Kruimelpad

Navigatie

Winterprognose 2014: Herstel gaat verder

Winterprognose EU 2014: Herstel gaat verder

Het economische herstel in de meeste EU-landen zet door. Dit blijkt uit een winterprognose van de Europese Commissie.

 
25/02/2014

Aan de hand van ongeveer 180 indicatoren zoals onder meer het BBP, inflatie, tewerkstelling en overheidsfinanciën, geeft de Commissie een prognose voor de economische groei binnen de Europese Unie, de eurozone en hun belangrijkste handelspartners. Voor het eerst werpt deze prognose een vooruitblik op 2014 én 2015. De prognoses vormen de basis voor de economische toezichtprocedures uit het Europees Semester.

Nederland: Economisch herstel na 2 jaar recessie
De economische groei werd positief in het tweede kwartaal van 2013 en wint aan kracht in 2014 en 2015. In 2014 wordt deze nog gedreven door investeringen. Dankzij een stijgende interne vraag zal deze groei echter versnellen in 2015. De werkloosheid zal eerst nog nivelleren voor het traag zal dalen naar het einde toe van de prognosehorizon. Het begrotingstekort blijft dichtbij de 3% van het BBP.  Bekijk de volledige prognosepdf voor Nederland. 

Algemene prognose
Volgens de winterprognose van de Europese Commissie gaat het economische herstel in de meeste lidstaten en in de EU door. Nu de economie sinds voorjaar 2013 niet meer in recessie is en na drie opeenvolgende kwartalen van getemperd herstel, wordt een gematigde toename van de economische groei verwacht. Na een reële BBP-groei van 1,5% in de EU en 1,2% in de eurozone in 2014, zou de activiteit versnellen in 2015 tot 2,0% in de EU en 1,8% in de eurozone. Deze cijfers zijn telkens met 0,1 procentpunt opwaarts herzien vergeleken met de herfstprognose 2013. Lees hier het volledige persbericht.

Meer informatie:
Een overzicht van alle prognoses van alle landen.

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Help ons verbeteren

Ja Nee