Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Dohánytermékek: a Bizottság jelentést tesz közzé a 85 000 választ eredményező nyilvános konzultációról
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2011/07/27

Az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatósága ma teszi közzé annak a nyilvános konzultációnak az eredményeit, amelynek középpontjában a dohánytermékekről szóló irányelv tervezett felülvizsgálata áll. A konzultáció során példátlan számú válasz érkezett be: nem kevesebb, mint 85 ezren nyilvánítottak véleményt. Zömében egyéni válaszadók tettek eleget a felhívásnak, ami arról tanúskodik, hogy óriási az érdeklődés az EU dohányzás-ellenőrzési politikája iránt. Ezenkívül az ipar, valamint nem kormányzati szervezetek, kormányok és hatóságok képviselői szerepeltek a résztvevők között.

 

IP/11/926
Brüsszel, 2011. július 27.

  A dohányzás az elkerülhető betegségek legfőbb kiváltó oka az Európai Unióban (EU): a becslések szerint évente több mint 650 ezren halnak meg a dohányzás következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás csak az idén közel hatmillió ember halálát fogja okozni. 2030-ra ez a szám akár a nyolcmilliót is elérheti, ha nem teszünk az aggasztó tendencia megfordításáért. Egyértelmű tehát, hogy uniós szintű fellépésre van szükség. Tavaly ősszel nyilvános konzultáció indult a dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálatáról. Ennek keretében az érdekeltek többek között a következő szakpolitikai lehetőségekkel kapcsolatban tehettek észrevételeket:

  • a dohánytermékek csomagolásán kötelezően alkalmazandó képes egészségvédő figyelmeztetések vagy ábrák

  • egyszerű vagy dekorációmentes csomagolás

  • a dohánytermékekben található káros és vonzó anyagok szabályozása

  • a dohánytermékek interneten vagy automatákon keresztül történő forgalmazásának korlátozása vagy megtiltása

  A benyújtott észrevételek igen sokfélék voltak. A képi figyelmeztetések és az egyszerű csomagolás kötelező bevezetését támogatók például azt hangsúlyozták, hogy ez az intézkedés jelentős mértékben csökkentené a csomagolások vonzerejét, és Európa-szerte ugyanolyan mértékben biztosítaná a polgárok egészségének védelmét. Az ellenzők viszont jogi aggályaiknak adtak hangot, és azzal érveltek, hogy ezek a lépések egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben befolyásolnák a dohányzás elkezdését.

  Az összetevők szabályozása mellett síkra szállók szerint az egyes adalékanyagok – például az édes, gyümölcsös, virágos és cukorkaízű aromák – használatának korlátozásával megakadályozható lenne a dohányzás a fiatalok körében. Emellett úgy vélik, hogy az összetevőket szabályozó nemzeti jogszabályok összehangolása megkönnyítené az EU-n belüli kereskedelmet. Az ellentábor szerint viszont az összetevők és adalékanyagok szabályozása nem, vagy csak nagyon kis mértékben hatna visszatartó erővel a fiatalokra, továbbá hátrányos helyzetbe hozna bizonyos dohányfajtákat és -márkákat.

  John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai európai biztos elmondta: "Szeretném mindenkinek megköszönni a hozzájárulását. A széleskörű nyilvános vita eredményei segíteni fognak bennünket a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentésében és mindenekelőtt abban, hogy megakadályozzuk a dohányzás terjedését a fiatalok körében."

  A jelentést az Európai Bizottság Egészség- és Fogyasztóügyi Főigazgatósága teszi közzé. A konzultáció eredményeit a gazdasági, társadalmi és egészségi hatásokkal, valamint a lehetséges szakpolitikai intézkedések megvalósíthatóságával foglalkozó, jelenleg zajló hatásvizsgálat keretében is figyelembe veszik. A hatásvizsgálat eredményeit a jövő évben várható jogalkotási javaslattal együtt fogják ismertetni.

  Háttér

  A dohányzás a legelterjedtebb elkerülhető halálok az Európai Unióban, amelyre évente mintegy 650 000 ember idő előtti halála vezethető vissza.

  A jelenleg hatályos dohánytermékekről szóló irányelv (2001/37/EK) 2001-ből származik. Azóta azonban jelentős előrelépések történtek mind a tudomány, mind a nemzetközi szabályozás terén. Különös figyelmet érdemel, hogy az EU és 26 tagállam is aláírta a WHO 2005 februárjában hatályba lépett Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményét.

  A dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálata ezekre e fejleményekre kíván reagálni. Az irányelv egyes, még hatályban levő rendelkezései mára már elavulttá váltak, és emiatt jelentős eltérések tapasztalhatók a dohánytermékek gyártását, kiszerelését és árusítását szabályozó tagállami előírások között.

  A felülvizsgálat egyúttal válasz az Európai Parlament és a Tanács kérésére, valamint arra a dohánytermékekről szóló irányelv alkalmazásáról szóló 2007. novemberi bizottsági jelentésre, amely számos javításra érdemes területet talált.

  A nyilvános konzultációra 2010. szeptember 24. és 2010. december 17. között került sor. Az érdekelt felek állást foglalhattak a szakpolitikai lehetőségekkel kapcsolatban, és hat kulcsfontosságú területen: az irányelv alkalmazási körével, a füstmentes dohánytermékekkel, a fogyasztók tájékoztatásával, az összetevők feltüntetésével és szabályozásával, valamint a dohánytermékek hozzáférhetőségével kapcsolatban nyilváníthattak véleményt.

  A folyamat / Hogyan tovább?

  A nyilvános konzultáció eredményei hasznos támpontot adnak a dohánytermékekről szóló irányelv jelenleg zajló felülvizsgálatához.

  Számos résztvevő nagy részletességgel kidolgozott választ nyújtott be, és többen is új információforrásokat neveztek meg. Az adatok nagy részét annak a most folyó hatásvizsgálatnak a keretében is figyelembe veszik, amely a gazdasági, társadalmi és egészségi hatásokkal, valamint a szakpolitikai lehetőségek jogi megvalósíthatóságával foglalkozik. Az elemzés eredményeit a jövő év folyamán kidolgozandó jogalkotási javaslattal együtt ismertetik majd.

  További információ

   

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/08/03  |Az oldal tetejére