Άτλας

INSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable FishINSEPARABLE - Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Ο άτλας στα κοινωνικά δίκτυα

News European Atlas of the SeasRSS European Atlas of the SeasTwitter European Atlas of the SeasLinkedIn European Atlas of the SeasGoogle+ European Atlas of the SeasFacebook European Atlas of the Seas

Μεσόγειος

Σύνοψη

Η Μεσόγειος, αν και σχεδόν εξ ολοκλήρου κλειστή θάλασσα, είναι αρκετά βαθιά (μέσο βάθος 1.500 μ). Η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας λόγω της παλλίροιας είναι μικρή και συνήθως δεν ξεπερνά τα 50 εκατοστά. Το κλίμα της περιοχής είναι ζεστό και ξηρό. Το νερό, επίσης ζεστό, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και, ενώ είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα. Η Μεσόγειος είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού καθώς εκεί αναπτύχθηκαν οι αρχαίοι πολιτισμοί της Αιγύπτου, της Κρήτης, των Μυκηνών, της Ελλάδας και της Ρώμης.

Η ακτογραμμή της Μεσογείου που ανήκει στην ΕΕ φθάνει σχεδόν τα 40.000 χλμ. Η Μεσόγειος αποτελεί το σύνορο της Ευρώπης με την Αφρική. Μόνο 30 χλμ. θάλασσας χωρίζουν το Γιβραλτάρ από την Αφρική, παρόλο που σε άλλα σημεία η απόσταση μεταξύ των δύο ηπείρων φθάνει τα 1.600 χλμ.

Η Μεσόγειος, εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, αποτελεί σημαντική δίαυλο ναυσιπλοΐας που εξυπηρετεί το ένα τρίτο σχεδόν του συνόλου των παγκόσμιων εμπορευματικών μεταφορών. Η υδατοκαλλιέργεια (ιχθυοκαλλιέργεια) έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και η αλιεία (κυρίως μικρής κλίμακας) είναι σημαντική πηγή απασχόλησης.

  • Περισσότερα Deutsch (de) English (en) français (fr)