Kruimelpad

Navigatie

Ierland

Ierland (Éire) was een arm land waar veel mensen van de landbouw leefden. Maar sinds de toetreding tot de EU in 1973 gaat het goed met Ierland. Het is nu een rijke, moderne samenleving. Vanwege de spectaculaire economische groei in de jaren ’90 werd Ierland toen ook wel de 'Keltische tijger’ genoemd.

 

Ierland en de Europese Unie

Thema: vooruitgang

Ierland (Éire) was een arm land waar veel mensen van de landbouw leefden. Maar sinds de toetreding tot de EU in 1973 gaat het goed met Ierland. Het is nu een rijke, moderne samenleving. Vanwege de spectaculaire economische groei in de jaren ’90 werd Ierland toen ook wel de 'Keltische tijger’ genoemd.

 

Landensheet

De landensheet Ierland geeft je algemene informatie over o.a. de hoofdstad, nationale feestdag, klimaat en het aantal inwoners. Je kunt de landensheet hierpdf downloaden.

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8
Misty (11) is een dromerig meisje. Ze woont met haar ouders alleen in een heel oud Iers kasteel, bovenop een heuvel. Misty kent alle geheime plekjes, ook waar de elven wonen en zet daar dagelijks eten neer. Want Ierse huisgeesten kunnen heel vervelend worden als je ze niet te vriend houdt. Dan komt ze leeftijdsgenoot Tom tegen, van Amerikaanse afkomst, die in een nieuw te bouwen huis op de heuvel komt wonen. Sinds Ierland onderdeel is van de EU is het van een arm land, een welvarend land geworden en komen voor het eerst Amerikaanse Ieren ‘terug naar huis’.

Download het verhaalpdf(75 kB)  voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(74 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die horen bij een verhaal en de opdrachten. Dit is een Iers elvenbekertje.

Download de bijbehorende opdrachten:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(134 kB) 

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(1.41 Mb) 

Bij de opdrachten:

Door de economische crisis is de situatie in veel EU-landen erg veranderd. Ook Ierland had in 2010 zware problemen, waaronder een enorm begrotingstekort. Met de hulp van de EU en het IMF heeft Ierland hard aan z´n problemen gewerkt. Het land slaagt er inmiddels weer in zelf geld aan te trekken op de financiële markten. Het strenge bezuinigingsplan voor Ierland heeft gewerkt en het land is van de financiële afgrond gered.

Europa 2020 is het tienjarenplan voor economische groei van de Europese Unie. Het moet een uitweg bieden uit de economische crisis, maar ook hervormingen in gang zetten op het gebied van bijvoorbeeld de vergrijzing van de bevolking en armoedebestrijding. De EU wil tegen 2020 vijf kerndoelen bereiken op het gebied van werkgelegenheid, klimaat & energie, onderwijs, onderzoek & innovatie en sociale uitsluiting & armoedebestrijding.

Deze kerndoelen worden in elk land omgezet naar nationale doelstellingen. Daarbij wordt rekening gehouden met de specifieke situatie en omstandigheden van elk land. Zo kunnen alle landen gezamenlijk, maar volgens hun eigen mogelijkheden, resultaten halen.

Kleurplaten groep 1 t/m 4
Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Ierland kasteelpdf(39 kB)

Vlag van Ierlandpdf(7 kB)

De docentenhandleiding
De docentenhandleiding kun je hierpdf(103 kB) downloaden.

Meer achtergrondinformatie
Website Ontdek Europa!

 

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee