Gyakran feltett kérdések az integrált tengerpolitikával kapcsolatosan
 1. Mivel foglalkozik az integrált tengerpolitika?
 2. Mi a helyzet az ágazatspecifikus kérdésekkel (kalózkodás, tengeri energia, hajózás, tengeri környezet stb.)?
 3. Miért vesz részt az EU a tengerügyekben?
 4. Érinti-e az integrált tengerpolitika a tagállamok hatásköreit?
 5. Melyek az integrált tengerpolitika történetének fontos eseményei?

1. Mivel foglalkozik az integrált tengerpolitika?

Az integrált tengerpolitika biztosítja a tengeri és part menti tevékenységekkel kapcsolatos szakpolitikák következetes kidolgozását. Szakpolitikai területek:

2. Mi a helyzet az ágazatspecifikus kérdésekkel (kalózkodás, tengeri energia, hajózás, tengeri környezet stb.)?

Ha Ön adott tengeri ágazatokkal és tevékenységekkel, például a hajózással, a hajóépítéssel, a halászattal, a regionális fejlesztéssel, a tengeri környezettel, a kalózkodással vagy a tengeri energiával kapcsolatos politikák iránt érdeklődik, kattintson az ajánlott hivatkozásokra: ezek a megfelelő információforrásokra mutatnak.

3. Miért vesz részt az EU a tengerügyekben?

 • Az Európai Uniót öt tenger és két óceán veszi körül.
 • A halak élőhelyei és a tengeri ökoszisztémák nem ismernek országhatárokat, ahogyan a szállítási és biztonsági problémák sem. Ezekkel a kérdésekkel uniós szinten kell foglalkozni.
 • Az uniós Szerződések felhatalmazzák az Uniót, hogy a tengeri tevékenységeket érintő számos szakpolitika keretében eljárjon (halászat, környezetvédelem, közlekedés, tengeri biztonság és védelem, kutatás, iparpolitika stb.).
 • Az Unió külkereskedelmének 90%-a és az Unión belüli kereskedelem közel 40%-a tengeren zajlik. Egyre szélesebb körben ismerik el, hogy a tengeri szállítás a közúti szállításnál üzemanyag-takarékosabb, tehát környezetkímélőbb szállítási mód. Mindez azzal együtt, hogy a gyártási tevékenység nagy része Európán kívülre helyeződik, komoly kihívást jelent az európai gazdaság, kikötőink és a tengeri szállítási ágazat számára.
 • A tengeri tudományok és kutatás, valamint a tengerek fenntarthatóbb hasznosítását lehetővé tevő új technológiák jelentős összegű támogatást igényelnek. Az Unió valamennyi szintjén törekedni kell az érintett szereplők közötti szinergiák megteremtésére.

4. Érinti-e az integrált tengerpolitika a tagállamok hatásköreit?

A többi szakpolitikához hasonlóan az Unió itt is csupán akkor avatkozik be, ha a közös fellépés hatékonyabb, mint az egyes tagállamok önálló intézkedései (ez a „szubszidiaritás elve”).

5. Melyek az integrált tengerpolitika történetének fontos eseményei?

Az integrált tengerpolitika széles körű nyilvános konzultációt követően 2007-ben jött létre. Az érdeklődő minden hivatalos dokumentumot megtalál az integrált tengerpolitikának szentelt oldalon, ahol figyelemmel kísérheti a szakpolitika alakulását.

Hírek

 • 30/03/2015 - Revealing Europe's hidden landscape

  The Commission is advancing in achieving its marine knowledge objectives with the release of a new digital map of Europe's seabed topography with a higher resolution than had previously been publicly available; about 230 metres compared to 1 kilometre before the launch of the European Marine Observation and Data Network (EMODnet).

 • 26/03/2015 - Baltic Sea Conference

  Speech by Karmenu Vella - Commissioner for Environment, Maritime Affairs and Fisheries at the Baltic Sea Conference – Kiel, Germany, 26 March 2015

 • 25/03/2015 - Safe Seas: can an Integrated Maritime Surveillance be achieved by the EU?

  Speech by Lowri Evans at the European Economic and Social Committee Conference, Brussels, 24 March 2015