Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Mától lehet jelentkezni a 2011-es iskolai fordítói versenyre
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2011/09/01

A középiskolák mától nevezhetik be diákjaikat a fiatal fordítók számára minden évben megrendezett „Juvenes Translatores” (latinul: fiatal fordítók) fordítói versenyre a http://ec.europa.eu/translatores/ weboldalon.Jelentkezni október 20-áig lehet. Az online jelentkezési lap az EU minden hivatalos nyelvén elérhető.Az immáron ötödik éve megrendezett verseny mindegyik kiválasztott iskolában egyszerre, november 24-én kerül lebonyolításra.A versenyen 1994-ben született diákok indulhatnak, és több mint 750 iskola vehet részt.

 

IP/11/1000

Brüsszel, szeptember 1.

 

  A verseny ösztönzi az iskolai nyelvtanulást és népszerűsíti a fordítói hivatást” – mondta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos,majd hozzáfűzte: „A nyelvismeret nyitottabbá tesz bennünket a különböző kultúrák iránt és növeli a munkavállalási kilátásokat.”

  A tanulók egy egyoldalas szöveget fordítanak le az EU 23 hivatalos nyelvének összesen 506 nyelvkombinációjából általuk kiválasztott kombinációban.A lefordítandó szövegek az idén az önkéntességről fognak szólni az önkéntesség európai éve jegyében.

  Minden iskola legfeljebb öt diákot nevezhet be. Bármilyen nemzetiségű diák részt vehet, feltéve ha az egyik uniós tagállamban jár iskolába. Tavaly 2800 diák vett részt a versenyen. A lefordított szövegeket az Európai Bizottság fordítói fogják értékelni, és ők választják majd ki az egyes országok nyerteseit is. A nyertesek 2012 márciusában Brüsszelben vehetik át a díjakat.

  Előzmények

  Az egyes országok résztvevő iskoláinak számát az alapján állapítják meg, hogy 2014-ben hány európai parlamenti képviselője lesz az országnak.Amennyiben egy ország túllépi a megállapított kvótát, a Bizottság sorsolással választja ki a részvételre jogosult iskolákat.A kvóták országonként:

  Ausztria

  19

  Belgium

  22

  Bulgária

  18

  Ciprus

  6

  Cseh Köztársaság

  22

  Dánia

  13

  Észtország

  6

  Finnország

  13

  Franciaország

  74

  Németország

  96

  Görögország

  22

  Magyarország

  22

  Írország

  12

  Olaszország

  73

  Lettország

  9

  Litvánia

  12

  Luxemburg

  6

  Málta

  6

  Hollandia

  26

  Lengyelország

  51

  Portugália

  22

  Románia

  33

  Szlovénia

  8

  Szlovákia

  13

  Spanyolország

  54

  Svédország

  20

  Egyesült Királyság

  73

   

   

  Összesen

  751

  További információ

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/09/05  |Az oldal tetejére