Kruimelpad

Navigatie

Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog wilden Duitsland en Frankrijk nooit meer een oorlog in Europa. Dat was een van de belangrijkste redenen om in Europa te gaan samenwerken. Duitsland is dus een van de grote voorvechters van de Europese Unie (EU).

 

Duitsland en de Europese Unie

Thema: Luchtvervuiling

Na de Tweede Wereldoorlog wilden Duitsland en Frankrijk nooit meer een oorlog in Europa. Dat was een van de belangrijkste redenen om in Europa te gaan samenwerken. Duitsland is dus een van de grote voorvechters van de Europese Unie (EU). Het land is samen met de andere Europese landen gedwongen de luchtvervuiling aan te pakken, want alle landen van de EU hebben hierover afspraken gemaakt. In Duitse binnensteden hangt te veel fijnstof in de lucht. Daarom weert de Duitse overheid sterk vervuilende auto´s uit de binnensteden.

Landensheet

De landensheet Duitsland geeft je algemene informatie over o.a. het aantal inwoners, het landschap en Duitse producten. Je kunt de landensheet hierpdf(407 kB) downloaden.

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8
Maria (7) en Tobias houden beiden veel van auto´s en snelheid. Tobias (10) heeft al prijzen gewonnen met karten. Mama wil niet steeds over racen praten. Dan blijkt dat opa ziek is geworden door het inademen van slechte lucht. Er wordt gesproken over een Duits systeem met stickers, waarmee je kunt zien of een auto veel of weinig vervuilend is.

 

Download het verhaalpdf(59 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(63 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8
In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die horen bij een verhaal en de opdrachten. De drie zonevignetten zijn de stickers uit het verhaal van Duitsland.

Download de bijbehorende opdrachtensheets:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(70 kB)

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(57 kB)

Bij de opdrachten:

Luchtvervuiling is schadelijk voor onze gezondheid en voor het milieu. Ze wordt voornamelijk veroorzaakt door economische activiteiten, zoals industrie, transport, energie en landbouw. Ook de verwarming in onze huizen en de uitlaatgassen van onze auto´s dragen bij aan de luchtvervuiling. Hoewel de uitstoot van schadelijke stoffen de laatste jaren flink is verminderd, zijn maatregelen tegen luchtverontreiniging nog steeds hard nodig.

Kleurplaten groep 1 t/m 4
Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Duits broodje worstpdf(28 kB)

De vlag van Duitslandpdf(15 kB)

Docentenhandleiding
De docentenhandleiding kan je hierpdf(103 kB) downloaden.

Meer achtergrondinformatie over luchtvervuiling

Leesboekje over vervuiling van de lucht: Het straatje van Fleur (website EU Bookshop)

Duitslandpdf(326 kB) in het kinderpaspoortje

Website Ontdek Europa!

Factsheet Cleaner airpdf

Website milieu met meer achtergrondinformatie

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee