Kruimelpad

Nieuw talent voor de Europese architectuur

22/05/2013 11:31:20

De Mies van der Rohe-prijs voor hedendaagse architectuur gaat in 2013 naar Harpa, een concertgebouw en congrescentrum in Reykjavik, IJsland.

Volgens de jury heeft het gebouw de haven van Reykjavik een ander gezicht en een nieuw elan gegeven. Harpa Englishespañol is ontworpen door Henning Larsen Architects, Batteríið Architects en Studio Olafur Eliasson.

De juryvoorzitter verklaarde dat het kenmerkende transparante en poreuze gebouw met baksteenvormige bouwelementen een voortdurend wisselend spel van gekleurd licht lijkt, dat een dialoog aangaat tussen de stad en wat er in het gebouw gebeurt.

Met de Mies van der Rohe-prijs, een tweejaarlijkse EU-prijs voor hedendaagse architectuur, wordt uitmuntende architectuur beloond en krijgt opkomend architectuurtalent een duwtje in de rug.

Nieuw talent

Voorts gaf de jury María Langarita en Víctor Navarro een speciale vermelding voor het Nave de Música Matadero Englishespañol in Madrid, Spanje.

In amper 2 maanden werd een pakhuis uit het begin van de 20e eeuw omgebouwd om er een muziekfestival (Red Bull Music Academy) te houden. Volgens de jury is voldaan aan alle technische eisen en heeft de architectuur de artistieke contatcen tussen de muzikanten bevorderd en verrijkt.

Prijsuitreiking in Barcelona

De prijzen worden op 7 juni uitgereikt tijdens een ceremonie in het Mies van der Rohe-paviljoen in Barcelona.

De winnaars werden gekozen uit 335 nominaties. De andere finalisten waren: de stadshal van Gent (België), Superkilen in Kopenhagen (Denemarken), een bejaardentehuis in Alcácer do Sal (Portugal) en Metropol Parasol in Sevilla (Spanje).

Alle stedelijke architecturale werken uit de voorbije twee jaar, van privéwoningen tot grote infrastructuurprojecten, komen in aanmerking voor nominatie.

Achtergrond

Architectuur zorgt voor meer dan een half miljoen banen in Europa en draagt veel bij tot de culturele en creatieve sector, die 4,5% van het bbp van de EU vertegenwoordigt.

Het EU-programma Cultuur – met een totale begroting van 400 miljoen euro voor de periode 2007-2013 – ondersteunt samenwerkingsprojecten op het gebied van architectuur en cultureel erfgoed.

Meer over de EU-prijs voor architectuur DeutschEnglishfrançais

EU-programma Cultuur DeutschEnglishfrançais

    Harpa - Concertgebouw en congrescenytrum in Reykjavik, IJsland © EU

    Verwante links

    Laatste bijwerking: 24/05/2013  |Naar boven