Kruimelpad

Maak gebruik van uw rechten!

13/05/2013 09:00:15

Met nieuwe voorstellen wil de EU de resterende belemmeringen wegnemen zodat u echt overal in de EU kunt gaan wonen, werken en winkelen.

Als EU-burgers hebben we allerlei rechten, maar wie daar gebruik van wil maken, stuit regelmatig op hindernissen.

Problemen aanpakken

De Commissie komt nu met nieuwe voorstellen English om die problemen aan te pakken:

 • werkzoekenden moeten langer dan drie maanden met behoud van uitkering in een ander EU-land werk kunnen gaan zoeken
 • de regels voor stages moeten strenger worden, zodat stagiairs niet worden uitgebuit
 • EU-landen moeten elkaars identiteits- en reisdocumenten vlotter kunnen accepteren, inclusief autokeuringsbewijzen
 • er moet een Europese gehandicaptenkaart komen die gehandicapten ook in andere EU-landen dezelfde rechten geeft als onderdanen van dat land (bijv. voor vervoer, toerisme, cultuur en vrije tijd)
 • wie van een misdrijf wordt verdacht of beschuldigd, moet meer juridische middelen krijgen, vooral minderjarigen en kwetsbare groepen
 • er moeten betere EU-regels češtinaDeutschEnglishfrançaisitalianomagyarpolskiRomânasuomisvenskakomen voor het beslechten van geschillen over kleine aankopen via internet of in een ander EU-land
 • consumenten moeten prijzen van digitale producten die overal in Europa worden verkocht, online kunnen vergelijken
 • het moet voor particulieren duidelijker worden wie hen kan helpen bij problemen in een ander EU-land
 • mensen moeten kunnen stemmen bij verkiezingen in hun eigen land, ook als ze in een ander EU-land wonen

Dialoog met de burger

De voorstellen zijn geïnspireerd door de reacties op een enquête English, een constante dialoog met de burger Englishen de ervaringen van de voorlichtingsdienst Europe Direct.

Tegelijkertijd peilt de EU ook regelmatig de situatie met betrekking tot de grondrechten DeutschEnglishfrançais en de gendergelijkheid English in de EU.

De voorstellen zijn een aanvulling op de maatregelen uit 2010 English om het EU-burgerschap concreter te maken. Die zijn al grotendeels uitgevoerd.

Citizen's report

Korte film over drie Europeanen die aan de enquête over het EU-burgerschap hebben deelgenomen. Ieder voor zich heeft aangegeven hoe het leven in een andere EU-land eenvoudiger kan worden gemaakt. Ontmoet Ioannis Sitaras; een Griek die in Nederland leeft, Claire Corbin-Loescher, een Francaise die leeft in België en Eduardo Rodríguez uit Spanje, nu woonachtig in Duitsland.

Het EU-burgerschap, wat is dat eigenlijk?

Als u de nationaliteit van een EU-land heeft, bent u daarmee ook een burger van de Europese Unie. Naast de nationale rechten heeft u daardoor extra rechten, die zijn verankerd in de EU-verdragen en het Handvest van de grondrechten van de EU .

Het EU-burgerschap geeft u het recht om in elk van de 27 landen van de EU te gaan wonen, werken of winkelen alsof het uw eigen land was.

Meer over uw rechten als EU-burger

2013: Europees jaar van de burger

   

  Verwante links

  Laatste bijwerking: 24/05/2013  |Naar boven