Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Európa jobban is teljesíthet: Barroso elnök üdvözli az adminisztrációs terhek csökkentéséről szóló jelentést
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2012/02/21

IP 12/146

Brüsszel, 2012. február 21.

Barroso elnök ma fogadta Dr. Edmund Stoibert, a független érdekeltekből álló, adminisztrációs terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport elnökét. Stoiber átnyújtotta a munkacsoport „Európa jobban is teljesíthet” elnevezésű jelentését. Ez a tagállamoknak azokat a bevált módszereit tartalmazza, amelyek segítségével az európai uniós jogszabályok a legkevesebb teherrel hajthatók végre.

  Barroso elnök ma fogadta Dr. Edmund Stoibert, a független érdekeltekből álló, adminisztrációs terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport elnökét. Stoiber átnyújtotta a munkacsoport „Európa jobban is teljesíthet” elnevezésű jelentését. Ez a tagállamoknak azokat a bevált módszereit tartalmazza, amelyek segítségével az európai uniós jogszabályok a legkevesebb teherrel hajthatók végre.

  José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a következőképpen nyilatkozott:„Gratulálok a Dr. Edmund Stoiber által irányított munkacsoportnak a kitűnő jelentéshez. Kiváló példákat mutat az uniós jogszabályok tagállamok általi végrehajtásának olyan intelligens módjaira, amelyek eredményeképpen érvényesülhetnek azok pozitív hatásai, és nem akadályozzák ezeket szükségtelen nemzeti szintű adminisztrációs terhek. Arra kérem a tagállamokat, hogy tanulmányozzák ezeket a példákat és tanuljanak belőlük. Az intelligens szabályozással kapcsolatos kölcsönös ösztönzés révén tovább fejleszthetjük az üzleti környezetet és támogathatjuk a növekedést és a foglalkoztatást Európában.”

  A Bizottság 2010 augusztusában kérte a bevált módszerekről szóló jelentést. A jelentés a bevált módszerekre vonatkozóan 74 példát tartalmaz – többek között az e-kormányzattal kapcsolatos kezdeményezésekről, intelligens megoldásokról főként kisvállalkozások számára, az érdekelt felek közvetlen bevonásáról, megfelelő iránymutatásról és határokon átívelő kezdeményezésekről.

  Ez mutatja, hogy rengeteg lehetőség kínálkozik az uniós jogszabályok végrehajtásának javítására. Mivel a vállalkozásokra nehezedő, az uniós jogszabályokból eredő adminisztrációs terhek harmadát az uniós előírások nem eléggé hatékony nemzeti végrehajtása eredményezi, az ilyen, terhekkel járó végrehajtás csökkentése alapvető fontosságú a vállalkozások működésének javításához, valamint az EU gazdaságának és versenyképességének fellendítéséhez.

  A jelentés egy ellenőrzőlistát és ajánlásokat is tartalmaz, és az olvasókat észrevételeik megtételére kéri.

  Előzmények

  Az uniós vállalkozásokra háruló adminisztrációs terhek 2012-ig 25%-kal való csökkentésére irányuló célkitűzést és az ehhez kapcsolódó cselekvési programot 2007 januárjában javasolta a Bizottság, és azt 2007 márciusában hagyta jóvá az Európai Tanács. Az üzleti környezetnek a bürokrácia csökkentésével való javítása közös célkitűzés, amelyet a tagállamok és az európai intézmények kizárólag megosztott felelősséggel és közös erőfeszítésekkel érhetnek el.

  Az Európai Bizottság jelentős haladást ért el a cselekvési program végrehajtása terén. A Bizottság már javaslatot tett olyan intézkedésekre, amelyek akár 33%-kal vagy több mint 40 milliárd euróval csökkentenék az adminisztrációs terheket. A Tanács és a Parlament által ezek közül már elfogadott intézkedések 22%-os csökkenést eredményezhetnek.

  A több mint öt millió kisvállalkozást érintő, az adminisztrációs terhek csökkentését célzó intézkedésekről szóló közelmúltbeli megállapodás újabb lendületet ad ahhoz, hogy a csökkentés teljes mértéke tovább nőjjön, és 2012-re megvalósítsuk az adminisztrációs terhek 25%-kal való csökkentésére irányuló célkitűzést.

  A Dr. Edmund Stoiber által elnökölt, adminisztrációs terhekkel foglalkozó magas szintű munkacsoport 2008 óta segíti és látja el tanácsokkal a Bizottságot az adminisztrációs terhek EU-n belüli csökkentésére irányuló cselekvési program végrehajtása kapcsán.

  További információ

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/02/23  |Az oldal tetejére