Navigointipolku

Uuselintarvikkeet nopeammin pöytään - 15/01/2008

Ravintola-annoksia tarjolla

Eurooppalaiset voivat pian saada lautasilleen uusia herkkuja, kun innovatiivisten elintarvikkeiden tulo ruokakauppojen hyllyille helpottuu.

Uuselintarvikkeita koskevan tuoreen lainsäädäntöehdotuksen tavoitteena on kannustaa elintarvikealan innovointia. Komission ehdotus koskee muun muassa uutta teknologiaa käyttäen tuotettuja elintarvikkeiden ainesosia sekä sellaisia elintarvikkeita, joita Euroopassa ei perinteisesti ole käytetty.

Terveysasioista vastaavan komissaarin Markos Kyprianoun mukaan uudistus antaisi EU:n kuluttajille ”mahdollisuuden valita elintarvikkeensa mahdollisimman ajanmukaisesta tarjonnasta ja parantaa Euroopan elintarviketeollisuuden toimintamahdollisuuksia”.

Uuselintarvikkeet English ovat jo EU:n lainsäädännön piirissä. Säädöksiä halutaan nyt tehostaa ja muuttaa käytännöllisempään suuntaan. Uudistusehdotuksessa otetaan huomioon nykylainsäädännöstä saatujen kokemusten lisäksi teknologian ja tutkimuksen viimeisin kehitys.

Uuselintarvikkeiden arviointi- ja lupamenettelyjä halutaan yksinkertaistaa keskittämällä ne EU:n elintarvikevirastoon DeutschEnglishfrançaisitaliano (EFSA). Nykyisin alustavista arvioinneista vastaavat EU:n jäsenmaat.

Uudistusten ansiosta lupamenettelyjä voitaisiin nopeuttaa, yksinkertaistaa ja yhtenäistää EU:n laajuisesti, ja turvallisiksi todetut uudet tuotteet saataisiin näin helpommin markkinoille.

Jos taas kyseessä ovat elintarvikkeet, jotka ovat jo käytössä EU:n ulkopuolella mutta joita ei aiemmin ole myyty täällä, voi myyntiluvan saada jopa viidessä kuukaudessa, jos elintarvikkeen turvallisuus voidaan todistaa.

Esimerkki uudesta ainesosasta on DHA-rasvahappoja sisältävä öljy, jota käytetään maitotaloustuotteissa ja laktoosi-intoleranteille tarkoitetuissa maidonkorvikkeissa. Sitä voidaan käyttää myös levitettävissä ravintorasvoissa, aamiaismuroissa ja erityisruokavaliovalmisteissa.

Reseptejä eri puolilta Eurooppaa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä