Turismul maritim și de litoral
Cipru © iStockphoto.com/mpalis

Datorită frumuseții extraordinare, a bogăției culturale și a marii sale diversități, litoralul din UE a devenit destinația de vacanță preferată a multor turiști din Europa și din afara ei, făcând din turismul maritim și de litoral un sector turistic important. Asigurând locuri de muncă pentru peste 3,2 milioane de persoane, acest sector generează o valoare adăugată brută totală de 183 de miliarde EUR și reprezintă peste o treime din economia maritimă. Nu mai puțin de 51% din capacitatea de cazare a hotelurilor din Europa se concentrează în zone litorale.

În cadrul strategiei UE privind „creșterea albastră”, turismul maritim și de litoral a fost identificat ca fiind un domeniu cu un potențial deosebit pentru crearea unei Europe inteligente, durabile și favorabile incluziunii. Este cel mai important sector maritim în termeni de valoare adăugată brută și de ocupare a forței de muncă și, după cum se arată în studiul „Creșterea albastră” pdf - 3 MB [3 MB] All available translations., are șanse să crească cu 2-3 % până în 2020. În 2012, numai turismul de croazieră reprezenta 330 000 de locuri de muncă și o cifră de afaceri directă de 15,5 miliarde EUR, cu previziuni de creștere.

Ziua Maritimă Europeană 2013 s-a axat pe turismul maritim și de litoral și a oferit ocazia de a prezenta rezultatele unei consultări publice lansate pentru a pregăti o comunicare privind acest sector. La 20 februarie 2014, Comisia Europeană a adoptat o comunicare pdf - 99 KB [99 KB] All available translations. intitulată „O strategie europeană pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în turismul maritim și costier”, în care a prezentat o nouă strategie de intensificare a turismului maritim și de litoral în Europa, pentru deblocarea potențialului acestui sector promițător.

Comisia a identificat 14 acțiuni care pot ajuta acest sector să crească în mod sustenabil și să stimuleze într-o mai mare măsură dezvoltarea regiunilor de litoral din Europa. De exemplu, Comisia propune elaborarea unui ghid on-line referitor la principalele posibilități de finanțare disponibile pentru acest sector, precum și sprijinirea creării de parteneriate transnaționale și interregionale, rețele, clustere și strategii de specializare inteligentă în domeniul turismului maritim și de litoral. Pentru a realiza aceste acțiuni, Comisia va colabora cu statele membre, cu autoritățile regionale și locale, precum și cu reprezentanții sectorului. Pentru informații suplimentare, consultați Întrebările și răspunsurile privind strategia europeană pentru turismul maritim și de litoral.

În conformitate cu acțiunea 14 din Comunicarea „O strategie europeană pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în turismul maritim și costier” [COM(2014)0086], Comisia Europeană a publicat o anexă la „Ghidul privind fondurile UE pentru sectorul turismului” pdf - 672 KB [672 KB] All available translations., axată special pe proiectele de turism maritim și de litoral. Această inițiativă urmărește să le ofere operatorilor informații privind proiectele care au primit finanțare din partea UE, pentru a-i încuraja să solicite asistență financiară pentru proiecte de turism durabil și inovator în zonele de coastă.

Documente oficiale

Comunicare: O strategie europeană pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în turismul maritim și costier pdf - 99 KB [99 KB] All available translations.

Informații suplimentare

Evenimente

Afaceri maritime

Actualitate

  • 27/09/2016 - 3rd Atlantic Stakeholder Platform Conference: Commissioner Vella hands over awards for best Atlantic projects

    Commissioner Karmenu Vella participated today in the 3rd Atlantic Stakeholder Platform Conference in Dublin, following the successful editions in Porto and Brest last year. The Commissioner reaffirmed his commitment to strengthen cooperation in the Atlantic. He expressed his appreciation for the progress made by the maritime stakeholders in the region. He also chaired the first edition of the "Atlantic project awards", rewarding the five most innovative and successful projects.

  • 27/09/2016 - EU celebrates World Tourism Day with new funding for coastal tourism

    With global competition in tourism fiercer than ever, European coastal regions have to become creative to stay ahead of the game. As Europe joins in the celebrations on this year's World Tourism Day, the EU is therefore deepening its commitment to developing tourism in our coastal and maritime regions.

  • 22/09/2016 - European Coast Guard Function Forum meets in London

    The eighth plenary session of the European Coast Guard Function Forum (ECGFF) is taking place in London on 20-22 September.