Kruimelpad

Navigatie

Frankrijk

De wil van Frankrijk en Duitsland om na de Tweede Wereldoorlog de vrede in Europa veilig te stellen, was de belangrijkste reden om in Europa te gaan samenwerken.

 

Frankrijk

Thema: Veiligheid

De wil van Frankrijk en Duitsland om na de Tweede Wereldoorlog de vrede in Europa veilig te stellen, was de belangrijkste reden om in Europa te gaan samenwerken. Frankrijk was dus een van de grote voorvechters van de Europese Unie en in 1951 een van de eerste leden. Frankrijk heeft samen met de andere landen afgesproken dat er een CE-logo op producten moet staan. Het CE-teken op een product betekent dat het product voldoet aan de Europese eisen van veiligheid, gezondheid en milieu. Zo mag er in Europa dus geen speelgoed worden verkocht dat niet veilig is voor kinderen.

 

Landensheet

De landensheet Frankrijk geeft je algemene informatie over o.a. het aantal inwoners, het Franse landschap en bekende Franse producten. Je kunt de landensheet hierpdf(634 kB) downloaden.

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8
Mattia (8) en Alain (12) willen later bij de brandweer werken. Hun vader werkt namelijk bij een bedrijf dat kleren maakt voor brandweermannen. Hij heeft afgekeurde pakken meegenomen, zodat ze daarmee kunnen spelen. Mama is er niet blij mee. Het blijkt dat zij familie heeft verloren door asbest en dat opa nu erg ziek is. In de fabriek van papa en opa werd vroeger met asbest gewerkt. Gelukkig is asbest nu verboden. De pakken blijken prima in orde en Alain wil later geen brandweerman worden, maar dokter.

Download het verhaalpdf(60 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(74 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die afzonderlijk horen bij een verhaal en de opdrachten. De PVC-handschoenen horen bij het Franse verhaal.

Download de bijbehorende opdrachtensheets:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(213 kB)

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(456 kB)

Bij de opdrachten:

De Europese Unie heeft speciale veiligheidswetgeving voor bepaalde producten, zoals speelgoed, elektrische apparaten, schoonheidsproducten, geneesmiddelen, voedsel, machines etc. De wetgeving hiervoor is strenger dan de algemene veiligheidseisen waaraan alle producten moeten voldoen. Onder de strenge regels voor speelgoed vallen artikelen om mee te spelen voor kinderen tot 14 jaar, ook als ze hier niet specifiek voor ontworpen zijn. Speeltjes voor baby’s en peuters onder de 36 maanden moeten aan nog strengere eisen voldoen.

De fabrikant moet expliciet verklaren dat zijn product veilig is en de CE-markering op het product aanbrengen. Hiermee laat hij zien dat het product voldoet aan alle EU-regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
De verdeler moet onveilige producten kunnen herkennen en producten met gebreken moeten worden teruggeroepen. De EU krijgt elk jaar meer dan 2000 meldingen over gevaarlijke of onveilige producten. Het gaat vooral om speelgoed, kleding en textiel (bijv. losse koordjes aan kinderkleding, giftige chemische producten in schoenen of bekleding van meubels).

Kleurplaten groep 1 t/m 4
Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Frankrijk croissantpdf(19 kB)

De Franse vlagpdf(9 kB)

De docentenhandleiding
De docentenhandleiding kun je hierpdf(103 kB) downloaden.


Meer achtergrondinformatie
Website Ondernemingen en Industrie: veiligheid van speelgoed

CE-markering

Website Ontdek Europa!

Frankrijkpdf(290 kB) in het kinderpaspoortje

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee