• Current language: en
    • Dutch
Representation in Netherlands

EU en jij

Wat heeft Europa de afgelopen jaren voor jou gedaan? Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van initiatieven van de EU waarvan iedereen profijt kan hebben.

1 - Energielabel

Foto Europees Energielabel © Shutterstock

Een energielabel maakt het gemakkelijker om een huishoudelijk apparaat te kopen dat energiezuinig is. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor een lagere energienota.  Het energielabel is verplicht voor alle in de EU verkochte apparaten waarvoor zo'n etiket bestaat.

Op het etiket wordt de klasse van het betreffende product aangegeven met de letters van A tot G. De meest efficiënte klasse is A+++. Op het eerste gezicht lijken energiezuinige apparaten duurder. Op de lange termijn zijn ze echter kostenbesparend door het lage energieverbruik. Het Europese label is in 1995 geintroduceerd door de Europese Commissie.

Momenteel werkt de EU aan een herziening van het energielabel waarbij de (A+,A++ etc.) vervangen zal worden door de oorspronkelijk A,B,C,D,E, F,G schaal. Het huidige energielabel heeft er namelijk toe geleid dat steeds meer energie-efficiënte producten zijn ontwikkeld, waardoor het A+ energielabel te ingewikkeld is geworden.

Meer informatie:
Milieu Centraal website
EU-website

 

2 - Goedkoper mobiel bellen of internetten buitenland

 Jonge man belt © iStockDoor EU-regels  zijn de kosten voor het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland (roaming) aanzienlijk gedaald in de afgelopen jaren.

Sinds 30 april 2016 zijn de roamingtarieven wederom goedkoper: operatoren mogen nog maar een kleine extra bijdrage vragen: 5 eurocent per gesprek, 2 eurocent per verzonden sms en 5 eurocent per MB data (plus btw). Deze maximale roamingtarieven liggen ongeveer 75% lager dan de huidige roamingplafonds voor uitgaande gesprekken en data.

15 juni 2017 worden  de roamingtarieven zelfs afgeschaft. Consumenten betalen overal in de EU dezelfde prijs voor gesprekken, tekstberichten en mobiele data. Je ziet geen verschil meer op je telefoonrekening als je een vriend belt van thuis of vanuit een ander EU-land.

 

3 - Makkelijker over de grens werken door Europese dankzij Europese beroepskaart

Makkelijker over de grens werken door Europese dankzij Europese beroepskaart

Voor verpleegkundigen,apothekers, fysiotherapeuten, makelaars en berggidsen is het gemakkelijker geworden om in de hele EU te werken. Met de nieuwe Europese beroepskaart kunnen ze voortaan gemakkelijker beroepserkenning krijgen.

Daarnaast moeten EU-landen door dit nieuwe systeem voortaan melding maken van beroepsbeoefenaars, die met minderjarigen werken in zorg en onderwijs en die hun beroep niet meer of beperkt mogen uitoefenen in een bepaald EU-land. Dat geldt ook voor professionals die valse diploma's hebben gebruikt. Op deze wijze worden consumenten en patiënten in de EU beter beschermd. Meer weten over de Europese beroepskaart? Lees verder

 

4 - Meer rechten als consument

 wasmachine

Voortaan geniet je als consument van betere rechten bij een aankoop in de winkel of via het web, in de hele EU. Dit zijn enkele voorbeelden: 

• de bedenktijd is verlengd naar 14 dagen over de hele EU;
• recht op terugbetaling binnen 14 dagen vanaf de annulering van de aankoop door de consument;
• geen toeslagen meer voor het gebruik van creditcards en telefonische hulpdiensten;
• geen online valkuilen zoals 'gratis' internetaanbiedingen waarvoor wel degelijk moet worden betaald (bv. horoscopen en recepten);
• geen vooraf aangevinkte vakjes op websites, bijvoorbeeld bij de aankoop van vliegtickets;
• Duidelijke informatie over wie de retourkosten betaalt

Meer weten? Surf naar de website Uw Europa

 

5 - Europees alarmnummer:112

 logo 112

In alle EU-landen kun je met een vaste of mobiele telefoon de hulpdiensten bereiken via het gratis nummer 112. Je wordt  dan meteen verbonden met de alarmcentrale voor politie, ambulance en brandweer. De telefonist spreekt naast de taal van het land ook Engels of Frans.

Naast het Europese alarmnummer 112 kunt je ook nog steeds de nationale noodnummers draaien. Maar het alarmnummer 112 is het enige nummer dat in alle EU-landen werkt.
Meer over het alarmnummer 112 in de afzonderlijke EU-landen (EC-website)

 

6 - Europeana: de Europese online bibliotheek

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de Europese online bibliotheek Europeana. Deze site biedt toegang tot meer dan twee miljoen culturele werken: schilderijen, films, boeken, kaarten, opnames, foto's en archiefdocumenten van nationale bibliotheken en culturele instellingen. Van alle 28 EU-landen zijn de belangrijkste culturele pronkstukken op te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld de meesterwerken van Johannes Vermeer bekijken.

 

7 - Rechten als reiziger

EU Koffer met Vlaggen

Wist je dat je bepaalde rechten hebt als je in de EU reist als vliegtuig-, trein-, boot- of buspassagier? Deze gelden bijvoorbeeld bij: instapweigering, annulering, langdurige vertraging, kwijtgeraakte bagage, of bij beperkte mobiliteit.

Zo kun je recht hebben op een financiële compensatie van de luchtvaartmaatschappij als jouw ingecheckte bagage verloren, beschadigd of vertraagd is.Wil je meer weten over jouw rechten? Surf dan naar de website van het Europees Consumentencentrum in Utrecht voor meer informatie.

 

8 - Betaalbare prijzen en een breder aanbod

Te veel betaald voor een biertje of voor een nieuw bad? Dat zou nog wel vaker kunnen gebeuren, als de Europese Commissie niet zou ingrijpen in geval van oneerlijke concurrentie op de Europese markt. Daarvan is onder meer sprake als ondernemingen een kartel vormen. Dit houdt in dat ze in het geheim afspraken maken om de prijzen kunstmatig hoog te houden of om de marktgebieden op te delen.

Het resultaat hiervan is dat ze geen nieuwe producten of kwaliteit tegen concurrerende prijzen hoeven aan te bieden. De consument betaalt dan dus meer voor minder kwaliteit. Bekende Nederlandse voorbeelden hiervan zijn het waspoederkartel en het kartel rondom computer of televisieschermen.

Bedrijven die zich schuldig maken aan valse concurrentie kunnen rekenen op torenhoge boetes van de EU. Overigens vloeit dat boetegeld naar de Gemeenschapsbegroting, zodat de EU ermee wordt gefinancierd en geld van de belastingbetaler wordt bespaard.

 

9 - Europees Keurmerk tegen namaak en misbruik

Europees Keurmerk tegen namaak en misbruik

Wist je dat de Nederlandse Basterdsuiker Europees erkend is als 'gegarandeerde traditionele specialiteit'? Dat geldt ook voor Boerenkaas.

Deze vermelding als Europees keurmerk benadrukt de traditionele samenstelling of productiemethode, los van de herkomst.

Door deze etikettering zijn Europese streekproducten beschermd tegen namaak en misbruik. Ook biedt het je informatie over de authenticiteit van het product. Je weet dan zeker dat je bijvoorbeeld de echte champagne drinkt en een echte pizza Napolitana eet.

Voordat producten Europees worden beschermd, moeten ze wel voldoen aan strenge voorwaarden. Meer weten? Lees verder over wat de EU doet om talrijke kwaliteitsproducten te
beschermen en bekijk de folder "Europa de smaak van kwaliteit"