Kruimelpad

Navigatie

EU en jij

Wat heeft Europa de afgelopen jaren voor jou gedaan? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van initiatieven van de EU waarvan iedereen profijt kan hebben.

 

1 - Meer rechten als consument

Foto: wasmachine

Vanaf 13 juni 2014 sta je als consument sterker in de hele EU omdat er nieuwe regels gelden bij een aankoop in de winkel of via het web. Dit zijn enkele van de veranderingen:

• de verlenging van de bedenktijd van 7 dagen tot 14 dagen, over de hele EU;
• recht op terugbetaling binnen 14 dagen vanaf de annulering van de aankoop door de consument;
• geen toeslagen meer voor het gebruik van creditcards en telefonische hulpdiensten;
• geen online valkuilen zoals 'gratis' internetaanbiedingen waarvoor wel degelijk moet worden betaald (bv. horoscopen en recepten);
• geen vooraf aangevinkte vakjes op websites, bijvoorbeeld bij de aankoop van vliegtickets;
• Duidelijke informatie over wie de retourkosten betaalt

Meer weten? Lees het volledige persbericht of surf naar de website Uw Europa

 
 

2 - Goedkoper mobiel bellen of internetten buitenland

Foto: Jonge man belt © iStockDoor EU-regels  zijn de kosten voor het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland aanzienlijk gedaald. Vergeleken met de prijzen in 2007 betaal je nu tot 80 % minder voor een aantal mobiele diensten (bellen, sms’en en gegevensuitwisseling). Dataroaming is nu tot 91 % goedkoper dan in 2007.

Dit zijn de maximumtarieven per 1 juli 2014:

  • Data downloaden of internetten: 20 cent per megabyte (MB) (Excl.BTW)
  • Uitgaande gesprekken: 19 cent per minuut, (Excl.BTW)
  • Inkomende gesprekken: 5 cent per minuut ((Excl.BTW)
  • Een sms-bericht versturen: 6 cent per minuut (Excl.BTW)

Wie buiten de EU reist, ontvangt nu een waarschuwingsboodschap wanneer er bijna voor 50 EUR gegevens zijn gedownload of de vooraf overeengekomen limiet bijna is bereikt. Daarmee wordt het reeds bestaande waarschuwingssysteem in de EU uitgebreid.

Vanaf 1 juli 2014 hebben consumenten het recht om speciaal voor roaming een aparte provider uit te zoeken. Je kunt kiezen voor een goedkopere roamingdienst van een provider in het land dat je bezoekt, of van een andere provider in jouw eigen land, zonder daarbij een nieuwe SIM-kaart te moeten kopen.

 
 

3 - Europees alarmnummer:112

Foto: logo 112

In alle EU-landen kun je met een vaste of mobiele telefoon de hulpdiensten bereiken via het gratis nummer 112. Je wordt  dan meteen verbonden met de alarmcentrale voor politie, ambulance en brandweer. De telefonist spreekt naast de taal van het land ook Engels of Frans.

Naast het Europese alarmnummer 112 kunt je ook nog steeds de nationale noodnummers draaien. Maar het alarmnummer 112 is het enige nummer dat in alle EU-landen werkt.
Meer over het alarmnummer 112 in de afzonderlijke EU-landen (EC-website)

 
 

4 - Energielabel

Foto Europees Energielabel © Shutterstock

Elektrische apparaten kunnen energieslurpend zijn zonder dat je dat weet. Dit leidt er toe dat de energierekening aardig kan oplopen. Om het je als consument gemakkelijker te maken, heeft de Europese Commissie een energielabel geïntroduceerd. Dit label helpt jou om energiezuinige apparaten in de winkels te herkennen. Op het etiket wordt de klasse van het betreffende product aangegeven met de letters van A tot G. De meest efficiënte klasse is A+++. Op het eerste gezicht lijken energiezuinige apparaten duurder. Op de lange termijn zijn ze echter kostenbesparend door het lage energieverbruik.

Dit label bestaat inmiddels een aantal jaren, maar was aan herziening toe. Door technische vooruitgang had 90% van de koelkasten, vriezers en (vaat)wasmachines een A-label, terwijl er grote onderlinge verschillen bestonden. Met het herziene label is dit weer duidelijk zichtbaar. Ook is er een energielabel voor tv´s gekomen.

Meer informatie:
Milieu Centraal website
EU-website

 
 

5 - Europees rijbewijs

Sinds 19 januari 2013 hebben alle nieuwe rijbewijzen die in de EU worden afgegeven de vorm van een plastic kredietkaart, met een Europees standaardformaat en betere beveiliging. Geleidelijk zullen de meer dan 100 verschillende papieren en plastic modellen die momenteel door meer dan 300 miljoen bestuurders in de hele EU worden gebruikt, worden vervangen door het nieuwe Europese rijbewijs. De nieuwe regels maken het moeilijker om te frauderen, garanderen vrij verkeer voor EU-chauffeurs en versterken de veiligheid op Europese wegen.

Meer informatie:
het persbericht

 
 

6 - Europeana: de Europese online bibliotheek

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Europese online bibliotheek Europeana. Deze site biedt toegang tot meer dan twee miljoen culturele werken: schilderijen, films, boeken, kaarten, opnames, foto's en archiefdocumenten van nationale bibliotheken en culturele instellingen. Van alle 28 EU-landen zijn de belangrijkste culturele pronkstukken op te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld de meesterwerken van Johannes Vermeer bekijken.

 
 

7 - Rechten als reiziger

Wist je dat je bepaalde rechten hebt als je in de EU reist als vliegtuig-, trein-, boot- of buspassagier? Deze gelden bijvoorbeeld bij: instapweigering, annulering, langdurige vertraging, kwijtgeraakte bagage, of bij beperkte mobiliteit. Wil je meer weten over jouw rechten? Surf dan naar de website Uw Europa voor meer informatie.

 
 

8 - Betaalbare prijzen en een breder aanbod

Te veel betaald voor een biertje of voor een nieuw bad? Dat zou nog wel vaker kunnen gebeuren, als de Europese Commissie niet zou ingrijpen in geval van oneerlijke concurrentie op de Europese markt. Daarvan is onder meer sprake als ondernemingen een kartel vormen. Dit houdt in dat ze in het geheim afspraken maken om de prijzen kunstmatig hoog te houden of om de marktgebieden op te delen.

Het resultaat hiervan is dat ze geen nieuwe producten of kwaliteit tegen concurrerende prijzen hoeven aan te bieden. De consument betaalt dan dus meer voor minder kwaliteit. Bekende Nederlandse voorbeelden hiervan zijn het waspoederkartel en het kartel rondom computer of televisieschermen.

Bedrijven die zich schuldig maken aan valse concurrentie kunnen rekenen op torenhoge boetes van de EU. Overigens vloeit dat boetegeld naar de Gemeenschapsbegroting, zodat de EU ermee wordt gefinancierd en geld van de belastingbetaler wordt bespaard.

 
 

9 - Nederlandse Basterdsuiker krijgt EU-beschermde status

Nederlandse Basterdsuiker krijgt EU-beschermde status

Wist je dat de Nederlandse Basterdsuiker Europees erkend is als 'gegarandeerde traditionele specialiteit'? Dat geldt ook voor Boerenkaas. Deze vermelding als Europees keurmerk benadrukt de traditionele samenstelling of productiemethode, los van de herkomst.

Door deze etikettering zijn Europese streekproducten beschermd tegen namaak en misbruik. Ook biedt het je informatie over de authenticiteit van het product. Je weet dan zeker dat je bijvoorbeeld de echte champagne drinkt en een echte pizza Napolitana eet.

Voordat producten Europees worden beschermd, moeten ze wel voldoen aan strenge voorwaarden. Meer weten? Lees verder over wat de EU doet om talrijke kwaliteitsproducten te beschermen en bekijk de folderpdf "Europa de smaak van kwaliteit"

 
 

Extra tools

  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter

Blijf in contact

Help ons verbeteren

Ja Nee