Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Jogerőre emelkedik a határokon átnyúló öröklés jogi terheinek enyhítésére irányuló bizottsági javaslat
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2012/06/07

IP/12/576

Brüsszel, 2012. június 7.

A mai napon a Bizottságnak a nemzetközi öröklésre vonatkozó szabályozás egyszerűsítésére vonatkozó javaslata megkapta az uniós igazságügyi miniszterek Tanácsának végleges támogatását. Az Európai Bizottság javaslatai meg fogják könnyíteni a valamely más tagállamban tulajdonnal rendelkező családtag elhalálozását követő örökléssel kapcsolatos jogi terheket. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételt követően – amelyre várhatóan heteken belül sor kerül – a tagállamoknak három év áll rendelkezésükre nemzeti jogszabályaik összehangolására, hogy ezáltal az örökléssel kapcsolatos új uniós szabályok hatályba lépjenek.

  Megközelítőleg 12,3 millió európai él más tagállamban, és évente mintegy 450 000 nemzetközi öröklési ügyet indítanak, amelyek összértéke meghaladja a 120 milliárd eurót. Jelenleg az EU 27 tagállamának különböző joghatósági szabályaiból és alkalmazandó jogából fakadó jogi akadályok nehezítik a gyászoló családok életét” - nyilatkozta Viviane Reding, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos, a Bizottság alelnöke. „Az új uniós szabályoknak a mai napon történő, Tanács általi jóváhagyása jogbiztonságot nyújt majd a nemzetközi öröklési ügyekben érintett családok ezrei számára."

  A mai döntésnek köszönhetően hamarosan egyszerűsödhet a nemzetközi öröklésre vonatkozó szabályozás azáltal, hogy a határokon átnyúló öröklés esetében illetékes joghatóságot és alkalmazandó jogot immár egyetlen kritérium figyelembevételével határozzák meg: az elhunyt szokásos tartózkodási helye alapján. Ez továbbá lehetővé fogja tenni a polgárok számára, hogy teljes körű jogbiztonság mellett előre gondoskodjanak az öröklésükről. A javaslat jóváhagyása ezenfelül elhárítja az akadályokat az európai öröklési bizonyítvány bevezetése elől is, amely révén az érintettek minden egyéb formaság nélkül is bizonyíthatják majd az Unió egész területén, hogy ők egy adott hagyaték örökösei vagy kezelői. Ez jelentős előrelépést jelent a mostani helyzethez képest, hiszen időnként rendkívül körülményesen érvényesíthetők ezek a jogok. Fentiek eredményeképpen az eljárások gyorsabbá és olcsóbbá válnak.

  Előzmények

  2009. október 14-én a Bizottság javaslatot tett a nemzetközi öröklésre vonatkozó szabályozás egyszerűsítéséről szóló rendeletre (lásd IP/09/1508). A rendelet szerint egyetlen kritérium szerint határoznák meg a határokon átnyúló öröklés esetében illetékes joghatóságot és alkalmazandó jogot: az elhunyt szokásos tartózkodási helye alapján. Mindazonáltal a külföldön élő polgárok, ha kívánják, teljes hagyatékukat az állampolgárságuk szerinti jog hatáskörébe utalhatják.

  Az Európai Parlament Jogi Bizottsága és az Európai Parlament plenáris ülése 2012 márciusában szavazott a jogszabálytervezetről szóló jelentésről (lásd IP/12/209).

  További információk

  Európai Bizottság – Családi ügyek és öröklés

  A Jogérvényesülési Főigazgatóság híroldala

  Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos honlapja

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/06/07  |Az oldal tetejére