Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Digitális menetrend: a Bizottság konzultációt indít a média szabadságáról és pluralizmusáról, valamint az audiovizuális médiát felügyelő hatóságok függetlenségéről
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2013/03/22

 IP/13/267

Brüsszel, 2013. március 22.

Az Európai Bizottság a mai napon két nyilvános konzultációt indít, amelyek 2013. június 14-ig tartanak.A konzultációk hivatalos keretet adnak annak a vitának, amely a tömegtájékoztatás szabadságával és sokszínűségével foglalkozó magas szintű munkacsoport által 2013 januárjában tett ajánlások nyomán indult.

  Az első, szélesebb körű konzultációsorán olyan kérdésekkel kapcsolatban tehetők észrevételek, mint amilyen az EU hatásköre a médiaszabadság védelmét célzó intézkedések meghozatalára, a hatóságok és az önszabályozás szerepe, vagy az újságírói források védelme Európában. A konzultációk következtetései lehetővé teszik a Bizottság számára annak megállapítását, hogy az európai uniós szerződések hatálya alá tartozó területek vonatkozásában van-e széles körű támogatottsága az uniós vagy nemzeti szintű fellépésnek.

  A második konzultáció kizárólag a magas szintű munkacsoport azon ajánlására összpontosul, amely szerint az audiovizuális médiát felügyelő hatóságoknak függetleneknek kell lenniük. Az audiovizuális médiára már most is uniós szabályozás vonatkozik. A konzultáció arra keresi a választ, hogy jobban biztosítható lenne-e a függetlenség akkor, ha módosításra kerülne az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv 30. cikke.

  Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott:„Az EU-ban veszélyek fenyegetik az alapvető szabadságokat:például a média szabadságát és pluralizmusát Európában.A magas szintű munkacsoport egyértelmű jelzése szerint határozott intézkedéseket kell hoznunk azért, hogy a jövőben megőrizhessük médiaszolgáltatásaink szabadságát és sokszínűségét. A médiapluralizmus a demokrácia fontos részét képezi, ezért arra biztatom Önöket, hogy a konzultációk során fejtsék ki nézeteiket.”

  Háttér-információ

  Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv célja az audiovizuális médiaszolgáltatások egységes piacának megteremtése és a jogbiztonság garantálása az európai televíziós és audiovizuális iparág részére.Az irányelv azonos feltételeket teremt mind a közvetített, mind a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások határokon átívelő nyújtásához.Céljai között szerepel továbbá a kulturális sokféleség megőrzése, a gyermekek és a fogyasztók védelme, a médiapluralizmus oltalma, valamint a – faji, nemi, nemzetiségi és vallási – gyűlölet elleni küzdelem.

  Hasznos linkek

  A digitális menetrend weboldala

  Neelie Kroes weboldala

  Kövesse Neelie Kroes biztos bejegyzéseit a Twitteren!

  Twitter-címkék:#mediafreedomEU

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/03/22  |Az oldal tetejére