Kruimelpad

Navigatie

Denemarken

Denemarken en de Europese Unie

Thema: Gelijkheid man en vrouw

Denemarken maakt sinds 1973 deel uit van de Europese Unie. In de jaren ’90 ging het economisch niet zo goed met Denemarken. Veel mensen hadden geen werk. Het land had grote schulden bij andere landen. Nu is het één van de meest welvarende landen. Hoe zit het in dit land met de gelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer?

Landensheet

De landensheet Denemarken geeft je algemene informatie over o.a. het aantal inwoners, het betaalmiddel en Deense producten. Je kunt de landensheet hier pdf(431 kB)downloaden.

 

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8

Maria (7) en Tobias houden beiden veel van auto´s en snelheid. Tobias (10) heeft al prijzen gewonnen met karten. Mama wil niet steeds over racen praten. Dan blijkt dat opa ziek is geworden door het inademen van slechte lucht. Er wordt gesproken over een Duits systeem met stickers, waarmee je kunt zien of een auto veel of weinig vervuilend is.

 

Download het verhaalpdf(58 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(61 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die horen bij een verhaal en de opdrachten. Het man/vrouw-teken hoort bij het verhaal van Denemarken.

De bijbehorende opdrachten kan je hier downloaden:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(354 kB)

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(135 kB)

 

Bij de opdrachten:

De gelijkheid van man en vrouw is een van de grondbeginselen van de Europese Unie. Enerzijds wil de EU ervoor zorgen dat vrouwen en mannen gelijke kansen hebben en gelijk worden behandeld. Anderzijds wil ze alle vormen van discriminatie op grond van geslacht bestrijden. Dit onderwerp is ook internationaal van groot belang, bijvoorbeeld bij de armoedebestrijding, bij de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, bij de deelname aan de economie en de besluitvorming en op het gebied van vrouwen- en mensenrechten.

Veertig beroemde gezichten, van A tot Zpdf(413 kB) (Ontdek Europa!)
Denemarkenpdf(331 kB) in het kinderpaspoortje
Tekenplaat zeemeerminpdf(110 kB)

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee