Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A Bizottság második jelentése a schengeni térség helyzetéről
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2012/11/23

IP/12/1256

Brüsszel, 2012. november 23.

A szabad mozgás schengeni térsége 26 európai ország több mint 400 millió uniós polgára, valamint egyre több harmadik országbeli állampolgár számára teszi lehetővé a belső határellenőrzések nélküli utazást.A Bizottság a mai napon elfogadta a második schengeni „állapotfelmérést”, a schengeni térség működésének féléves áttekintését.

  A jelentés pontosan bemutatja a schengeni térség helyzetét, annak érdekében, hogy valamennyi schengeni ország1 körében biztosítsa a közös szabályok koherens értelmezését és végrehajtását.

  „A schengeni térségen belüli szabad mozgás a legnagyobb európai vívmányok egyike.Egy belső határellenőrzések nélküli térség fenntartása a térség valamennyi tagjától folyamatos erőfeszítéseket és elkötelezettséget követel meg.Kölcsönös bizalmat, megfelelő európai keretet, átlátható vitákat és együttműködést igényel. A schengeni térség erősítése érdekében javulásra van szükség az értékelés és az ellenőrzés terén. Felkérem a Tanácsot és az Európai Parlamentet, tegyenek lépéseket a schengeni javaslatok ügyében zajló tárgyalások előbbre vitele érdekében”, fogalmazott Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

  A mostani, második jelentés a 2012. május 1. és 2012. október 31. közötti időszakot öleli fel, és elsősorban az alábbiakat értékeli:

  A schengeni külső határokon és a schengeni térségen belül uralkodó helyzet

  2012 áprilisától júniusáig mintegy 23 000 jogellenes határátlépésre derült fény. Ez 44%-os csökkenést jelent 2011 ugyanezen időszakához képest, amelyet az arab tavasz eseményei határoztak meg.A Görögország és Törökország közötti szárazföldi határon észlelt esetek számát illetően viszont 29%-os növekedésről érkezett jelentés.Az összes észlelt eset 56%-a ezen a határszakaszon történt, így továbbra is ez a szakasz az EU-ba érkező illegális migránsok elsődleges belépési pontja.Azóta, hogy 2011 augusztusában mintegy 1 800 határőrt állítottak újra szolgálatba (Shield művelet), az e határszakaszon végzett ellenőrzések jelentősen javultak, és a görög hatóságok az evroszi térségben észlelt jogellenes határátlépések számának hirtelen csökkenéséről számoltak be.

  Erőfeszítések történtek a schengeni térségen belüli migrációs áramlásokra vonatkozó adatgyűjtések javítása érdekében is.A Bizottság továbbra is keresni fogja a lehetőségeket az illegális migrációs mozgásra vonatkozó adatok gyűjtésének és elemzésének javítására.

  A schengeni szabályok alkalmazása

  A jelentés 6 hónapos tárgyidőszakában kétszer került sor a belső határokon végzett ellenőrzés visszaállítására:Spanyolországban 2012. április 28. és május 4. között, az Európai Központi Bank 2012. május 2-ától 4-éig tartó barcelonai ülése miatt (669 385 személyt ellenőriztek a Franciaországgal közös szárazföldi határon, valamint a barcelonai és a gironai repülőtéren – közülük 68 fő belépését tagadták meg),és Lengyelországban 2012. június 4. és július 1. között, a labdarúgó-Európa-bajnokság miatt (28 980 személyt ellenőriztek Lengyelország belső határain – közülük 22 fő belépését tagadták meg, és 15 személyt vettek őrizetbe).

  A szabályok helyes alkalmazását a schengeni értékelési mechanizmus keretében végzett helyszíni vizsgálatok útján több részt vevő tagállamban is ellenőrizték, például a következők tekintetében:tengeri határok (Észtországban, Lettországban, Litvániában, Máltán, Lengyelországban és Szlovéniában), rendőrségi együttműködés (Magyarországon, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban), légi határok (Észtországban, Lettországban és Litvániában), adatvédelem (Észtországban, Lettországban, Litvániában, Máltán és Szlovéniában), SIS/Sirene (Dániában, Izlandon és Norvégiában) és vízumok (Lettországban és Litvániában).Ezek az értékelések nem tártak fel olyan jellegű hiányosságokat, amelyek a Bizottság azonnali beavatkozását igényelnék.

  Vízumkiadási eljárások

  A Vízuminformációs Rendszert (VIS-t) 2012. május 10-én sikeresen elindították a második alkalmazási régióban, a Közel-Keleten (Izrael, Jordánia, Libanon és Szíria).2012. október 2-án a VIS megkezdte működését egy harmadik régióban, a Perzsa-öbölben is (Afganisztán, Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek és Jemen).A VIS jól működik, és a rendszer 2012. november 4-ig közel 1 800 000 vízumkérelmet dolgozott fel, csaknem 1 500 000 vízumot állított ki, és mintegy 220 000 vízumot utasított el.

  Előzmények

  A Bizottság 2011 szeptemberében javaslatokat terjesztett elő a schengeni rendszer hatékonyságának és legitimitásának erősítésére (IP/11/1036 és MEMO/11/606).„Schengeni igazgatás – A belső határellenőrzés nélküli térség megerősítése” című közleményében a Bizottság bejelentette, hogy évente kétszer összefoglalót fog készíteni az uniós intézmények számára a schengeni térség működéséről.

  Ezek a jelentések képezik az Európai Parlamentben és a Tanácsban folytatott párbeszéd alapját, és hozzájárulnak a politikai irányítás és együttműködés megerősítéséhez a schengeni országok között.A Bizottság idén májusban fogadta el az első jelentést (IP/12/481), amelyet a Tanács 2012. június 7-én, a Parlament pedig 2012. július 4-én vitatott meg.

  Emellett folyamatban vannak a 2011 szeptemberében előterjesztett két jogalkotási javaslatról szóló tárgyalások, és a Bizottság bízik abban, hogy a jogalkotók kielégítő kompromisszumra tudnak jutni.

  Ezek a jogalkotási javaslatok a schengeni szabályok alkalmazását ellenőrző és szavatoló, az eddigieknél szigorúbb uniós értékelési és nyomonkövetési rendszer, valamint egy olyan, strukturáltabb európai döntéshozatali mechanizmus kialakítására irányulnak, amely valóban kivételes helyzetekben, a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén lehetővé tenné a belső határellenőrzések ideiglenes visszaállítását.

  További információ

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/11/23  |Az oldal tetejére