Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Környezetvédelem: 2012-ben Vitoria-Gasteiz lesz Európa Zöld Fővárosa
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2011/12/15

Az „Európa Zöld Fővárosa” cím 2012-ben Hamburgról Vitoria-Gasteiz-re száll át – az ezzel járó díjat a mai napon nyújtotta át a Bizottság Javier Maroto Aranzabalnak, Vitoria-Gasteiz polgármesterének. Az Európai Parlamentben a Régiók Bizottságának plenáris ülése keretében megrendezett ünnepélyes díjátadáson rajta kívül Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa; Mercedes Bresso, a Régiók Bizottságának elnöke; és Holger Lange, a hamburgi városfejlesztési és környezetvédelmi tartományi minisztérium környezetvédelmi államtitkára is megjelent.

 

IP/11/1549

Brüsszel, 2011. december 15.

  Janez Potočnik az esemény kapcsán így nyilatkozott: „Hamburg példás zöld fővárosnak bizonyult: külön elismerést érdemel az általa indított ötletlánc, amellyel Európa 18 városába eljutott a fenntartható városfejlesztés eszméje. A legjobbakat kívánom Európa 2012. évi Zöld Fővárosa, Vitoria-Gasteiz számára is az előtte álló feladatokhoz. Őszinte érdeklődéssel várom, az év során milyen kezdeményezések születnek majd itt Európa más városainak okulására és ösztönzésére, amelyek révén többek között javulhat a vízgazdálkodás és a várostervezés, környezetbarát infrastruktúrák épülhetnek ki, illetve megjelenhet mindaz a sok egyéb tényező, amely zölddé és élhetővé teszi városainkat.”

  Bresso elnök hozzátette: „Európa polgárai a mindennapi életben érezhető, kézzelfogható előnyöket szeretnének látni. Ebben a tekintetben szolgálnak jó példával Európa Zöld Fővárosai környezetbarát tömegközlekedésükkel, energiahatékony középületeikkel és a számtalan – gyakran uniós kohéziós költségvetésből társfinanszírozott – kiemelkedő helyi projekttel, amelyek messze túlmutatnak az uniós irányelvek célkitűzésein. Stockholm 2010-es, Hamburg 2011-es és – reményeink szerint – Vitoria-Gasteiz 2012-es eredményeire építve a Régiók Bizottsága kész együttműködni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy Európa Zöld Fővárosainak tapasztalatait szélesebb körben megosztani tudó közösség jöjjön létre.”

  Az „Európa Zöld Fővárosa” díj a környezetbarát városi életmód kialakításában élen járó azon városoknak járó elismerés és kitüntetés, amelyek példájából más városok is erőt meríthetnek. Európának ilyen jellegű ösztönzésre van szüksége, hogy a városi közösségek úrrá lehessenek a krónikussá váló környezeti problémákon. Vitoria-Gasteiz, az észak-spanyolországi Baszkföld fővárosa a harmadik azon európai városok sorában (Stockholm és Hamburg után), amelyek a kezdeményezés 2010-es beindítását követően a kitüntető „Európa Zöld Fővárosa” elismerésben részesülhettek.

  Vitoria-Gasteiz, egy közepes méretű város

  Vitoria-Gasteiz középkori város, 1181-ben alapították. Alava történelmi területének fővárosa: a teljes népesség 76%-ának ad otthont, valamint e terület ipara és szolgáltatásai is itt összpontosulnak. Vitoria-Gasteiz közepes méretű város. A települést a 235 445 lakosú városi terület, valamint az azt környező 64 apró, vidéki falu alkotja.

  Vitoria-Gasteiz több tekintetben is Európa „legzöldebb” városainak egyike.Élő bizonyítéka annak, hogy hogyan lehet több mint 30 éve a fenntarthatóság jegyében működni. A várostervezés, a zöld életterek kialakítása, a hulladék-újrahasznosítás, a mobilitás, valamint a vízgazdálkodás terén a város bevált gyakorlati megoldásai példaértékűek Európa számára. Több mint 10 millió négyzetméternyi parkkal és zöldterülettel rendelkezik, kiemelt „zöldövezet” projektje méltán érdemelte ki a nemzetközi elismerést. A környezet iránti elkötelezettsége még figyelemreméltóbb annak fényében, hogy népessége az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt. Következetes stratégiai várostervezéssel, a polgárok erőteljes bevonásával és kiegyensúlyozott környezetgazdálkodással a város harmóniát tudott teremteni a természeti környezettel, mely egyúttal kulturális arculatát is alakította, és a városi fenntarthatóság mintapéldájává tette. Épp olyan léptékű város, mint amelyben az európai polgárok 84%-a is él. Ezért különösen alkalmas a példaállításra.

  Tények és adatok a Zöld Fővárosról

  • a város bármely lakosának csak 300 métert kell megtennie ahhoz, hogy nyílt közterületen vagy zöldterületen találja magát

  • 613 hektárnyi zöldövezet

  • az egy főre jutó erdőterület nagysága 479 m2 (a teljes település egyharmadát borítja erdő)

  • 210 telek, amelyen ökológiai termelést folytatnak

  • a város utcáit 130 000 fa övezi

  • két villamosvonal és 90 km kerékpárút

  • az összes helyváltoztatás fele gyalogosközlekedés

  • az első környezetvédelmi cselekvési tervet már 2002-ben elfogadták.

  Az „Európa Zöld Fővárosa” díj

  Európa társadalmai mára rendkívüli mértékben elvárosiasodtak, öt polgárból négy városban él.Társadalmaink számos környezeti kihívása a városi léttel összefüggésben jelentkezik, de ugyanez a városi lét szolgál a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és innováció forrásául.Az „Európa Zöld Fővárosa” díj a városlakók azon erőfeszítéseit ismeri el és jutalmazza, amelyeknek köszönhetően javulhat az egyre növekvő városi populációk környezetének, gazdaságának és életének minősége. A díjat minden évben olyan városnak (nem szükségszerűen fővárosnak) ítélik oda, amely környezetbarát városi élettérként kitűnik a többi közül, és mások számára követendő példát állíthat. Az ösztönző hatás mellett azáltal, hogy a díjjal jutalmazott város egy időre az érdeklődés középpontjába kerül, nő a hírneve, és vonzó úti céllá válik nemcsak a turisták számára, hanem olyanoknak is, akik itt keresnek majd megélhetést és lakhelyet.

  2012-ben tehát Vitoria-Gasteiz lesz Európa Zöld Fővárosa, 2013-ban Nantes követi majd a sorban. Még nem dőlt el, 2014-ben melyik város veszi át a stafétabotot. A címért jelenleg 18-an versengenek. A pályázatok értékelését követően 2012 júniusában hirdeti majd ki a 2014. évi nyertest az a nemzetközi zsűri, amely különböző környezetvédelmi területek szakértőiből, valamint a Régiók Bizottságának egy képviselőjéből áll.

  További információ

   

  A díjról, a pályázókról és a nyertes városokról bővebben a www.europeangreencapital.eu weboldalon olvashat.

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/12/15  |Az oldal tetejére