Tengerbiztonsági stratégia

Miről is van szó?

Fénykép: Catrin Owen

2014 júniusában az Európai Tanács globális szintű tengerbiztonsági stratégiát fogadott el, hogy közös kereteket nyújtson a tagállami és európai hatóságoknak a kapcsolódó szakpolitikák összehangolt alakításához, valamint azért, hogy az Európai Unió koherens módon tudja kezelni a tengerhajózás területén felmerülő veszélyeket és kockázatokat. A stratégia emellett arra szolgál, hogy védelmezze az EU-nak a tengerekhez fűződő stratégiai érdekeit, és feltérképezze annak lehetséges módjait. Az így kialakított keretrendszer következetességet és összhangot teremt a tengerpolitikához kapcsolódó ágazati szakpolitikák között. Végül pedig – ami talán a legfontosabb – a stratégia egyesíti majd az uniós tengerbiztonság belső és külső biztonsági aspektusait, valamint elő fogja segíteni az együttműködés elmélyítését a polgári és a katonai hatóságok között.

Az EU tengerbiztonsági stratégiájának fő célja, hogy:

1) azonosítsa és pontosan meghatározza az EU fő stratégiai érdekeit a tengerhajózás területén;

2) megállapítsa a fő tengerügyi veszélyforrásokat és kihívásokat, valamint az EU stratégiai tengeri érdekeit fenyegető kockázatokat; továbbá hogy

3) meghatározza a konkrét válaszintézkedések alapjául szolgáló közös szakpolitikai célokat és alapelveket, melyek megteremtik a különböző ágazatspecifikus tengerpolitikai elképzelések és intézkedések közös vázát.

A stratégia kiegészítéseképpen a Bizottság még 2014 vége előtt cselekvési tervet fog kidolgozni.

Hivatalos dokumentumok

További információk:

Tengerügy

Hírek

  • 12/10/2015 - Commissioner Vella visits China on 12-15 October

    EU Commissioner for Environment, Maritime Affairs and Fisheries, Karmenu Vella is making his first official visit to China this week. The visit is an opportunity to facilitate further the EU's cooperation with China and allow for the development of cooperation in environmental, maritime and fisheries policy.

  • 08/10/2015 - First regional cruise stakeholders dialogue make growth sustainable!

    The European Commission is promoting a structured dialogue on cruise tourism to enhance synergies in the sector, as announced in its Communication "A European Strategy for more Growth and Jobs in Coastal and Maritime Tourism". The dialogue targets best practice sharing in innovation, competitiveness and sustainability strategies.

  • 06/10/2015 - How to foster blue growth in the Baltic Sea region?

    Baltic Sea stakeholders and authorities met today to discuss how to foster blue growth and develop an innovative and sustainable maritime economy in the region. The ultimate aim: developing a master plan for blue growth in the Baltic.