Kruimelpad

Navigatie

Rollenspel EU besluitvorming

Foto: studenten © iStockWil je jouw leerlingen kennis laten maken met de praktische besluitvormingsprocedures in de EU? En ze door het vuur te laten gaan voor de belangen van hun land, daarbij de voortgang van het Europees project niet uit het oog verliezend? Dan is het leuk om het rollenspel EU besluitvorming te volgen bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag. Het is gebaseerd op de Chocoladerichtlijn.

75 minuten lang nemen de leerlingen plaats in de onderhandelingszetel van één van de EU-landen, het Europees Parlement of zijn ze een ambitieuze medewerker bij de Europese Commissie die erop gebrand is dat zijn wetsvoorstel over de chocoladerichtlijn wordt aangenomen.

De leerlingen worden bijgepraat over het besluitvormingsproces in de EU. Ook maken ze van dichtbij mee hoe de (vaak zware) onderhandelingen in de praktijk werken.

Aanmelden?

Het gratis rollenspel is geschikt voor een groep van ongeveer 25 personen. Voor meer informatie over de workshop kun je contact met ons opnemen tel. 070-3135300. Je kunt ook mailen naar: comm-nl-den-haag(at)ec.europa.eu

Zelf spelen?

Het rollenspel is ook te downloaden, zodat je dit zelf in de klas met de leerlingen kunt doen. Een docentenhandleiding is te vinden aan het begin van het rollenspel.

Benodigheden:

Er zijn twee versies van het rollenspel:

  • de standaard versie, zoals hierboven beschreven, die vooral laat zien wat de rol van de lidstaten in de Raad is. Geschikt voor scholieren van de laatste klassen van de middelbare school, voor studenten en voor groepen met (beperkte) basiskennis van de EU.

Introductiefilmpje Rollenspel Chocoladerichtlijn

Rollenspel EU besluitvorming Nederlands Standaardpdf(3.53 Mb)  English

Chocolade stemresultaat Raadxls(36 kB)  English

Powerpoint NL - besluitvorming in de EU  English

  • de uitgebreide versie, die de rol van de Raad én van het Europees Parlement in de besluitvorming duidelijk maakt. Geschikt voor studenten van universitair niveau of groepen die op professioneel niveau betrokken zijn bij de EU. 

Introductiefilmpje Rollenspel Chocoladerichtlijn

Uitgebreide versieszip(4.42 Mb)  English 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee