Διαδρομή πλοήγησης

Μια νέα κουζίνα για την Ευρώπη; - 15/01/2008

Σερβιτόρος στην κουζίνα εστιατορίου

Νέες διατροφικές εμπειρίες περιμένουν τους Ευρωπαίους καθώς καινοτόμα προϊόντα διατροφής κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωπαϊκή αγορά και μπαίνουν στην κουζίνα μας

Τα συστατικά που παράγονται με νέες τεχνικές και τα τρόφιμα που μέχρι σήμερα δεν συγκαταλέγονταν στις διατροφικές παραδόσεις των Ευρωπαίων είναι το κύριο θέμα πρόσφατης πρότασης της Επιτροπής, με στόχο να τονωθεί η καινοτομία στον τομέα των ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Υγείας, Μάρκο Κυπριανού, με τον τρόπο αυτό “δίνεται στους καταναλωτές της ΕΕ η δυνατότητα να επιλέγουν τα πλέον καινοτόμα τρόφιμα και δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη βιομηχανία ειδών διατροφής στην Ευρώπη.”

Αν και τα νέα τρόφιμα English καλύπτονται ήδη από κοινοτική νομοθεσία, με τη νέα πρόταση θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο και πρακτικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η νέα πρόταση βασίζεται στην πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και τη γνώμη του επιστημονικού κόσμου.  

Για να εξασφαλιστεί ενιαία και ομοιόμορφη γραμμή σε όλη την ΕΕ, η αξιολόγηση και η έγκριση των νέων τροφίμων θα γίνεται μέσω ενός κεντρικού φορέα, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων DeutschEnglishfrançaisitaliano (EFSA). Μέχρι στιγμής, οι αρχικές αξιολογήσεις διενεργούνται από κάθε κράτος μέλος χωριστά.

Για τα προϊόντα που διαπιστώνεται ότι είναι ασφαλή, η σχετική έγκριση θα παρέχεται μέσω της ΕΕ, και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται μία ταχύτερη, σαφέστερη και ομοιόμορφη διαδικασία.

Στην περίπτωση τροφίμων που είναι γνωστά μεν εκτός ΕΕ αλλά αποτελούν νεωτερισμό για την Ευρώπη, μόλις οι ενδιαφερόμενοι αποδείξουν ότι πρόκειται για ασφαλή τρόφιμα θα μπορούν να τα κυκλοφορήσουν στην αγορά εντός διαστήματος μόλις πέντε μηνών.

Για παράδειγμα, πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα νέο λάδι πλούσιο σε DHA (εικοσιδυεξενικό οξύ), το οποίο χρησιμοποιείται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και υποκατάστατα γάλακτος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Το λάδι αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε λιπαρές ουσίες για επάλειψη στο ψωμί, σε δημητριακά που καταναλώνονται στο πρωινό, σε συμπληρώματα διατροφής και σε διαιτητικά προϊόντα.

Η Ευρώπη στο πιάτο σας

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι