Kruimelpad

Navigatie

Spanje

Bij het ontstaan van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) mocht Spanje niet meedoen, omdat het land werd geregeerd door generaal Franco.

 

Spanje en de Europese Unie

Thema: Migranten

Bij het ontstaan van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) mocht Spanje niet meedoen, omdat het land werd geregeerd door generaal Franco. Hij was in 1939 aan de macht gekomen na een militaire staatsgreep. Daarna was er een drie jaar durende burgeroorlog in het land. Na de dood van dictator Franco werd de democratie hersteld, waardoor Spanje wel met de EU mocht meedoen. Tegenwoordig wordt Spanje, net als vele andere EU-landen, overspoeld door immigranten en vluchtelingen. Om dit in goede banen te leiden, werken de EU-landen aan een gemeenschappelijke aanpak.

 

Landensheet

De landensheet Spanje geeft u algemene informatie over: de Spaanse tradities, inwoners en het landschap. U kunt de landensheet hierpdf(468 kB) downloaden.

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8

Het is avond en David (11) zit op een boot, die een illegale reis overzee maakt om een beter bestaan te vinden. Zijn ouders, zusje Paula (8) en hij zitten met andere mensen opeengepakt op een bootje. Het is erg eng. Dan wordt hij nat van het zweet wakker. Het was maar een droom. Zijn vader is havenarbeider en heeft gisteravond een verhaal verteld over een aangekomen boot vol vluchtelingen.

Download het verhaalpdf(69 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(86 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die horen bij een verhaal en de opdrachten. De douanepet hoort bij het verhaal van Spanje.

Download de opdrachtensheets:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(1.52 Mb)[2 MB]

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(1.13 Mb)[2 MB]

Bij de opdrachten:

De EU-landen werken aan een gemeenschappelijk beleid om de legale immigratie in goede banen te leiden en de problemen van illegale immigratie aan te pakken. Er zijn minimumnormen en -procedures voor asielzoekers, om degenen die het nodig hebben te beschermen en misbruik te voorkomen. Zo is bepaald hoe en waar een asielverzoek moet worden behandeld, wat de status is van personen die asiel hebben aangevraagd en aan wie asiel is verleend. Ook de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten bij het naleven van deze regels is vastgelegd.

Binnen de EU zijn de meeste landsgrenzen open, wat reizen en zakendoen vereenvoudigt. De buitengrenzen zijn daardoor extra belangrijk en doeltreffende controles zijn noodzakelijk. De EU-landen moeten hierbij goed samenwerken om illegale immigratie en criminaliteit te voorkomen.

Kleurplaten groep 1 t/m 4

Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Het strand in Spanjepdf(79 kB)

De Spaanse vlagpdf(16 kB)

Docentenhandleiding


De docentenhandleiding kun je hierpdf(103 kB) downloaden.

Meer achtergrondinfo

Website Ontdek Europa!

Spanjepdf(367 kB) in het kinderpaspoortje

Brochure: Een kans en een uitdaging

Immigratie : website Raad van de Europese Unie

Website binnenlandse zaken voor meer achtergrondinformatie (Engels)

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee