Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Az Európai Bizottság keresi a legjobb európai környezetvédelmi kezdeményezést
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2013/02/11

IP/13/101

Brüsszel, 2013. február 11.

Connie Hedegaard, az EU éghajlat-politikai biztosa a mai napon környezetvédelmi versenypályázatot hirdet meg a kreatív és újító projektek kidolgozói számára.Az Európai Bizottság klímavédelmi kampányának („A világ, ahogy szereted”) részét képező versenyre a szén-dioxid-kibocsátás csökkentést célzó kezdeményezésekkel lehet benevezni.

  Hedegaard biztos kijelentette:„A versenypályázat nagyszerű lehetőség arra, hogy ne csak beszéljünk a környezetvédelemről, hanem végre a tettek mezejére lépjünk.Az innovatív kezdeményezések arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a mindenki számára élhető világ megvalósítható és megfizethető,mégpedig anélkül, hogy életünk színtelenné és unalmassá válna”

  „A világ, ahogy szereted” versenypályázatra mától kezdve három hónapon keresztül pályázhatnak magánszemélyek vagy szervezetek környezetvédelmi sikertörténeteikkel.Mérettől függetlenül minden olyan projekt benevezhető, amelynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

  Legyen szó áruszállító elektromos kerékpárról, az üvegházhatású gázok kibocsátását vagy az energiaszámlák végösszegét csökkentő innovatív termelési folyamatról, vagy esetleg fenntartható épületekről és fűtési rendszerekről,Európa-szerte számos gyakorlati példa létezik arra, hogy miképpen éljünk környezettudatosan. A környezetbarát életmóddal nem csupán az éghajlatváltozás ellen vehetjük fel a harcot, de életminőségünket is javíthatjuk.„A világ, ahogy szereted” versenypályázat nyilvánosságot biztosít ezeknek a projekteknek és díjjal jutalmazza azokat, amelyek leginkább újszerűek, gyakorlatiasak és hatékonyabbak.

  Gyakorlati tudnivalók

  A weboldal (http://world-you-like.europa.eu/hu/) látogatói a szervezők által kiválasztott projektek közül májustól júniusig szavazhatnak a legkreatívabbra és leginspirálóbbra. A tíz legnépszerűbb projektből a Connie Hedegaard vezette zsűri kiválasztja a legjobb három kezdeményezést, amelynek gazdái meghívást kapnak a 2013 októberében Koppenhágában megrendezésre kerülő Sustainia Díj átadására. Az Arnold Schwarzenegger által elnökölt Sustainia nevű szövetség a kampány partnere. Célja, hogy a világ minden táján feltérképezze és népszerűsítse a fenntartható megoldásokat.

  A díjverseny különös figyelmet szentel Bulgáriának, Lengyelországnak, Litvániának, Olaszországnak és Portugáliának.Ezen öt ország pályázói közül országonként további öt nyertest választunk ki.Az ő projektjeiket 2013 őszén az adott országokban az EU óriásplakátokon népszerűsíti.

  A kampány háttere

  A versenypályázat „A világ, ahogy szereted.A klímával, ahogy szereted.” elnevezésű kampány része.2012 októberi indulása óta a kampány több mint 20 ezer követőre talált a közösségi oldalakon, és több mint 130 hivatalos partner (pl. közigazgatási szervek, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és vállalkozások) jelezte iránta érdeklődését.Célja, hogy népszerűsítse azokat a meglévő költséghatékony kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak az Unió azon célkitűzéséhez, hogy 2050-re 80–95%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve hogy ösztönözze az ilyen kezdeményezések létrejöttét.

  Linkek:

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2013/02/11  |Az oldal tetejére