Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Munkaügyi kapcsolatok: egy friss jelentés szerint nagy nyomás nehezedik a társadalmi párbeszédre Európában
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2013/04/11

 IP/13/321

Brüsszel, 2013. április 11.

A jelenlegi gazdasági válság komoly kihívás elé állítja a munkavállalók és munkaadók képviselői és a kormányok közötti párbeszédet – derül ki az Európai Bizottság ma közzétett jelentéséből. A jelentés rámutat, hogy a legújabb kormányzati reformok egyes esetekben hatékony társadalmi párbeszéd nélkül valósultak meg, ami egyre több konfliktust eredményez a munkaügyi kapcsolatokban Európában.

  Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos így fogalmazott:„A jelenlegi gyenge makrogazdasági kereslettel, adóemelésekkel és kormányzati kiadáscsökkentésekkel sújtott gazdasági helyzetben egyre nagyobb nyomás nehezedik a társadalmi párbeszédre.Minden szinten szükség van a szociális partnerek szerepének megerősítésére, ha véget akarunk vetni a válságnak és meg akarjuk tartani az európai szociális modellből származó előnyöket. A demográfiai változások kezeléséhez, megfelelőbb munkakörülmények és erősebb társadalmi kohézió megteremtéséhez szintén elengedhetetlen a jól strukturált társadalmi párbeszéd kialakítása. Közép- és Kelet-Európa tagállamaiban jelenleg jelentősen gyengébb a társadalmi párbeszéd, így annak megerősítésére van szükség.”

  Alapvető fontosságú a munkavállalók és munkaadók képviselőinek („szociális partnerek”) bevonása a kormányzati reformokba, mivel a társadalmi párbeszéd keretében kidolgozott megoldásoknak nagyobb a társadalmi elfogadottságuk, egyszerűbb a gyakorlatban történő végrehajtásuk, és kisebb eséllyel vezetnek konfliktusokhoz.A szociális partnerekkel való egyetértésen alapuló megegyezések tehát elősegítik a gazdasági és társadalmi reformok hosszú távú fenntarthatóságát.A jól strukturált társadalmi párbeszéd hatékonyan járulhat hozzá Európa gazdasági ellenálló képességének növeléséhez.Azokban az országokban, ahol a társadalmi párbeszéd megfelelő alapokon nyugszik és a munkaügyi kapcsolatokkal foglalkozó intézmények erősek, a gazdasági és társadalmi helyzet általában ellenállóképesebb, és kisebb nyomás nehezedik rájuk.A társadalmi párbeszédben rejlő problémamegoldó lehetőség segíthet kilábalni a jelenlegi válságból.Az új jelentés bemutatja, hogyan képes az európai társadalmi párbeszéd valódi változást elérni az európaiak szakmai életében, például a jobb munkahelyi egészségvédelem és biztonság, valamint a jobb munkakörülmények tekintetében.

  A jelentés a számos tagállamban elrendelt kormányzati kiadáscsökkentések fényében a közszféra munkaügyi kapcsolatait helyezi középpontba, vagyis a közigazgatásra, az oktatásra és az egészségügyre fókuszál. A kormányok a közszféra átszervezésében a hatékonyság növelését tartják a legfontosabbnak. Egyes országokban kiegyensúlyozottabb hozzáállással és kevés konfliktussal zajlik ez a folyamat, továbbra is teret nyújtva a szakszervezetek és a közszféra közös megegyezésével létrejött megoldásainak. Más országokban gyakran figyelmen kívül hagyták a társadalmi párbeszédet a döntések végrehajtásakor. Ez a tendencia nem csupán az EU és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatásából részesülő országokra jellemző. Ennek eredményeképpen számos tagállamban az adóemelések és a kormányzati kiadáscsökkentések munkaügyi konfliktusok sorát váltották ki, és rávilágítottak a társadalmi párbeszéd megkerülésével hozott reformintézkedések vitatható jellegére.

  Közép- és Kelet-Európa

  A jelentés részletesen elemzi a közép- és kelet-európai társadalmi párbeszéd helyzetét is.Habár jelentős különbségek vannak a régió országai között – Szlovénia figyelemre méltó kivételével –, minden országban gyengék és szétaprózottak a munkaügyi kapcsolatokkal foglalkozó intézmények.Sőt, egyes reformok voltaképpen megnehezítik a szociális partnerek bevonását a változtatások bevezetésébe.A jelentés rávilágít, hogy a nemzeti munkaügyi kapcsolatok rendszerének az egyetértés elősegítése és visszaállítása érdekében történő felélénkítése elengedhetetlen a gazdasági és társadalmi reformok hosszú távú fenntarthatóságának biztosításához.

  A jelentés kitér arra is, hogy a szociális partnerek mennyire vesznek részt a munkanélküliségre és nyugdíjrendszerre vonatkozó reformokban, valamint a fenntarthatóbb, fosszilis tüzelőanyagoktól kevésbé függő gazdaságra való átállásban.Egyes országokban, többek közt Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban a szakszervezetek részt vettek a nyugdíjreform kidolgozásában, más országokban azonban minimális a szociális partnerek szerepe, és ez konfliktusokhoz vezet. Ami az éghajlatváltozást illeti, a jelentés szerint a szociális partnerek tevékenysége növekszik ezen a területen, és egyre inkább támogatják a zöld menetrendet.

  További információk

  MEMO/13/325

  Hírek a Foglalkoztatási Főigazgatóság weboldalán:

  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=89&langId=hu

  Európai szociális párbeszéd:

  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=955&langId=hu

  Andor László weboldala:

  http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/index_hu.htm

  Andor László a Twitteren:http://twitter.com/LaszloAndorEU

  Feliratkozás az Európai Bizottság ingyenes elektronikus hírlevelére, amely a foglalkoztatási és szociális ügyeket, valamint a társadalmi befogadással kapcsolatos témákat tárgyalja:

  http://ec.europa.eu/social/e-newsletter

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/04/11  |Az oldal tetejére