Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Uniós tervek: megfelelő, biztonságos és fenntartható európai nyugdíjak
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2012/02/16

IP/12/140

Brüsszel, 2012. február 16.

 

Az EU népességének mintegy egynegyede számára ma a nyugdíj a fő jövedelemforrás, és később a mostani fiatalok is a nyugdíjra fognak támaszkodni. Ha Európa nem kínál most és a jövőben tisztességes nyugdíjakat, időskorukra milliók fognak szembesülni a szegénységgel. Egész Európa öregszik, mivel az emberek tovább élnek és kevesebb gyermekük van. Jövő évtől az EU dolgozó népessége már elkezd zsugorodni. A nyugdíjak egyre nagyobb pénzügyi terhet jelentenek a nemzeti költségvetésekre, különösen akkor, amikor a helyzetet még pénzügyi és gazdasági válság is súlyosbítja. Az erőfeszítések támogatására az Európai Bizottság összeállított egy fehér könyvet a megfelelő, biztonságos és fenntartható nyugdíjakról. Ez azt vizsgálja, hogy az EU és a tagállamok hogyan tudnak megbirkózni a nyugdíjrendszerek legfontosabb problémáival. A fehér könyv felvet egy sor kezdeményezést, amelyek segíthetik a megfelelő feltételek kialakítását ahhoz, hogy tovább dolgozhassanak azok, akik erre képesek – így javítva az egyensúlyt a munkában, illetve a nyugdíjban töltött idő között; biztosíthatják, hogy a külföldre költözők megtarthassák nyugdíjjogosultságukat; segíthetik a személyes megtakarításokat és biztosíthatják a nyugdíjígérvények megvalósítását, és azt, hogy a nyugdíjasok megkapják azt, amire korábban számítottak.

  A fehér könyv brüsszeli sajtóbemutatóján Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos elmondta: „Csak akkor tudunk megfelelő nyugdíjakat biztosítani a jövőben, ha mindvégig kitartunk reformelkötelezettségünk mellett. Az öregedés hatása immár kézzelfogható – a baby-boom nemzedék most megy nyugdíjba és kevesebb fiatal lép be a munkaerőpiacra. De még nincs késő, hogy megküzdjünk ezekkel a kihívásokkal”. A biztos hozzátette, hogy fontos a nyugdíjkorhatár emelése, megemlítve, hogy egy mostani Eurobarométer felmérés szerint a nyugdíjkorhatár elérése után sokan maradnának továbbra is a munkaerőpiacon, ha a feltételek megfelelőek lennének.


  Mivel 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, a fehér könyv egy 2010 júliusában indított széles körű konzultáció eredményeire is építhet. A fehér könyv több különböző szakpolitikai területet érint, és teljes mértékben összhangban van a Bizottság 2012. évi éves növekedési jelentésével . Az uniós szintű intézkedések támogatják és kiegészítik a nemzeti nyugdíjreformokat. A fehér könyv többek között a következőket javasolja:

  • Jobb lehetőségek az idős munkavállalók számára, felszólítva a szociális partnereket, hogy alakítsák át a munkahelyi és munkaerő-piaci gyakorlatokat, és felhasználva az Európai Szociális Alapot az idősebb munkavállalók munkába állítására. Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve, 2012 egyik legfontosabb központi eleme annak lehetővé tétele, hogy az emberek tovább dolgozhassanak;
  • Kiegészítő magánnyugdíjrendszerek létrehozása, bátorítva a szociális partnereket, hogy dolgozzanak ki ilyen rendszereket, és a tagállamokat, hogy optimalizálják az adóztatást és más ösztönzőket;
  • A kiegészítő nyugdíjrendszerek biztonságosságának javítása, többek között a foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézményekről (IORP) szóló irányelv felülvizsgálatával és a fogyasztók jobb tájékoztatásával;
  • A kiegészítő nyugdíjak összeegyeztetése a mobilitással, olyan jogalkotás révén, amely védi a mobilis munkavállalók nyugdíjjogait, és elősegítve uniós szintű nyugdíjkövető szolgáltatások létrehozását. Ez tájékoztathatja az embereket a nyugdíjjogosultságokról és a nyugdíjba vonulás után várható jövedelmükről.
  • A tagállamok bátorítása, hogy segítsék elő a munkában töltött idő növelését, összekapcsolva a nyugdíjkorhatárt a várható élettartammal, korlátozva a korkedvezményes nyugdíjazási lehetőségeket és megszüntetve a nők és férfiak nyugdíjkorhatára közötti különbséget.
  • A nyugdíjak megfelelőségének, fenntarthatóságának és biztonságosságának további figyelemmel kísérése és a tagállami nyugdíjreformok támogatása.


  Előzmények:


  A nyugdíjasok az EU népességének jelentős részét teszik ki (120 millió fő, azaz 24%) és ez gyorsan növekszik, különösen ahogy a baby-boom generáció eléri a nyugdíjkorhatárt, az aktív munkaképes korúak száma pedig esni kezd. 2008-ban minden legalább 65 éves uniós polgárra négy munkaképes korú (15–64 év közötti) személy jutott. 2060-ra viszont egy nyugdíjasra mindössze két munkaképes korú polgár marad. A demográfiai öregedés hatását tovább súlyosbítja a gazdasági válság. A nyugdíjak ma már az állami kiadások igen nagy részét jelentik: átlagban a GDP 10%-át, ami 2060-ra feltehetően 12,5%-ra nő. Bár az országok hasonló demográfiai kihívásokkal néznek szembe, mégis meglehetősen különböző helyzetben vannak: Írország például a GDP 6%-át, míg Olaszország a GDP 15%-át költi állami nyugdíjakra. Míg a válság a felosztó-kirovó nyugdíjrendszereket a csökkenő foglalkoztatottságon, és az így csökkenő nyugdíjjárulékokon keresztül érinti, a tőkefedezeti nyugdíjrendszereket a zuhanó eszközértékek és a kisebb hozamok sújtják.


  Noha a nyugdíjrendszerek alapvetően a tagállamok hatáskörébe tartoznak, az EU tud segítséget nyújtani: jogalkotással olyan ügyekben, amelyek a belső piac működését érintik, pénzügyi támogatással az idősebb munkavállalók munkaerőpiacon tartásához, szakpolitikai koordinációval és kölcsönös tanulással. A nyugdíjrendszerek reformjainak értékelése szerepel az Európa 2020 stratégiában. 2011-ben 16 tagállam kapott országspecifikus ajánlásokat a nyugdíjakról, és további öt a velük kötött egyetértési megállapodás részeként vállalta a nyugdíjrendszer reformját (további részletek a fehér könyv 3. mellékletében találhatók).

   


   

  További információ

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2012/02/16  |Az oldal tetejére