Kust- en zeetoerisme
Cyprus © iStockphoto.com/mpalis

De Europese kusten worden geroemd om hun schoonheid, culturele rijkdom en variatie. Daarom zijn ze de favoriete bestemming van talloze Europese en andere vakantiegangers. Het kust- en zeetoerisme is dan ook een belangrijke toeristische sector. In deze sector werken meer dan 3,2 miljoen mensen die samen meer 183 miljoen euro aan toegevoegde waarde genereren en meer dan een derde van de maritieme economie vertegenwoordigen. Niet minder dan 51% van de hotelcapaciteit in Europa ligt in kustgebieden.

De sector kust- en zeetoerisme heeft volgens de EU-strategie voor "blauwe groei" veel potentieel als het gaat om een slim, duurzaam en inclusief Europa. Uit het blauwe groei-onderzoek pdf - 3 MB [3 MB] Alle beschikbare vertalingen. blijkt dat dit de grootste maritieme sector is wat toegevoegde waarde en werkgelegenheid betreft, en bovendien tot 2020 nog 2-3% zal groeien. De cruisesector alleen al was in 2012 goed voor 330.000 banen en een directe omzet van 15,5 miljard euro per jaar en naar verwachting zal de sector nog groeien.

Het kust- en zeetoerisme stond centaal op de Europese Dag van de zee 2013. Die dag werden ook de resultaten gepresenteerd van een openbare raadpleging die werd gehouden met het oog op een beleidsnota. Op 20 februari 2014 presenteerde de Europese Commissie die beleidsnota met daarin Een Europese strategie voor meer groei en werkgelegenheid in kust- en maritiem toerisme pdf - 99 KB [99 KB] Alle beschikbare vertalingen., een nieuwe aanpak om het potentieel van deze veelbelovende bedrijfstak tot bloei te laten komen.

Ze noemt 14 acties die tot duurzame groei in de sector kunnen bijdragen en de Europese kustgebieden een extra impuls kunnen geven. Zo denkt de Commissie aan een online-gids over de belangrijkste financieringsmogelijkheden voor de sector en aan steun voor transnationale en interregionale partnerschappen, netwerken, clusters en strategieën voor slimme specialisatie in het kust- en maritiem toerisme. De Commissie zal hiervoor samenwerken met de nationale, regionale en lokale instanties en met het bedrijfsleven. Meer weten? Lees de vragen en antwoorden over de Europese strategie voor het kust- en zeetoerisme.

Documentatie

Mededeling: Een Europese strategie voor meer groei en werkgelegenheid in kust- en maritiem toerisme pdf - 99 KB [99 KB] Alle beschikbare vertalingen.

Conferentie op hoog niveau

Op 10 maart 2014 vond in Athene de conferentie over kust- en maritiem toerisme en blauwe groei plaats. De EU-commissarissen Maria Damanaki en Antonio Tajani presenteerden er de op 20 februari 2014 goedgekeurde nieuwe "Europese strategie voor meer groei en werkgelegenheid in kust- en maritiem toerisme". De conferentie bood Griekse en internationale ondernemingen ook de gelegenheid om te netwerken en te praten over nieuwe partnerschappen en investeringen in Griekenland.

Meer informatie

Meer informatie

Evenementen

Maritieme zaken

Nieuws