Turismul de coastă şi maritim

Cipru © iStockphoto.com/mpalis

Zonele de coastă ale Europei combină tradiţia şi patrimoniul maritim deosebit de bogat cu peisaje şi refugii naturale diverse, făcând din turismul maritim şi de coastă un sector turistic important. Cu peste 2,36 de milioane de angajaţi, acest sector asigură 1,1% din totalul locurilor de muncă existente în UE. Nu mai puţin de 51% din capacitatea de cazare a hotelurilor din Europa se concentrează în zone litorale.

În cadrul strategiei UE privind „creşterea albastră”, turismul de coastă şi maritim a fost identificat ca fiind un domeniu cu un potenţial deosebit pentru crearea unei Europe inteligente, durabile şi favorabile incluziunii. Este cel mai important sector maritim în termeni de valoare adăugată brută şi de ocupare a forţei de muncă şi, după cum se arată în studiul „Creşterea albastră” pdf - 3 MB [3 MB] All available translations., are şanse să crească cu 2-3% până în 2020. Numai turismul de croazieră va crea 100 000 de noi locuri de muncă până în 2020, comparativ cu 2011, când a generat 150 000 de locuri de muncă şi o cifră de afaceri directă de 14,5 miliarde de euro.

Până la sfârşitul anului 2013, Comisia va prezenta o comunicare privind provocările şi oportunităţile turismului maritim şi de coastă din UE. În cadrul ediţiei din 2012 a Zilei europene a turismului, au fost prezentate rezultatele unei consultări publice lansate în vederea pregătirii acestei comunicări. Turismul maritim şi de coastă s-a numărat şi printre temele principale aflate pe agenda Zilei maritime europene.

Informaţii suplimentare

Evenimente recente

Afaceri maritime

Căutare

Abonaţi-vă la buletinul informativ electronic

Actualitate