Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Környezetvédelem: Iránymutatás a talajlefedés visszaszorítása érdekében
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2012/04/12

IP/12/361

Brüsszel, 2012. április 12.

A talajlefedés, azaz a talaj felszínének vízzáró anyagokkal való beburkolása az Európai Unióban található talajok állapotromlásának egyik legfontosabb oka. A talajlefedés sok esetben termékeny mezőgazdasági területeket sújt, veszélyezteti a biológiai sokféleséget, növeli az árvizek és a vízhiány veszélyét, és hozzájárul a globális felmelegedéshez. A talajlefedés korlátozásának, csökkentésének és kompenzálásának bevált módjait bemutató, az Európai Bizottság által ma közzétett iránymutatás példákat gyűjt össze olyan szakpolitikai törekvésekkel, jogszabályokkal, finanszírozási rendszerekkel, helyi szintű területgazdálkodási eszközökkel, tájékoztatási akciókkal és más megoldásokkal kapcsolatban, amelyeket sikerrel alkalmaznak szerte az EU-ban. Az iránymutatás talajaink állapotának megőrzése érdekében „intelligensebb” területfejlesztést és a vízáteresztő anyagok szélesebb körű alkalmazását sürgeti.

  Janez Potočnik környezetvédelmi biztos ezt mondta: „A környezetvédelem területén Európa előtt álló kihívások közül az egyik legfontosabb a talajban rejlő erőforrások pusztulása az urbanizáció miatt, illetve tájaink rohamos átalakulása. Sürgősen tennünk kell annak érdekében, hogy ezt az értékes erőforrást bölcsebben használjuk ki, hiszen csak így biztosítható, hogy létfontosságú szolgáltatásait az utánunk jövő generációk is élvezhessék. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy lebetonozzuk a fenntartható jövő lehetőségét.”

  Európa a legvárosiasabb kontinens. Az ember minden évben újabb 1 000 km²-t (Berlin területénél is nagyobb talajfelszínt) foglal el magának, és ennek java része a talajlefedés áldozatául esik. Ha ez a tendencia a jövőben is ugyanilyen ütemben folytatódik, száz év múlva Franciaország és Spanyolország együttes területével megegyező nagyságú talajfelszínről mondhatjuk már majd el, hogy uralmunk alá hajtottuk.

  A talajképződés rendkívül lassú folyamat (egy centiméternyi talajréteg felépüléséhez évszázadok kellenek), így a talajlefedés jelentős, gyakran visszafordíthatatlan károkat okoz. Ez az oka annak, hogy miközben a tüzelőanyag-hatékony gazdasági növekedéshez elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, arra is oda kell figyelnünk, hogy hatékonyabban és felelősebb módon bánjunk a földterületekkel.

  A talajlefedés folyamata körültekintő területfejlesztéssel és a városok terjeszkedésének korlátozásával tartható kézben. Új területek elfoglalása helyett érdemesebb a városokon belül rendelkezésre álló területeket birtokba venni, például újrahasznosítani az elhagyott ipari területeket („barnamezős beruházás”). Az okozott károk mérséklésére több lehetőség is kínálkozik: beton vagy aszfalt helyett vízáteresztő anyagokat alkalmazhatunk, támogathatjuk az úgynevezett zöld infrastruktúrát, vagy jobban kihasználhatjuk a természetes csapadékvízgyűjtő rendszereket. Ha az adott helyen nincs mód elegendő mértékű kárenyhítésre, olyan kompenzációs intézkedéseket tehetünk, amelyek máshol javítják a talajfunkciók állapotát.

  A Bizottság iránymutatása az integrált területfejlesztés fontosságát hangsúlyozza. Hatékony lehetőség még az adott terület igényeire szabott regionális szintű stratégiák követése és a kihasználatlanul álló helyi kapacitások igénybevétele is.

  Jelenleg folyik az infrastruktúra-fejlesztést ösztönző finanszírozási rendszerek alapos felülvizsgálata abból a célból, hogy csökkenthetők legyenek azok a támogatások, amelyek motorjai a fenntarthatatlan földterület-foglalásoknak és a talajlefedésnek. A hosszú távú tervezést az is segítené, ha az urbanizációs bevételeknek kisebb hányada kerülne a városok költségvetésébe.

  A következő lépések

  Az iránymutatás a Bizottság által a talajrehabilitációról és a talajlefedésről szervezett, 2012. május 10–11-én Brüsszelben tartandó konferencián kerül először bemutatásra és megvitatásra. A dokumentum az év hátralévő részében több nyelven is elérhetővé válik. Az iránymutatás elsősorban a területért nemzeti, regionális és helyi szinten felelős hatóságok munkatársainak szól, de a területfejlesztésben és a talajgazdálkodásban dolgozó szakemberek is haszonnal forgathatják. A dokumentumnak emellett az is célja, hogy jobban tudatosítsa a közvéleményben talajaink állapotának folyamatos romlását.

  Előzmények

  A talajlefedést a talajvédelmi tematikus stratégia és a talajvédelmi keretirányelvre vonatkozóan a stratégiával együtt előterjesztett jogalkotási javaslat a talajjal kapcsolatos egyik legfontosabb veszélyforrásként jelölte meg. Az iránymutatás mostani közzétételének közvetlen előzménye az Európai Bizottság által 2011. szeptember 20-án „Az erőforrás-hatékony Európa megvalósításának ütemterve” címmel kiadott közlemény volt. Ezen utóbbi dokumentum szerint az EU szakpolitikáinak 2020-ig el kell jutniuk oda, hogy képesek figyelembe venni közvetlen és közvetett területgazdálkodási hatásaikat, és a területfoglalás (azaz a mezőgazdasági és a részben vagy teljesen természetes állapotú területek visszaszorulása) sebességének szabályozott keretek közé szorításával 2050-ig nullára kell csökkennie a nettó területfoglalásnak.

  További információk

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/04/12  |Az oldal tetejére