Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Környezetvédelem: kezdődik az Európai Hulladékcsökkentési Hét
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2013/11/15

IP/13/1084

Brüsszel, 2013. november 15.

Gyakran hangoztatjuk annak fontosságát, hogy az állampolgárokat arra kell ösztönözni, hogy csökkentsék, használják fel újra és hasznosítsák újra a hulladékokat, de valójában az első, a hulladék mennyiségének a csökkentése a legfontosabb. Az elkövetkező 7 napban az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében ez kerül a középpontba. A cél a figyelem ráirányítása arra, hogyan lehet megváltoztatni Európában a szokásokat, valamint az erőforrás-hatékonysággal és a körkörös gazdasággal kapcsolatos témák megvitatásának ösztönzése. A Városok és régiók szövetsége az újrahasznosításért és a fenntartható erőforrás-gazdálkodásért (Association of Cities and Regions for Recycling and Sustainable Waste Management – ACR+) által koordinált és az Európai Unió LIFE+ programja keretében támogatott projekt jelenleg 17 ország, köztük 3 nem uniós tagállam részvételével zajlik.

  Janez Potočnik környezetvédelmi biztos a következőket nyilatkozta:A hulladék újrafelhasználásában és újrafeldolgozásában hatalmas lehetőségek rejlenek. Nagy előrelépéseket tettünk a hulladékhierearchia tekintetében, a hulladéklerakás csökkentésében és az újrahasznosítás fokozásában. Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez hasonló, állampolgároktól induló kezdeményezések jelentős szerepet játszanak abban, hogy mindenki részt vegyen a hulladékmentes társadalom megvalósításában.

  A november 16. és 24. között megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét új lehetőségeket kínál a hulladékcsökkentésnek, a termékek újrafelhasználásának és az anyagok újrahasznosításának a népszerűsítéséhez. A cél a hatóságokat, egyesületeket, vállalkozásokat, iskolákat és az egyes állampolgárokat célzó kommunikációs eszközök kialakítása és tesztelése. A legtöbb programra a hulladékcsökkentési tematikus napokon kerül sor, amelynek középpontjában idén az újrafelhasználás áll: használtcikkpiacok, javítóműhelyek és csere-bere akciók szerepelnek a helyi programkínálatokban.

  Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódóan 2014. május 10-én – illetve a körül – Európai Hulladékmentesítő Nap kerül megrendezésre. Ennek keretében a „Takarítsunk össze Európában!” kezdeményezés önkénteseket toboroz, akik megtisztítják lakóhelyük környező területeit és tengerpartját a hulladéktól. A cél a szemét eltávolításán túl az is, hogy eszmecsere alakuljon ki a hulladékokról és arról, hogyan gazdálkodjunk velük.

  Az európai polgárok átlagosan évente több mint 500 kg/fő települési hulladékot termelnek. Egyes tagállamokban ez alig 300 kg, másokban több mint 700 kg egy főre eső hulladékot jelent. Ennek átlagban a fele újrahasznosításra kerül, bár a tagállamok között óriási eltérések lehetnek e tekintetben. Egyes tagállamokban eltűntek a hulladéklerakók és az újrahasznosítás aránya eléri a 70 %-ot, míg másokban nagyon kis mértékű az újrahasznosítás és a települési hulladék több mint 90%-a a hulladéklerakóba kerül. Tekintettel a vásárlási szokásokra, valamint az újrafelhasználásra és a szelektív hulladékgyűjtésre, a fogyasztók és a háztartások alapvető szerepet játszanak a hulladék mennyiségének csökkentésében.

  Háttér

  A 2009-ben elindított Európai Hulladékcsökkentési Hét középpontjában eredetileg a hulladékmegelőzés fontosságának tudatosítása állt. Az elmúlt négy évben a rendezvény egyre népszerűbb lett Európában (és azon kívül is). 28 országban több mint 25 000 kommunikációs fellépés valósult meg, valamint létrejött a köz- és magánszektor hulladékmegelőzés területén tevékenykedő szereplőit összefogó hálózat.

  Idén a következő országokban folytatódik az eseménysorozat: Andorrában, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Luxemburgban, Magyarországon, Máltán, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Bosznia-Hercegovinában és Izlandon.

  A hulladékokról szóló keretirányelv értelmében a megelőzés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás elsőbbséget élvez a hulladékégetéssel, a hulladéklerakóban történő elhelyezéssel vagy legvégső esetben az energetikai hasznosítást mellőző elégetéssel szemben. Egy, a Bizottság számára készített tanulmány becslése szerint a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok teljes körű végrehajtása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne, az uniós hulladékgazdálkodási és -újrafeldolgozási ágazat éves forgalmát 42 milliárd euróval növelné, és 400 000 munkahelyet teremtene 2020-ig.

  Az Európai Bizottság dolgozik a hulladékokra vonatkozó célkitűzések felülvizsgálatán, amelynek eredménye beépül a 2014-ben esedékes szakpolitikai felülvizsgálatba.

  További információ:

  http://www.ewwr.eu

  www.letscleanupeurope.eu

  Lásd még:

  http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

  http://ec.europa.eu/environment/life/funding/lifeplus.htm

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/11/15  |Az oldal tetejére