Kruimelpad

Duidelijke patiëntenrechten bij gezondheidszorg in het buitenland

25/10/2013 15:23:22

U hebt op uw reis naar Italië van de dokter extra recepten meegekregen, maar zal de apotheker die accepteren? Of u wilt een operatie laten uitvoeren door een specialist in Duitsland, maar krijgt u de kosten vergoed? De Europese wetgeving biedt vanaf vandaag duidelijkheid over de rechten en regels van gezondheidszorg in het buitenland.

Zelf kiezen

Een van de belangrijkste resultaten van de nieuwe wetgeving is dat patiënten in het geval van een geplande behandeling in een ziekenhuis zelf hun zorgaanbieder kunnen kiezen. Ze ontvangen alle informatie die ze nodig hebben om een geïnformeerde keuze te kunnen maken over de kwaliteit en veiligheid van gezondheidszorg. Dat gebeurt via nationale contactpunten die in alle EU-landen worden opgericht.

Toestemming

Patiënten die voor medische zorg naar een ander EU-land gaan, worden op dezelfde manier behandeld als de burgers van het land waar de zorg wordt verleend. Als ze thuis recht hebben op diezelfde zorg, krijgen ze de kosten door hun thuisland vergoed. In sommige gevallen moet de patiënt wel vooraf toestemming vragen voor een behandeling in het buitenland, bijvoorbeeld als hij in een buitenlands ziekenhuis moet overnachten of als de zorg heel duur is.

Niet geplande zorg

Dit soortgeplande medische behandelingen in het buitenland, zoals heup-, knie- of staaroperaties, maken minder dan 1% uit van de uitgaven en het patiëntenverkeer. Niet vooraf geplande gezondheidszorg, zoals spoedeisende medische zorg voor toeristen, komt veel meer voor. Burgers die tijdens een kort verblijf in het buitenland medische zorg nodig hebben, profiteren overigens gewoon verder van hun bestaande rechten en de Europese ziekteverzekeringskaart.

Meer informatie over rechten op gezondheidszorg in het buitenland?

    Laatste bijwerking: 15/11/2013  |Naar boven