Meriosaaminen 2020

Määritelmä ja soveltamisala

Lohenviljelyä, Screebe, Galway, Irlanti © Lionel Flageul

Meriosaaminen 2020 -aloitteessa tuodaan yhteen meritietoa eri lähteistä. Aloitteen tarkoituksena on

 • auttaa elinkeinoelämää, viranomaisia ja tutkijoita löytämään tietoa ja hyödyntämään sitä paremmin uusien tuotteiden ja palvelujen suunnittelussa
 • oppia ymmärtämään merten käyttäytymistä paremmin.

Miksi tarvitaan EU-tason toimia?

Kansallinen meritieto ei riitä kertomaan kaikkea, mitä meidän pitää tietää meristä maailmanlaajuisena järjestelmänä, jonka yhdistäviä tekijöitä ovat vaihtuvat tuulet, kausiluonteiset virtaukset ja muuttoeläinlajit. Euroopan tason analysointi on tämän vuoksi olennaisen tärkeää.

EU on ajanut eri kansallisten ja paikallisten järjestelmien yhdistämistä yhdeksi kattavaksi kokonaisuudeksi. EU:lla on toimivaltaa esimerkiksi kalastuksen, ympäristön, liikenteen, tutkimuksen, yritystoiminnan ja teollisuuden aloilla, minkä ansiosta se voi rahoittaa Meriosaaminen 2020 -aloitetta ja antaa alan lainsäädäntöä.

Käytännön toiminta

Euroopan meripoliittisen seurantakeskuksen ja tietoverkon (EMODNET) prototyyppisivustoilta tutkijat ja suunnittelijat voivat nähdä, mitä tietoja on saatavana miltäkin merialueelta, ja saada käyttöönsä sekä alkuperäisiä havaintoja että niistä johdettuja tietotuotteita, kuten digitaalisia maastomalleja, sedimentaatioalueita ja meriluontotyyppejä. Parantuneen tiedonsaannin hyötyjä kuvaillaan tapaustutkimusesimerkkien avulla:

 • TAPAUSTUTKIMUS 1:  Avomerellä harjoitettava vesiviljely: uudentyyppiset verkkoaltaat
 • TAPAUSTUTKIMUS 2:  Rannikoiden eroosiolta suojautuminen
 • TAPAUSTUTKIMUS 3:  Merituulivoiman kaapeleiden suojaaminen
 • TAPAUSTUTKIMUS 4:  Laivaväylien optimointiin käytettävät merenmittaustiedot

Lisää meritiedosta

Viralliset asiakirjat

Maritime Forumissa on lisää luettavaa:

Lisää aiheesta

Haku

Uutiset

 • 05/10/2015 - Our Ocean conference: Commissioner Vella sets out EU measures to preserve the world's oceans

  Commissioner Karmenu Vella, responsible for Environment, Maritime Affairs and Fisheries, today announced a set of actions that will include a major political initiative on international ocean governance next year. Based on a wide public consultation and listening tour, this initiative reaffirms the European Commission's commitment to better international ocean governance and will strengthen the EUs external action in this regard.

 • 21/09/2015 - Stress tests reveal gaps in existing data for North Sea and the Mediterranean

  Nearly all scientists and engineers involved in analysing our seas and oceans agree on the need for a more coordinated approach to observing and surveying the ocean.

 • 05/05/2015 - Fish: a treasure from the sea to be protected

  A new video that illustrates the key role of science in contributing to the so called 'Blue Growth', the maritime contribution to achieving the goals of the Europe 2020 strategy for smart, sustainable and inclusive growth.