Integrált tengerpolitika

A szakpolitika meghatározása és alkalmazási területe

Finnország © Lionel Flageul

Az integrált tengerpolitika célja, hogy a különböző szakpolitikai területek közötti fokozott koordináció révén egységesebb megközelítést biztosítson a tengerügyekkel kapcsolatban. Az integrált tengerpolitika az alábbiakra terjed ki:

 • az egyes ágazatalapú szakpolitikák keretébe nem illeszkedő ügyek, például a „kék növekedés” (több különböző tengerhasznosítási ágazaton alapuló gazdasági növekedés),
 • a különböző ágazatok és szereplők közötti koordinációt igénylő kérdések, például a tengerekkel kapcsolatos ismeretek.

Az integrált tengerpolitika konkrétabban az alábbi horizontális politikákat foglalja magában:

Célja az egyes tengeri ágazatokkal kapcsolatos szakpolitikák összehangolása, nem pedig azok helyettesítése.

Miért van szükség rá?

 • Azért, hogy figyelembe lehessen venni a tengerekkel kapcsolatos iparágak és emberi tevékenységek szoros kapcsolatát. Függetlenül attól, hogy hajózásról és kikötőkről, szélenergiáról, tengerkutatásról, halászatról vagy idegenforgalomról van-e szó, az egyik területen hozott döntések az összes többi területet érinthetik. Egy tengeri szélerőműpark kiépítése például akadályozhatja a hajózást, ami pedig hatással van a kikötőkre.
 • Időt és pénzt takaríthatunk meg, ha arra ösztönözzük az egyes szakpolitikai területeken működő hatóságokat, hogy osszák meg az adatokat egymás között, és működjenek együtt ahelyett, hogy egy adott probléma különböző vetületeivel külön-külön foglalkoznának.
 • Segít szoros együttműködést kialakítani a döntéshozók között az egyes ágazatokban és valamennyi kormányzati szinten – a nemzeti tengerügyi hatóságok, valamint a regionális, helyi és nemzetközi hatóságok között, Európán belül és kívül egyaránt. Számos ország felismerte ennek szükségességét, ezért fokozatosan a strukturált és rendszerjellegű együttműködés irányába mozdul el.

Tengerészeti és tengerhasznosítási menetrend – A limassoli nyilatkozat

A tengerpolitikáért felelős európai miniszterek és az Európai Bizottság – amelyet José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke (beszédRendelkezésre álló fordítások.) és Maria Damanaki tengerügyi és halászati biztos (beszédRendelkezésre álló fordítások.) képviselt – 2012. október 8-án a limassoli konferencián elfogadták a növekedést és foglalkoztatást célzó tengerészeti és tengerhasznosítási menetrendet pdf - 214 KB [214 KB] Rendelkezésre álló fordítások.. Öt évvel az EU integrált tengerpolitikájának elindítását követően a tagállamok és a Bizottság ezáltal újból megerősítették, hogy a tengerügyek terén alkalmazott dinamikus és összehangolt megközelítéssel további fejlődésnek indulhat az EU-ban az úgynevezett „kék gazdaság”, és egyúttal megőrizhető a tengerek és óceánok jó állapota.

Finanszírozási lehetőségek

Az EU pénzeszközöket biztosít az integrált tengerpolitika prioritásainak, amint azt a Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament az 508/2014/EU rendeletben rögzíti. A finanszírozás a következőkön keresztül valósul meg:

A tengerpolitika végrehajtására ezenkívül a következő alapokból, illetve a következő programok keretében kerül sor:

Hivatalos dokumentumok

Az integrált tengerpolitikáról általánosságban

Az integrált tengerpolitika nemzeti és nemzetközi szinten

További információk

Tengerügyi fórum

Tengerügy

Hírek

 • 02/05/2016 - Call for proposals - DG ENV/MSFD Second Cycle

  Implementation of the Second Cycle of the Marine Strategy Framework Directive: achieving coherent, coordinated and consistent updates of the determinations of Good Environmental Status, initial assessments and environmental targets.

 • 29/04/2016 - European Maritime and Fisheries Fund launches in Romania

  Romania has officially kick-started funding under the EU's European Maritime and Fisheries Fund (EMFF) for the period up to 2020. The launch of the Fisheries and Maritime Affairs Operational Programme 2014-2020 (POPAM) took place on 21 April in the city of Tulcea in the Danube delta.

 • 29/04/2016 - A summit for the Mediterranean

  Commissioner Karmenu Vella was invited to deliver a speech at the “Mediterranean Leadership Summit” organized by the Economist in Malta on 28 and 29 April 2016. The conference comes at a time when the countries of the Mediterranean Sea are called upon to share their vision for stability, growth and competitiveness in the region.