Meriosaaminen 2020

Määritelmä ja soveltamisala

Lohenviljelyä, Screebe, Galway, Irlanti © Lionel Flageul

Meriosaaminen 2020 -aloitteessa tuodaan yhteen meritietoa eri lähteistä. Aloitteen tarkoituksena on

 • auttaa elinkeinoelämää, viranomaisia ja tutkijoita löytämään tietoa ja hyödyntämään sitä paremmin uusien tuotteiden ja palvelujen suunnittelussa
 • oppia ymmärtämään merten käyttäytymistä paremmin.

Miksi tarvitaan EU-tason toimia?

Kansallinen meritieto ei riitä kertomaan kaikkea, mitä meidän pitää tietää meristä maailmanlaajuisena järjestelmänä, jonka yhdistäviä tekijöitä ovat vaihtuvat tuulet, kausiluonteiset virtaukset ja muuttoeläinlajit. Euroopan tason analysointi on tämän vuoksi olennaisen tärkeää.

EU on ajanut eri kansallisten ja paikallisten järjestelmien yhdistämistä yhdeksi kattavaksi kokonaisuudeksi. EU:lla on toimivaltaa esimerkiksi kalastuksen, ympäristön, liikenteen, tutkimuksen, yritystoiminnan ja teollisuuden aloilla, minkä ansiosta se voi rahoittaa Meriosaaminen 2020 -aloitetta ja antaa alan lainsäädäntöä.

Käytännön toiminta

Euroopan meripoliittisen seurantakeskuksen ja tietoverkon (EMODNET) prototyyppisivustoilta tutkijat ja suunnittelijat voivat nähdä, mitä tietoja on saatavana miltäkin merialueelta, ja saada käyttöönsä sekä alkuperäisiä havaintoja että niistä johdettuja tietotuotteita, kuten digitaalisia maastomalleja, sedimentaatioalueita ja meriluontotyyppejä. Parantuneen tiedonsaannin hyötyjä kuvaillaan tapaustutkimusesimerkkien avulla:

 • TAPAUSTUTKIMUS 1:  Avomerellä harjoitettava vesiviljely: uudentyyppiset verkkoaltaat
 • TAPAUSTUTKIMUS 2:  Rannikoiden eroosiolta suojautuminen
 • TAPAUSTUTKIMUS 3:  Merituulivoiman kaapeleiden suojaaminen
 • TAPAUSTUTKIMUS 4:  Laivaväylien optimointiin käytettävät merenmittaustiedot

Lisää meritiedosta

Viralliset asiakirjat

Maritime Forumissa on lisää luettavaa:

Lisää aiheesta

Haku

Uutiset

 • 12/08/2014 - Call for tenders MARE/2014/10 - Coastal mapping

  Whilst considerable progress has been made in mapping the topography of Europe's offshore waters and making the data available through digital terrain models, it is intrinsically more expensive to measure the depth of water in shallow coastal waters because of instrument characteristics and because there is a need to join up with land surveys.

 • 08/05/2014 - Questions and Answers on innovation in the blue economy

  Why do we need innovation in the blue economy?

 • 08/05/2014 - EU eyes oceans innovation as source of sustainable growth

  Two thirds of our planet is covered by oceans and seas. If we manage them in a responsible manner, they can provide sources of food, medicine and energy while protecting ecosystems for generations to come.