A tengerekkel kapcsolatos tudás 2020

Leírás és alkalmazási kör

Lazackeltető, Screebe, Co. Galway, Írország © Lionel Flageul

A „Tengerekkel kapcsolatos tudás 2020” elnevezésű kezdeményezés különböző források alapján összefogja mindazokat az ismereteket, amelyeknek köszönhetően:

 • az ágazat, a hatóságok és a kutatók értékes adatokra lelhetnek, és azokat hasznosítva új termékekkel és szolgáltatásokkal állhatnak elő,
 • jobban megérthetjük a tengerek és óceánok működését.

Mi indokolja az uniós szintű fellépést?

Az egyes tagállamok adataiból nem áll össze a teljes kép arról az összefüggő, globális rendszerről, amelyet a váltakozó irányú szelek, szezonális áramlatok és vándorló fajok kölcsönhatása jellemez. Az uniós szintű elemzésnek ezért nincs valós alternatívája.

A különböző tagállami és helyi rendszerek koherens egységének megteremtésére irányuló törekvés élére az EU állt. Mivel a halászat, a környezetvédelem, a közlekedés, a kutatás, a vállalkozáspolitika és az ipar területén kifejezett hatáskörökkel rendelkezik, az Unió meg tudja teremteni a „Tengerekkel kapcsolatos tudás 2020” elnevezésű kezdeményezés végrehajtásához szükséges finanszírozási és szabályozási környezetet.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Ha egy mérnök vagy tudós kíváncsi egy adott tengeri medence adataira, azokhoz hozzáférhet az európai tengeri megfigyelési és adathálózat (EMODNET) kísérleti weboldalain: letöltheti a megfigyeléseken alapuló, eredeti adatokat, de a belőlük származtatott, egyéb információkat is, például digitális terepmodelleket, vagy az üledékek eloszlásának és a tengeri élőhelyeknek a jellemzését. Az adatokhoz való könnyebb hozzáférés előnyeit esettanulmányokon keresztül ismerhetjük meg:

 • 1. ESETTANULMÁNY  Tengeri akvakultúra: új formatervezésű tengeri ketrecek
 • 2. ESETTANULMÁNY  Part menti erózió elleni védelem
 • 3. ESETTANULMÁNY  A tengeri szélenergia termeléséhez használt kábelek védelme
 • 4. ESETTANULMÁNY  A hajózási útvonalak optimalizálását segítő hidrográfiai adatok

A tengerekkel kapcsolatos további adatok

Hivatalos dokumentumok

Látogasson el a Tengerügyi fórum weboldalára is, ahol az alábbiakról olvashat:

Kapcsolódó anyagok

Hírek

 • 26/10/2015 - EMODnet conference: drawing the map of Europe's seas

  Knowledge of our seas and oceans is essential for developing the blue economy and improving marine management. Gaining this knowledge requires putting together data collected by hundreds of bodies - research institutes, geological surveys, hydrographic offices, environmental agencies - into a coherent picture. EMODnet, the European Marine Observation and Data Network is working for this task.

 • 05/10/2015 - Our Ocean conference: Commissioner Vella sets out EU measures to preserve the world's oceans

  Commissioner Karmenu Vella, responsible for Environment, Maritime Affairs and Fisheries, today announced a set of actions that will include a major political initiative on international ocean governance next year. Based on a wide public consultation and listening tour, this initiative reaffirms the European Commission's commitment to better international ocean governance and will strengthen the EUs external action in this regard.

 • 21/09/2015 - Stress tests reveal gaps in existing data for North Sea and the Mediterranean

  Nearly all scientists and engineers involved in analysing our seas and oceans agree on the need for a more coordinated approach to observing and surveying the ocean.