Kruimelpad

Navigatie

Euromythes

'Dat komt door Europa' is een veel gehoorde kreet hier in Nederland. Al die geruchten en halve waarheden leiden soms tot de 'mooiste' verhalen over de Europese regelzucht. De Commissie zet voor jou de naakte feiten op een rijtje om de meest in het oog springende misvattingen recht te zetten:

EU en stofzuigers

Mythe: EU verbiedt goede stofzuigers.

De feiten:  Sinds 1 september2014 moeten alle stofzuigers in de EU voldoen aan minimumeisen voor: zuigkracht, watt (elektrisch vermogen van de motor) energiezuinigheid, geluidsniveau en stofuitstoot. Het maximaal aantal toegestane watt daalt van 1800 naar 1600 watt en in september 2017 nog eens naar 900 Watt. De hoeveelheid watt is geen automatische indicatie van hoe goed een stofzuiger is. Het aantal watt geeft simpelweg aan hoeveel elektrisch vermogen de motor heeft en hoeveel energie het apparaat gebruikt.

Stofzuigers gebruiken veel energie. Hoe groter het motorvermogen hoe hoger de energienota. Door de aangescherpte regels moeten stofzuigers minder energie verbruiken voor dezelfde of betere prestaties. Wat gunstig is voor de energienota en het klimaat. Meer weten? Lees deze EU-blog.

   
Fraude met Europese subsidies

Mythe: Europese subsidies gaan vooral naar fraudeurs en de georganiseerde misdaad.

De feiten: Juist om te voorkomen dat subsidies in verkeerde handen vallen, heeft de EU in 1999 OLAF in het leven geroepen. Dit is de Europese instelling die zich bezighoudt met het opsporen van fraude. Sinds zijn oprichting heeft OLAF door gerichte acties meer dan een miljard euro kunnen achterhalen.
Het heeft ook kunnen voorkomen dat ettelijke miljarden schade toegebracht zou worden aan de Europese begroting door bijvoorbeeld illegale handel in sigaretten, namaakgoederen en valsemunterij. Maar het zijn vooral de EU-landen zelf die strenger moeten controleren, want verreweg het grootste deel van het Europese geld gaat door hun handen. Ook Nederland gaat daarbij niet vrijuit.

Bron: brochure Eurofabels, de grootste mistanden over Europapdf(1.04 Mb) van het Europees Parlement. In deze brochure kun je nog veel meer mythen lezen. Brochure bestellen?

Salarissen EU-medewerkers

Mythe: Medewerkers van de EU betalen geen belasting.

De feiten: EU-personeel betaalt wél belastingen. Voor de belastingschijven geldt een tarief dat uiteenloopt van 8% tot 45%. Anders dan in veel nationale belastingstelsels zijn er geen mogelijkheden voor belastingaftrek (bijvoorbeeld hypotheekrente of kinderaftrek). De belastingen op EU-salarissen worden door de werkgever rechtstreeks ingehouden.

Nog meer mythen rondom EU-salarissen kun je lezen in deze downloadpdf(194 kB). Overigens is er een akkoord gesloten over bezuinigingen en hervormingen voor Europese ambtenaren op 28 juni 2013.


EU-begroting

Mythe: Er zijn teveel EU-ambtenaren.

De feiten: Bij de EU werken ongeveer 55.000 ambtenaren en andere personeelsleden voor de 508 miljoen Europeanen en talloze mensen in nood over de hele wereld. Om een vergelijking te maken, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werken 5100 mensen, terwijl de Europese dienst voor extern optreden 1800 medewerkers telt.

Om zich aan te passen aan de moeilijke economische situatie in Europa, bezuinigen de instellingen van de EU ook: de brede hervorming door de Europese Commissie van het personeelsstatuut levert naar verwachting tegen 2020 een besparing op van 8 miljard euro door de inkrimping van het personeelsbestand met 5% en een verlenging van de werkweek.

Meer weten over de begroting? surf naar de speciale webpagina 'EU begroting in mijn land'.


Mythe: De begroting stijgt constant terwijl nationale overheden juist moeten bezuinigen in hun uitgaven.

De feiten: In de nationale begrotingen zijn de uitgaven niet omlaag gegaan maar juist gestegen in de EU.

Tussen 2000 en 2010, zijn nationale begrotingen in de EU gestegen met 62% terwijl het EU-budget in dezelfde periode met 37% is gestegen.

In 2011 zijn 23 van de 27 nationale begrotingen gestegen.

In 2012, zijn 24 van de 27 nationale begrotingen gestegen volgens de laatste schattingen.


Meer mythen over de EU-begroting vind je op de Commissiewebsite over Begroting (Engels)

 

 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee