Kruimelpad

Navigatie

Bulgarije

Bulgarije en de Europese Unie

Thema: Toetreding tot de Europese Unie

 

Bulgarije is in januari 2007 bij de Europese Unie gekomen. In het land heerst veel armoede. Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Maak kennis met Bulgarije.

Landensheet

De landensheet Bulgarije geeft je algemene informatie over o.a. de vlag, het aantal inwoners en het landschap. Je kan de landensheet hierpdf(242 kB) downloaden.Lees meer over de Europese Unie in het hoofdstuk wat doet de EU?pdf(404 kB) .

 

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8

Iván (10 jaar) en Rosita (7 jaar) moeten het een tijdje alleen met hun oma doen, want hun moeder Daniela is naar het Westen vertrokken. Zij wil hen een beter leven geven dan zijzelf had. Ze werkt in Nederland, maar geld verdienen gaat niet zo snel en voorspoedig als ze had gehoopt. Door een behulpzame Nederlander krijgt ze het idee om een taxi te gaan huren in Bulgarije. Zo kan ze geld verdienen in het toerisme in eigen land en is ze dichter bij haar kinderen.

Download het verhaalpdf(102 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(92 kB) voor groep 7 & 8

 

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die horen bij een verhaal en de opdrachten. Dit is de Bulgaarse Martenitsa.

 

Download de opdrachtensheets over Bulgarije:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(532 kB)

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(1.92 Mb)

 

Bij de opdrachten:

Welke landen mogen lid worden?
Volgens het EU-Verdrag kan ieder Europees land het EU-lidmaatschap aanvragen als het de Europese democratische waarden eerbiedigt en toezegt deze waarden te zullen bevorderen. Het land moet dan voldoen aan de toetredingscriteria:

politiek: het land moet stabiele instellingen hebben die de democratie en de mensenrechten beschermen, evenals een eerlijke rechtspraak. Het moet corruptie bestrijden.
economie: het land moet een functionerende markteconomie hebben, waarbij welvaart, werkgelegenheid en concurrentie belangrijk zijn.
wetgeving: het land moet de bestaande EU-wetgeving overnemen, verdeeld in onderwerpen als veilig voedsel, energie, transport, consumentenrechten etc.

Hoe werkt het?
De aanvraag voor lidmaatschap komt natuurlijk niet onverwacht. Het doorvoeren van de democratische waarden is een geleidelijk proces. Samenwerking met de omringende landen begint daarom al veel eerder.
De toetredingsprocedure bestaat uit drie stappen (die steeds door alle EU-landen moeten worden goedgekeurd):

1. De Europese Commissie doet kort onderzoek of het betrokken land op termijn aan alle regels kan voldoen.
2. Het land wordt officieel kandidaat voor lidmaatschap.
3. De kandidaat start formele toetredingsonderhandelingen, een proces dat gewoonlijk gepaard gaat met hervormingen om zich volledig aan te passen aan de bestaande EU-wetgeving.

Dit proces kan jaren duren. Als de onderhandelingen en hervormingen naar tevredenheid van beide partijen zijn afgerond, kan het land lid worden van de EU. Opnieuw moeten alle EU-landen hiervoor hun goedkeuring geven. Meer lezen

Kleurplaten groep 1 t/m 4
Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Bulgarije zomervakantiepdf(21 kB)

De vlag van Bulgarijepdf(9 kB)

 

De docentenhandleiding

 

Je kunt de docentenhandleiding hierpdf(103 kB) downloaden

Meer achtergrondinformatie over toetreding tot de Europese Unie

Bulgarijepdf(369 kB) in het kinderpaspoortje

Website Ontdek Europa!

Website uitbreiding met meer achtergrondinformatie en de kandidaat-landen

Dossier 'Uitbreiding voor en tegen' op de website Europa NU van het Parlementair Documentatie Centrum

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee