Turismul de coastă și maritim
Cyprus © iStockphoto.com/mpalis

Datorită frumuseții extraordinare, bogăției culturale și marii diversități a zonelor de coastă din UE, acestea au devenit destinația de vacanță preferată a turiștilor din Europa și din afara ei, făcând din turismul maritim și de coastă un sector turistic important. Asigurând locuri de muncă pentru peste 3,2 milioane de persoane, acest sector generează o valoare adăugată brută totală de 183 de miliarde de euro și reprezintă peste o treime din economia maritimă. Nu mai puțin de 51% din capacitatea de cazare a hotelurilor din Europa se concentrează în zone litorale.

În cadrul strategiei UE privind „creșterea albastră”, turismul de coastă și maritim a fost identificat ca fiind un domeniu cu un potențial deosebit pentru crearea unei Europe inteligente, durabile și favorabile incluziunii. Este cel mai important sector maritim în termeni de valoare adăugată brută și de ocupare a forței de muncă și, după cum se arată în studiul „Creșterea albastră” pdf - 3 MB [3 MB] All available translations., are șanse să crească cu 2-3% până în 2020. În 2012, numai turismul de croazieră reprezenta 330 000 de locuri de muncă și o cifră de afaceri directă de 15,5 miliarde de euro, cu previziuni de creștere.

Ziua Maritimă Europeană 2013 s-a axat pe turismul de coastă și maritim și a oferit ocazia de a prezenta rezultatele unei consultări publice lansate pentru a pregăti o comunicare privind turismul de coastă și maritim. La 20 februarie 2014, Comisia Europeană a adoptat o comunicare pdf - 99 KB [99 KB] All available translations. intitulată „O strategie europeană pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în turismul maritim și costier”, în care a prezentat o nouă strategie de intensificare a turismului maritim și costier în Europa pentru deblocarea potențialului acestui sector promițător.

Comisia a identificat 14 acțiuni care pot ajuta acest sector să crească în mod sustenabil și să stimuleze într-o mai mare măsură dezvoltarea regiunilor de coastă din Europa. De exemplu, Comisia propune elaborarea unui ghid online referitor la principalele posibilități de finanțare disponibile pentru acest sector, precum și sprijinirea creării de parteneriate transnaționale și interregionale, rețele, clustere și strategii de specializare inteligentă în domeniul turismului de coastă și maritim. Pentru a realiza aceste acțiuni, Comisia va colabora cu statele membre, cu autoritățile regionale și locale, precum și cu reprezentanții sectorului. Pentru informații suplimentare, consultați Întrebările și răspunsurile privind strategia europeană pentru turismul maritim și costier.

Documente oficiale

Comunicare: O strategie europeană pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în turismul maritim și costier pdf - 99 KB [99 KB] All available translations.

Conferința la nivel înalt privind turismul de coastă și maritim și creșterea albastră desfășurată la 10 martie 2014 la Atena

Comisarul Maria Damanaki și vicepreședintele Antonio Tajani au prezentat comunicarea referitoare la „O strategie europeană pentru stimularea creșterii economice și crearea de locuri de muncă în turismul maritim și costier”, adoptată la 20 februarie 2014, având drept scop dezvoltarea turismului maritim și costier în Europa. Cu aceeași ocazie, a avut loc un eveniment care a permis întreprinderilor grecești și celor internaționale să relaționeze, să discute parteneriate de afaceri și efectuarea de investiții în Grecia.

Informații suplimentare

Informații suplimentare

Evenimente

Afaceri maritime

Actualitate

  • 29/04/2016 - European Maritime and Fisheries Fund launches in Romania

    Romania has officially kick-started funding under the EU's European Maritime and Fisheries Fund (EMFF) for the period up to 2020. The launch of the Fisheries and Maritime Affairs Operational Programme 2014-2020 (POPAM) took place on 21 April in the city of Tulcea in the Danube delta.

  • 29/04/2016 - A summit for the Mediterranean

    Commissioner Karmenu Vella was invited to deliver a speech at the “Mediterranean Leadership Summit” organized by the Economist in Malta on 28 and 29 April 2016. The conference comes at a time when the countries of the Mediterranean Sea are called upon to share their vision for stability, growth and competitiveness in the region.

  • 28/04/2016 - Conference on the blue economy of the Black Sea, Odessa, Ukraine

    Registration is now open