Навигационна пътека


 Сервитьор представя храната в ресторант

Европейците ще вкусят нови кулинарни чудеса с осъществяването на плановете за навлизане на нови съставки на пазара и в европейската кухня.

Последното предложение на Комисията за стимулиране на иновациите в хранителния сектор е съсредоточено върху произведените по нови технологии съставки и нетипичните за Европа храни.

Според комисаря по здравеопазването Киприану това ще позволи на „потребителите от ЕС да се възползват от най-актуалния възможен избор на храни и ще осигури благоприятна среда за развитие на хранителната промишленост в Европа.“

Новите храни English вече са обхванати от законодателството на ЕС, но новото предложение ще създаде по-практичен и ефикасен набор от правила. Като се базира на опита, натрупан с вече съществуващия закон, предложението взема предвид последните новости в технологиите и научните възгледи.

За опростяване на процедурите новите храни ще бъдат оценявани и одобрявани централно от пазителя на хранителната безопасност DeutschEnglishfrançaisitaliano в ЕС. Засега началните оценки се извършват от отделни страни от ЕС.

Новата процедура за одобряване на продукти ще бъде по-бърза, по-ясна и по-хомогенна, тъй като веднъж счетени за безопасни, продуктите ще бъдат разрешени в целия Съюз.

Новите за ЕС, но познати извън него храни, чиято безопасност е доказана от техните вносители, ще могат да бъдат пуснати на пазара само пет месеца след като органите на ЕС са били уведомени за тях.

Пример за нова съставка е олиото, богато на DHA (докозахексаноична киселина), което се използва в млечни продукти и заместители на млякото за хора, имащи непоносимост към лактозата. То може да се използва и в масла за мазане, мюсли, хранителни добавки и диетични храни.

Рецепти от цяла Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки