Kruimelpad

Navigatie

Oostenrijk

Lena en Martina, twee vriendinnen, chatten met elkaar via MSN. Lena woont in Oostenrijk en Martina in Italië. Ze moeten allebei een werkstuk maken over het milieu en energieverbruik. Ze gaan samen opschrijven wat er in huis allemaal energie verbruikt en komen tot een lange lijst. Op school krijgen ze een hoog cijfer voor dit leuke idee. Je wordt je zo beter bewust van het ongemerkte energieverbruik in huis en op school.

 

Oostenrijk en de Europese Unie

Thema: energie en klimaatverandering

Lena en Martina, twee vriendinnen, chatten met elkaar via MSN. Lena woont in Oostenrijk en Martina in Italië. Ze moeten allebei een werkstuk maken over het milieu en energieverbruik. Ze gaan samen opschrijven wat er in huis allemaal energie verbruikt en komen tot een lange lijst. Op school krijgen ze een hoog cijfer voor dit leuke idee. Je wordt je zo beter bewust van het ongemerkte energieverbruik in huis en op school.

Landensheet

De landensheet Oostenrijk geeft je algemene informatie over: het landschap, de specialiteiten en tradities zoals jodelen. Je kunt de landensheet hier downloadenpdf(579 kB)

Verhalen groep 5 & 6 en groep 7 & 8

Lena en Martina, twee vriendinnen, chatten met elkaar via MSN. Lena woont in Oostenrijk en Martina in Italië. Ze moeten allebei een werkstuk maken over het milieu en energieverbruik. Ze gaan samen opschrijven wat er in huis allemaal energie verbruikt en komen tot een lange lijst. Op school krijgen ze een hoog cijfer voor dit leuke idee. Je wordt je zo beter bewust van het ongemerkte energie verbruik in huis en op school.

Download het verhaalpdf(100 kB) voor groep 5 & 6

Download het verhaalpdf(101 kB) voor groep 7 & 8

Opdrachtensheets groep 5 & 6 en groep 7 & 8

In de Europese verhalenkoffer zitten verschillende voorwerpen, die horen bij een verhaal en de opdrachten. De knijpkat hoort bij het verhaal van Oostenrijk.

Download de bijbehorende opdrachtensheets:
Opdrachtensheet groep 5 & 6pdf(832 kB) 

Opdrachtensheet groep 7 & 8pdf(89 kB) 

Bij de opdrachten:

Energie is onmisbaar in ons dagelijks leven. Daarom moeten we de uitdaging aangaan om de grote energieproblemen aan te pakken: de opwarming van de aarde en de geleidelijke uitputting van de energiebronnen. Energie, metalen en grondstoffen worden steeds schaarser, net als vis, hout, water, landbouwgrond en andere natuurlijke hulpbronnen. We gebruiken de beperkte hulpbronnen van onze aarde sneller dan dat ze worden aangevuld. Ongeveer 80% van de aantasting van het milieu wordt veroorzaakt door de manier waarop we eten, wonen en ons verplaatsen.

Het positieve is dat we hieraan iets kunnen veranderen door ons gedrag aan te passen. Het gaat daarbij niet om minder, maar om anders consumeren. Je kunt thuis energie besparen door deuren, ramen en kieren te sluiten en de thermostaat een graadje lager te zetten. En koop je elk jaar een nieuwe gsm, lever dan de oude in zodat de kostbare metalen erin gerecycleerd kunnen worden. Laat de auto een keer staan en vervuil minder door de fiets te nemen. Doe je dat vaker, dan bespaar je ook nog eens het geld voor de sportschool!

Kleurplaten groep 1 t/m 4

Je kunt hieronder een aantal kleurplaten downloaden:

Oostenrijkse skipretpdf(174 kB)

De vlag van Oostenrijkpdf(19 kB)

De docentenhandleiding

De docentenhandleiding kun je hierpdf(103 kB) downloaden.

Meer achtergrondinfo

Oostenrijkpdf(337 kB) in het kinderpaspoortje

ManagEnergy - een site met leuke weetjes, spelletjes, filmpjes en e-cards over energiebesparing, duurzaam vervoer en hernieuwbare energiebronnen.

Brochurepdf(715 kB) Duurzame, veilige en betaalbare energie voor Europa

Website Ontdek Europa!

Website energie of klimaatverandering voor meer achtergrondinformatie

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee