Tengerparti és tengeri idegenforgalom
Cyprus © iStockphoto.com/mpalis

Az EU tengerparti régiói magukkal ragadó szépségüknek, gazdag kulturális örökségüknek és sokszínű tájaiknak köszönhetően számos európai és külföldi turista legkedveltebb üdülési célpontjaivá váltak. A tengerparti és tengeri turizmus napjainkban az idegenforgalom fontos ága. Jelenleg több mint 3,2 millió embernek ad munkát, összesen 183 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket termel, és a tengeri gazdaság által megtermelt össztermék mintegy egyharmadát hozza létre. Az európai szállodák ágykapacitásának nem kevesebb mint 51%-a a tengerparttal rendelkező régiókban összpontosul.

„Kék növekedés” elnevezésű stratégiájában az EU a tengerparti és tengeri idegenforgalmi ágazatot azok közé a területek közé sorolta, amelyek képesek nagymértékben elősegíteni, hogy Európa intelligens, fenntartható és befogadó gazdasággá váljon. A bruttó hozzáadott érték és a foglalkoztatás tekintetében a turizmus a tengeri ágazatok legjelentősebbike. A kék növekedésről szóló tanulmány pdf - 3 MB [3 MB] Rendelkezésre álló fordítások. szerint az ágazat 2020-ig további 2–3%-kal fog bővülni. 2012-ben a hajóturizmus egymagában 330 000 embert foglalkoztatott, közvetlen forgalma pedig elérte a 15,5 milliárd eurót. Ez a volumen várhatóan tovább növekedik majd a jövőben.

2013-ban a Tengerek Európai Napjának is a tengerparti és tengeri idegenforgalom volt a központi témája. A témával foglalkozó eseményeken ismertették a part menti és tengeri turisztikai ágazatról szóló közlemény előkészítése céljából szervezett nyilvános konzultáció eredményeit. Az Európai Bizottság 2014. február 20-án elfogadott, „A part menti és tengeri turisztikai ágazat európai növekedési és foglalkoztatási stratégiája” című közleményében pdf - 99 KB [99 KB] Rendelkezésre álló fordítások. ismertette ennek az ígéretes gazdasági ágazatnak a fejlesztésére, a benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására irányuló új stratégiáját.

A Bizottság 14 olyan intézkedést határozott meg, amelyek elősegíthetik az ágazat fenntartható növekedését, és újabb lendületet adhatnak az európai part menti régiók fejlődésének. A Bizottság javaslatai között szerepel például egy online útmutató kidolgozása az ágazat rendelkezésére álló főbb finanszírozási lehetőségekről, valamint a tengerparti és tengeri turizmus területén a tagállamok és régiók között létrejövő partnerségek, hálózatok, klaszterek és intelligens szakosodási stratégiák támogatása. A Bizottság a javasolt intézkedések megvalósításában számít a tagállamok, a regionális és helyi hatóságok és az ágazati szereplők közreműködésére. Erről bővebb tájékoztatás a Kérdések és válaszok a part menti és tengeri turizmus európai stratégiájáról című dokumentumban található.

Hivatalos dokumentumok

Közlemény: A part menti és tengeri turisztikai ágazat európai növekedési és foglalkoztatási stratégiája pdf - 99 KB [99 KB] Rendelkezésre álló fordítások.

Magas szintű konferencia a tengeri és a tengerparti turizmusról és a kék növekedésről, 2014. március 10., Athén

Maria Damanaki uniós biztos és Antonio Tajani bizottsági alelnök ismertette a „A part menti és tengeri turisztikai ágazat európai növekedési és foglalkoztatási stratégiája" című közleményt, melyet a Bizottság 2014. február 20-án fogadott el a tengerparti és tengeri idegenforgalom fejlesztése céljából. Az alkalommal egybekötött üzleti találkozó hálózatépítési lehetőséget kínált a görög és nemzetközi vállalkozások számára, amelyek képviselői a rendezvényen megtárgyalhatták egymással az üzleti partnerségek és görögországi befektetések lehetőségeit.

További információk

További információk

Események

Tengerügy

Hírek