Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Az Európai Bizottság az új szintetikus kábítószerek elleni szabályok szigorítására készül
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2011/07/11

Szigorúbb uniós fellépésre van szükség a piacra kerülő új szintetikus kábítószerek okozta növekvő problémák kezelésére, írja az Európai Bizottság, ma közzétett jelentésében.2010-ben az EU az előző évi 24-hez képest rekordszámú, 41 ilyen pszichoaktív anyagot azonosított – ezek a szerek ecstasy, a kokain és más hasonló kábítószerek hatásait másolják, és legálisan árusíthatók. A szintetikus drogok ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint a tiltott kábítószerek, és leginkább az interneten és erre szakosodott üzletekben hozzáférhetők. A jelentés megvizsgálja az új pszichoaktív kábítószerekkel szembeni uniós szabályokat. A Bizottság e szabályok szigorítását tervezi, megakadályozandó az új szintetikus drogok szabad árusítását.

 

IP/11/855
Brüsszel, 2011. július 11.

  Az Eurobarométer egy ma közzétett felmérése szerint egyre népszerűbbek az illegális drogok hatásait imitáló új szerek: az európai fiatalok 5%-a állította azt, hogy használt már ilyeneket.A legnagyobb arányban az ír (16%), lengyel (9%), lett (9%), brit (8%) és luxemburgi (7%) fiatalok próbálkoztak velük.Az Eurobarométer felméréséből kiderül, hogy a 27 tagállamban élő 15–24 éves fiatalok nagy többsége betiltaná ezeket a szereket.

  „Az új szintetikus kábítószerek rendkívüli mértékben terjednek Európában.Mérgezőek lehetnek, függőséget okozhatnak, és káros hosszú távú hatásaik vannak” – figyelmeztet Viviane Reding, az EU alelnöke és jogérvényesülési biztosa.„Uniós szinten kell fellépnünk, és meg kell védenünk gyermekeinket.Az új drogok azonosítására szolgáló jelenlegi rendszer nem képes kezelni ezeknek a szereknek a tömeges megjelenését.Ezért kell megerősítenünk e szabályokat, megakadályozandó, hogy a fiatalok e veszélyes kábítószerek csapdájába essenek.Biztosítanunk kell, hogy a szintetikus drogokkal kapcsolatos jogi szabályozás szigorú és hatékony legyen.

  A Bizottság jelentése: a szabályozás lehetőségei

  A ma közzétett jelentés megvizsgálja azt az uniós mechanizmust, amely az európai piacra kerülő új pszichoaktív szerek szabályozására hivatott.A 2005-ben kidolgozott mechanizmus keretében az uniós tagállamok idejekorán felhívják egymás figyelmét az újonnan megjelenő szerekre, kockázatfelmérés végezhető, és adott esetben összeurópai ellenőrző intézkedések is bevezethetők.

  A jelentés megállapítja, hogy bár a korai jelzőrendszer jól működik, a mechanizmus egésze nehezen képes figyelemmel kísérni a piacra kerülő rengeteg új szert.Nem ütközik különösebb nehézségbe például a jelenlegi kontrollintézkedéseket megkerülve olyan új drogokat létrehozni, amelyek jóllehet legálisak, komolyan károsítják fogyasztóik egészségét.A jelenlegi rendszerben a lehetséges ellenőrző intézkedések skálája is meglehetősen szűkös.

  A Bizottság most azt vizsgálja, hogyan tehető hatékonyabbá az uniós szabályozás. Az elképzelések között szerepel a büntetőjogi szankciók alternatíváinak és a veszélyes szerek ellenőrzését szolgáló új megoldásoknak a kidolgozása, valamint a szintetikus szerekre vonatkozó kontrollintézkedések összhangba hozása az élelmiszer- és termékbiztonsági intézkedésekkel. A Bizottság ősszel teszi majd közzé a témával kapcsolatos javaslatait.

  A bizottsági jelentés megállapítja, hogy az új pszichoaktív szerek rendkívül gyorsan terjednek az európai piacon. 2005 óta 115 ilyen szer létezése jutott a hatóságok tudomására. 2010-ben rekordszámú, 41 új drog bukkant fel a piacon, szemben az előző évi 24‑gyel, és a 2008‑as 13‑mal. A tavaly felbukkant szerek egyike növényi alapanyagból készült, többük pedig jól ismert kábítószerek szintetikus származéka, illetve úgynevezett „designerdrog”.

  Az új pszichoaktív szerek terjedése egyre inkább világméretű problémává válik. Miközben a „hagyományos kábítószerek” – a kokain, a heroin, az ecstasy stb. – használata „általában stabilizálódott”, új drogok jelentek meg az illegális kábítószerpiacon annak nyomán, hogy a kereskedők a nemzetközileg szabályozatlan vegyi anyagok felé fordultak, írja az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala a világ kábítószerhelyzetéről szóló 2011. évi jelentésében .

  Az Eurobarométer felmérés: a fiatalok droghasználati szokásai

  A ma közzétett Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy a válaszadók szintetikus drogokat használó 5%‑a közül a legtöbben barátoktól (54%), klubokban és bulikon (37%), erre szakosodott üzletekben (33%) vagy az interneten keresztül (7%) szerzik be ezeket az anyagokat.

  A felmérés azt is megállapította, hogy minden harmadik fiatal férfi (32%) és minden ötödik fiatal nő (20%) kipróbálta már a marihuánát. A 15–24 év közötti európaiak egyértelmű különbséget tesznek a marihuána és a más tiltott kábítószerek között, mind a hozzáférhetőség, mind az egészségre gyakorolt hatás tekintetében. Összességében jóval több fiatal tekinti a kokain (95%) és az ecstasy (92%) rendszeres használatát veszélyesebbnek az egészségre nézve, mint a marihuána (67%) vagy éppen az alkohol (57%) fogyasztását. A marihuánát még sosem használt fiatalok 75%‑a véli úgy, hogy annak rendszeres fogyasztása komoly kockázatot jelent az egészségre – azok között viszont, akik az elmúlt év során fogyasztottak marihuánát, csupán 36% tartja veszélyesnek a szert. A válaszadók 57%‑a úgy véli, 24 órán belül könnyen tudna marihuánához jutni; az ecstasyval vagy a kokainnak kapcsolatban viszont csak a válaszadók 22%‑a állította ugyanezt.

  Előzmények

  A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem hosszú távú, kiegyensúlyozott megközelítést igényel, amely egyenlő súllyal irányul a megelőzésre, a kármentésre, a kezelésre és a kábítószer-csempészet visszaszorítására. Az EU 2005–2012-es kábítószer-ellenes stratégiája és az annak megvalósítását szolgáló két kábítószer elleni cselekvési terv (2005–2008 és 2009–2012) olyan egységes és kiegyensúlyozott uniós megközelítésen alapul, amellyel csökkenthető mind a kábítószerek iránti kereslet, mind pedig a kínálat.

  A Bizottság központi szerepet játszik az illegális kábítószerek használatának csökkentését és a kábítószer-csempészet visszaszorítását célzó intézkedések koordinálása terén. A 2005/387/JHA tanácsi határozat értelmében a Bizottságnak kell javasolnia a tagállamok számára az új kábítószerek ellenőrzés alá helyezését. A határozat mechanizmust hozott létre az új kábítószerekkel kapcsolatos információk gyors cseréjére, a kockázatok értékelésére, és az új szerek összeurópai ellenőrzésére. A ma közzétett jelentés e mechanizmus működését vizsgálja.

  További információ

   

  • Az Európai Bizottság kábítószer-ellenes politikája:

          http://ec.europa.eu/justice/anti-drugs

  • A fiatalok kábítószerekkel kapcsolatos magatartásáról szóló Eurobarométer jelentés:

          http://ec.europa.eu/public_opinion/whatsnew2011_en.htm

  • Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

         http://ec.europa.eu/reding

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/07/15  |Az oldal tetejére