Kust- en zeetoerisme

Cyprus © iStockphoto.com/mpalis

Aan de Europese kusten zijn naast het rijke maritieme erfgoed uiteenlopende landschappen en natuurreservaten te vinden. Daardoor is het kust- en zeetoerisme een succesvolle toeristische sector. In deze sector zijn 2,36 miljoen mensen werkzaam, dat is 1,1% van de totale werkgelegenheid in Europa. Niet minder dan 51% van de hotelcapaciteit in Europa ligt in kustgebieden.

De sector kust- en zeetoerisme is aangeduid als een terrein met bijzonder potentieel om te werken aan een slim, duurzaam en inclusief Europa binnen de EU-strategie voor "blauwe groei". Volgens het blauwe groei-onderzoek is dit de grootste maritieme sector wat betreft de toegevoegde waarde en de werkgelegenheid, die bovendien tot 2020 nog 2-3% zal groeien. Alleen al de cruise-branche zal in de periode tot 2020 voor 100.000 nieuwe banen zorgen vergeleken met 2011, toen de branche goed was voor 150.000 banen en een directe omzet van 14,5 miljard euro.

De Europese Commissie komt eind 2013 met een mededeling over de uitdagingen en kansen in het kust- en zeetoerisme in de EU. Als voorbereiding hierop is er een openbare raadpleging gehouden. De resultaten daarvan zijn op de Europese Dag van het toerisme in 2012 bekendgemaakt. Kust- en zeetoerisme was ook een van de hoofdthema's van de Europese Dag van de zee in 2013.

Meer informatie

Recente evenementen

Maritieme zaken

Zoeken

Teken in op onze e-nieuwsbrief

Nieuws