Kruimelpad

Navigatie

Luxemburg

Luxemburg is lid van de Europese Unie sinds de oprichting in 1951. Vroeger was de staalindustrie in Luxemburg belangrijk voor de omringende landen.

 

Luxemburg en de Europese Unie

Thema: Talen

Luxemburg is lid van de Europese Unie sinds de oprichting in 1951. Vroeger was de staalindustrie in Luxemburg belangrijk voor de omringende landen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Luxemburg tussen de vechtende partijen in. Voor Luxemburg was het dus heel belangrijk om vrede te sluiten en samen te werken met zijn buren. In Nederland heb je maar één taal en een paar streekdialecten. Luxemburg heeft drie talen: Frans en Duits en het Lëtzebuergesch, wat een mengelmoes is van die twee. De Europese Unie kent 24 officiële talen.

 

Landensheet

De landensheet Luxemburg geeft je algemene informatie over o.a. de hoofdstad, de religie en de economie. Je kunt de landensheet hierpdf(406 kB) downloaden.

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8
Guy woont naast een banketbakkerij, in een Belgisch plaatsje aan de grens. Hij is gek op snoep en doet alles om aan geld voor snoep te komen. Vaak staat hij in de open deur van de banketbakker om de geur op te snuiven. Zijn vader vindt snoep niet gezond, een moeder is er niet. Nicole woont aan de andere kant van de straat, in Luxemburg. Dat het twee landen zijn merk je bijna niet meer: alleen aan de oude slagboom bij de brug die al jaren openstaat. Samen spreken Guy en Nicole vier talen. Ze halen rare capriolen uit om geld te verzamelen, zodat ze als snoepje verkleed naar het carnaval kunnen.

Download het verhaalpdf(76 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(75 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die afzonderlijk horen bij een verhaal en de opdrachten. Op de geplastificeerde foto het Luxemburgse dorpje Martelange.

Download de bijbehorende opdrachtensheets:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(681 kB)

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(760 kB)

Bij de opdrachten:

De EU vindt het belangrijk dat elk land z´n eigen cultuur, talen en tradities bewaart. Ook is het goed als alle burgers documenten zoals wetgeving in hun eigen taal kunnen lezen of vragen in hun eigen taal kunnen stellen. De eerste Europese taalwetgeving dateert al van 1958. De eerste EU-talen waren Duits, Frans, Italiaans en Nederlands. Momenteel zijn er 28 EU-landen met 24 officiële talen. Sommige landen hebben namelijk dezelfde taal (zoals Duitsland en Oostenrijk), waardoor er minder officiële talen dan EU-landen zijn. Nieuwe EU-landen geven bij de toetredingsonderhandelingen aan welke taal/talen zij als officiële taal willen gebruiken. Naast de officiële landstaal worden in veel EU-landen ook minderheidstalen gesproken. In Nederland is Fries een erkende minderheidstaal.
Lees meer over het EU-talenbeleid.

Kleurplaten groep 1 t/m 4

Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Luxemburg letters XYZpdf(110 kB)

De vlag van Luxemburgpdf(7 kB)

De docentenhandleiding
De docentenhandleiding kun je hierpdf(103 kB) downloaden.

Meer achtergrondinformatie
Luxemburgpdf(355 kB) in het kinderpaspoortje

Brochure Europa op de bres voor meertaligheid

Posterpdf(198 kB) talen (niet gedrukt leverbaar)

Brochure Talen helpen je vooruit (website EU bookshop) taalgids met korte gesprekken in officiële EU talen)

Website Ontdek Europa!

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee