Tengerparti és tengeri idegenforgalom
Ciprus © iStockphoto.com/mpalis

Európa tengerpartjain a változatos táj és a természeti értékekben bővelkedő védett területek mellett gazdag hagyomány és tengeri örökség várja a látogatókat. A tengerparti és tengeri turizmus ezért az idegenforgalom fontos ága Európában. Az ágazat több mint 2,36 millió embernek ad munkát, ami az EU-ban foglalkoztatott személyek összességének 1,1%-át teszi ki. Az európai szállodák ágykapacitásának nem kevesebb mint 51%-a a tengerparttal rendelkező régiókban összpontosul.

„Kék növekedés” névvel indított stratégiájában az EU a tengerparti és tengeri idegenforgalmi ágazatot azok közé a területek közé sorolta, amelyek képesek nagymértékben elősegíteni, hogy Európa intelligens, fenntartható és befogadó gazdasággá váljon. A bruttó hozzáadott érték és a foglalkoztatás tekintetében a turizmus a tengeri ágazatok legnagyobbika. A kék növekedésről szóló tanulmány pdf - 3 MB [3 MB] Rendelkezésre álló fordítások. szerint az ágazat 2020-ig további 2–3%-kal fog nőni. A hajóturizmus egymagában várhatóan 100 000 új munkahelyet fog 2020-ig teremteni 2011-hez képest, amikor is 150 000 embert foglalkoztatott, közvetlen forgalma pedig 14,5 milliárd euró volt.

Az Európai Bizottság 2013 végéig „Az európai uniós tengeri és tengerparti turizmussal kapcsolatos kihívások és lehetőségek” címmel közleményt kíván közzétenni. A közlemény előkészítése céljából meghirdetett nyilvános konzultáció eredményét a Bizottság 2012-ben, a turizmus európai napján ismertette a nagyközönséggel. A tengerparti és tengeri turizmus a tengerek európai napját ünneplő 2013. évi rendezvényeken is kitüntetett figyelmet kapott.

További információk

Rendezvények az elmúlt hónapokban

Tengerügy

Hírek

  • 22/08/2014 - 14 down, 14 to go: Progress continues on Partnership Agreements

    The European Commission has reached the halfway mark in its adoption of each Member State's "Partnership Agreement". Partnership agreements between the European Commission and individual EU countries set out the national authorities' plans on how to use funding from the European Structural and Investment Funds (ESIF) between 2014 and 2020. They outline each country's strategic goals and investment priorities, linking them to the overall aims of the Europe 2020 strategy for smart, sustainable and inclusive growth.

  • 14/08/2014 - Call for tenders MARE/2014/23

    Assistance mechanism for the implementation of maritime spatial planning

  • 12/08/2014 - Call for tenders MARE/2014/12

    Supporting Services to Ocean Energy Forum