikét például egy DHA-ban (dokozahexaénsavban) gazdag olaj jelenti, amelyet a laktózérzékenységben szenvedők számára készített tej- és tejhelyettesítő termékekben, továbbá kenhető zsírokban, reggelire fogyasztott gabonapelyhekben, ételkiegészítőkben és dietetikus készítményekben lehet majd hasznosítani.

Európa a tányérunkon – receptgyűjtemény българскиdanskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianoNederlandspolskiportuguêsromânăsuomisvenska

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek