Gyakran feltett kérdések az integrált tengerpolitikával kapcsolatosan
  1. Mivel foglalkozik az integrált tengerpolitika?
  2. Mi a helyzet az ágazatspecifikus kérdésekkel (kalózkodás, tengeri energia, hajózás, tengeri környezet stb.)?
  3. Miért vesz részt az EU a tengerügyekben?
  4. Érinti-e az integrált tengerpolitika a tagállamok hatásköreit?
  5. Melyek az integrált tengerpolitika történetének fontos eseményei?

1. Mivel foglalkozik az integrált tengerpolitika?

Az integrált tengerpolitika biztosítja a tengeri és part menti tevékenységekkel kapcsolatos szakpolitikák következetes kidolgozását. Szakpolitikai területek:

2. Mi a helyzet az ágazatspecifikus kérdésekkel (kalózkodás, tengeri energia, hajózás, tengeri környezet stb.)?

Ha Ön adott tengeri ágazatokkal és tevékenységekkel, például a hajózással, a hajóépítéssel, a halászattal, a regionális fejlesztéssel, a tengeri környezettel, a kalózkodással vagy a tengeri energiával kapcsolatos politikák iránt érdeklődik, kattintson az ajánlott hivatkozásokra: ezek a megfelelő információforrásokra mutatnak.

3. Miért vesz részt az EU a tengerügyekben?

  • Az Európai Uniót öt tenger és két óceán veszi körül.
  • A halak élőhelyei és a tengeri ökoszisztémák nem ismernek országhatárokat, ahogyan a szállítási és biztonsági problémák sem. Ezekkel a kérdésekkel uniós szinten kell foglalkozni.
  • Az uniós Szerződések felhatalmazzák az Uniót, hogy a tengeri tevékenységeket érintő számos szakpolitika keretében eljárjon (halászat, környezetvédelem, közlekedés, tengeri biztonság és védelem, kutatás, iparpolitika stb.).
  • Az Unió külkereskedelmének 90%-a és az Unión belüli kereskedelem közel 40%-a tengeren zajlik. Egyre szélesebb körben ismerik el, hogy a tengeri szállítás a közúti szállításnál üzemanyag-takarékosabb, tehát környezetkímélőbb szállítási mód. Mindez azzal együtt, hogy a gyártási tevékenység nagy része Európán kívülre helyeződik, komoly kihívást jelent az európai gazdaság, kikötőink és a tengeri szállítási ágazat számára.
  • A tengeri tudományok és kutatás, valamint a tengerek fenntarthatóbb hasznosítását lehetővé tevő új technológiák jelentős összegű támogatást igényelnek. Az Unió valamennyi szintjén törekedni kell az érintett szereplők közötti szinergiák megteremtésére.

4. Érinti-e az integrált tengerpolitika a tagállamok hatásköreit?

A többi szakpolitikához hasonlóan az Unió itt is csupán akkor avatkozik be, ha a közös fellépés hatékonyabb, mint az egyes tagállamok önálló intézkedései (ez a „szubszidiaritás elve”).

5. Melyek az integrált tengerpolitika történetének fontos eseményei?

Az integrált tengerpolitika széles körű nyilvános konzultációt követően 2007-ben jött létre. Az érdeklődő minden hivatalos dokumentumot megtalál az integrált tengerpolitikának szentelt oldalon, ahol figyelemmel kísérheti a szakpolitika alakulását.

Hírek