Kruimelpad

Navigatie

Verhalenkoffer

De Europese Verhalenkoffer, inspirerend EU lesmateriaal voor basisonderwijs

Op de NOT beurs is de vernieuwde Verhalenkoffer gepresenteerd. Binnenkort kunt u op deze website alle bestanden downloaden en de Verhalenkoffer lenen bij een van de uitleenpunten. Wilt u op de hoogte gebracht worden als het zover is? Stuur ons een mail met als onderwerp´Verhalenkoffer´ en wij laten het u weten! Dank voor uw belangstelling. Nieuwsgierig? Lees hier alvast het verhaal 'de Pet van de douanier´voor groep 5/6pdf(643 kB) en groep 7/8pdf(630 kB).""In de klas bevindt zich een reiskoffer, volgeplakt met stickers uit Europa. Waar is die koffer allemaal geweest? Hij ziet er bereisd uit."

De Europese Verhalenkoffer is een koffer vol spannende (voorlees)verhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. Er zitten ook kleurplaten in de koffer voor groep 1 t/m 4. In de koffer bevinden zich tien verhalen; verhalen die zijn gemaakt door Monica Weisenmuller, eigenaar* van de koffer. Bij elk verhaal hoort een souvenir: een voorwerp, een foto of een attribuut. Wat zal er allemaal uit de koffer komen? In de koffer woont een trol, zit een heuse douanepet en een knijpkat om bij te lichten als de stroom uitvalt.

Met de koffer kunnen docenten Europese thema’s op een leuke en aansprekende manier duidelijk maken aan de leerlingen. De koffer is geschikt voor een enkele les over Europa of om met de hele school een Europa-project te houden. Lees een ervaringsverslagpdf(1.23 Mb) van Kind Centraal en JedoetRtoe over het gebruik van de Europese leskoffer, inclusief foto's!

Je kunt de koffer lenen via de volgende uitleenpunten.

* Brief van Monica voor groep 5 en 6pdf(119 kB) & groep 7 en 8pdf(119 kB).

 
Een Bulgaarse Martenitsa

Bulgarije

Bulgarije is in januari 2007 bij de Europese Unie gekomen. In het land heerst veel armoede. Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Maak kennis met Bulgarije.

 
Het man/vrouw teken

Denemarken

Denemarken maakt sinds 1973 deel uit van de Europese Unie. In de jaren ’90 ging het economisch niet zo goed met Denemarken. Veel mensen hadden geen werk. Het land had grote schulden bij andere landen. Nu is het één van de meest welvarende landen. Hoe zit het in dit land met de gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer?

 
Duitsland

Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog wilden Duitsland en Frankrijk nooit meer een oorlog in Europa. Dat was een van de belangrijkste redenen om in Europa te gaan samenwerken. Duitsland is dus een van de grote voorvechters van de Europese Unie (EU).

 
Finland

Finland

Finland is tijdens de Tweede Wereldoorlog tweemaal aangevallen door de Sovjetunie. Het is echter niet gelukt om Finland helemaal te veroveren. Toch gedroeg de Sovjetunie zich, tot 1991, als een grote broer naar wie de Finnen moesten luisteren. Finland liet merken dat het meer bij West-Europa wilde horen. In 1995 trad het toe tot de Europese Unie.

 
Frankrijk

Frankrijk

De wil van Frankrijk en Duitsland om na de Tweede Wereldoorlog de vrede in Europa veilig te stellen, was de belangrijkste reden om in Europa te gaan samenwerken. Frankrijk was dus een van de grote voorvechters van de Europese Unie en in 1951 een van de eerste leden. Frankrijk heeft samen met de andere landen afgesproken dat er een CE-logo op producten moet staan.

 
Ierland

Ierland

Ierland (Éire) was een arm land waar veel mensen van de landbouw leefden. Maar sinds de toetreding tot de EU in 1973 gaat het goed met Ierland. Het is nu een rijke, moderne samenleving. Vanwege de spectaculaire economische groei in de jaren ’90 werd Ierland toen ook wel de 'Keltische tijger’ genoemd.

 
Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg is lid van de Europese Unie sinds de oprichting in 1951. Vroeger was de staalindustrie in Luxemburg belangrijk voor de omringende landen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Luxemburg tussen de vechtende partijen in. Voor Luxemburg was het dus heel belangrijk om vrede te sluiten en samen te werken met zijn buren.

 
Nederland

Nederland

Nederland heeft flink te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog in de periode 1940-1945. Na de oorlog kreeg Nederland hulp van Amerika. Om te voorkomen dat er ooit weer een oorlog zou komen is Nederland gaan samenwerken met de buurlanden. In 1951 begonnen Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en Italië de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), de voorloper van de Europese Unie. 

 
Oostenrijk

Oostenrijk

Lena en Martina, twee vriendinnen, chatten met elkaar via MSN. Lena woont in Oostenrijk en Martina in Italië. Ze moeten allebei een werkstuk maken over het milieu en energieverbruik. Ze gaan samen opschrijven wat er in huis allemaal energie verbruikt en komen tot een lange lijst. Op school krijgen ze een hoog cijfer voor dit leuke idee. Je wordt je zo beter bewust van het ongemerkte energieverbruik in huis en op school.

 
Spanje

Spanje

Bij het ontstaan van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) mocht Spanje niet meedoen, omdat het land werd geregeerd door generaal Franco. Hij was in 1939 aan de macht gekomen na een militaire staatsgreep. Daarna was er een drie jaar durende burgeroorlog in het land. Na de dood van dictator Franco werd de democratie hersteld, waardoor Spanje wel met de EU mocht meedoen. Tegenwoordig wordt Spanje, net als vele andere EU-landen, overspoeld door immigranten en vluchtelingen. Om dit in goede banen te leiden, werken de EU-landen aan een gemeenschappelijke aanpak.

 
Foto: Europese vlag  © Shutterstock

Europese Unie

In de vorige eeuwen zijn er veel oorlogen in Europa geweest. Vooral de Eerste en de Tweede Wereldoorlog waren verschrikkelijk. Hoe konden de leiders van Europa ervoor zorgen dat er geen Derde Wereldoorlog zou komen?

 
 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee