Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Európa Pont - februári program
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2011/02/01

Az Európa Pont programjainak fókusza februárban a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem lesz. Február 9-én Veiszer Alinda beszélget Ferge Zsuzsa szociológussal a gyermekszegénységről, 10-én a témába vágó slam poetry-estet rendezünk, 17-én pedig a Cigányok ideje forog az Európa Moziban. De lesz még táncszínház, unplugged koncert, fórum a külföldi munkavállalásról és tucatnyi egyéb program is, hogy bemutassuk: Európa pont a tiéd!

  Európa Pont - februári program

  Minden nap:

  Személyes tájékoztató szolgálat, brosúrák, kávézó, ingyenes WIFI, gyereksarok.

  A PROGRAMOKRA A BELÉPÉS INGYENES!

  A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

  Február 1. 20.00 – Tánc / SwitchOffszkár Dance Theater – Romana

  „Kivasalni a szamárfüleket, a tiéid és az enyéim is, izgalmassá álmodni a hétköznapokat, de ezek csak szavak.“

  Február 3. 20.00 – Európa Akusztik: A Kutya vacsorája

  Komoly muzsikusokból álló kollektíva, színes, ellentétes hangulatokban bővelkedő, stíluskavalkád-jellegű, bogozni- és megélnivaló zenét kínálnak. A ritmusok felől a hiphop és triphop, a gitárhangok és az elektronika felől a totál experimentália, a Radiohead, a Massive Attack, a poszt-rock, Livius éneke és dumái felől az egyszemélyes humor, a kávéházi stand-up comedy, a hiphop, a ragga, a Quimbyből ismert "liviusos" "sanzonhoz dumálok, történetet mesélek", és a blues.

  Február 9. 18.00 – Tánc és Téma: Szegénység

  Veiszer Alinda újságíró, a Záróra c. műsor riportere beszélget Ferge Zsuzsa, szociológus professzorral, az MTA Gyermekeszegénység Elleni Nemzeti Program Iroda vezető szakértőjével 

  Kortárs tánc - Sivárság fénye
  A szegénység, a kulturális és társadalmi tőke hiánya a krízis idején olyan mélyre taszíthat embereket, ahonnan önerőből lehetetlennek tűnik kikecmeregni. Egy utcára került férfi története a fennmaradásról és az újrakezdésről.

  Táncosok: André Rolland, Bagira

  Február 10. 18.00  Európai Action és Slam Poetry est

  18:00 Action Poetry a Litera szervezésében: Három pokol
  Két roma származású kortárs magyar költő, Balogh Attila és Jónás Tamás a vendégünk. Estjüknek a Balogh Attila költőről szóló, Jónás Tamás szerkesztette dokumentumfilm címét adtuk.

  19:00 Ludditák Slam duo performansz
  A bátaszéki testvérpáros Fiáth Marianna (MC Móki) és Fiáth Titanilla (MC Tita) 2000-ben a saját szórakoztatásukra alakították a Ludditák nevű formációt. A duó azóta számos díjat bezsebelt, és a nevükhöz fűződik a Nyócker című animációs film néhány betétdala is. Zenei karrierjük mellett a lányok meghatározó szereplői a hazai slam eseményeknek, ahol mindig tarsadalmilag érzékeny témákat dolgoznak fel. Ez alkalommal a roma témához nyúlnak.

  A performansz után nyilvános beszélgetés lesz a fellépőkkel, amit a közönség kívánságától függően Open Mic követ.

  Február 16. 17.00 - VILÁG-TÉR: Finnország: Kultúra, nyelv, üzlet

   A VILÁG-TÉR egy kötetlen beszélgető klub, ahol egy-egy országot kiszemelve annak eredményeiről, fejlődéséről, múltjáról és jelenéről, szokásairól, kultúrájáról és gazdaságáról beszélgetnek. A klubdélutánokra az adott országból származó, ott élő, tanuló, dolgozó, kutatásokat vezető vagy az adott országban üzleti kapcsolatokkal rendelkező ismerősöket hívnak meg.

  Február 17. 17.00 - Európa mozi / Emir Kusturica: Cigányok ideje

  Dr. Lux Ágnes, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának munkatársa, Team Europe-tag beszél gyermekjogokról, gyerekszegénységről az Európai Unióban.

  Emir Kusturica: Cigányok ideje
  A Szarajevóben tengődő cigányság egyetlen lehetősége a felemelkedésre a külföldi munkavállalás. Csillogó autóján hazalátogat az Olaszországba szakadt Ahmed. Ahmed pénzt, támaszt és segítséget ígér az ifjú, különleges képességekkel megáldott Perhannak, ha vele tart. Az ígéret földjén azonban a koldulás, betörés, prostitúció jelenti a megélhetést. Amikor Perhan rádöbben, hogy kihasználták, már késő.

  A vetítést követően Csillag Marci filmkritikus beszélget Bódis Kriszta rendezővel és Tóth Herta börtönkutatóval, az OSI projektmenedzserével a filmről és arról, meghatározhatja-e végérvényesen az életútat egy rossz döntés, a környezet.

  Február 23. 18.00 –Tánc és téma: Roma

  Beszélgetés az európai roma politikáról Ürmös Andorral, az Európai Bizottság tisztviselőjével, Berki Judit, szociálpolitikussal, Nagy Anasztáziával, a Roma Education Fund munkatársával.
  Moderátor: Martin József Péter, újságíró

  Nagy ügy
  Két barátnő, egy roma és egy magyar lány, akik régen látták egymást, most újra egy asztalnál, egy kávézóban. Teritéken régi félreértések, megoldásra váró problémák. Két világ, két ember, akik egy hajóban eveznek.

  Táncosok: Egyed Bea, Balogh Katalin
  zene:  Deutsch Gábor/ Anorganik

  Fogadóórák

  Az európai uniós hálozatok tanulás, ösztöndíjak és munkavállalás az Európai Unióban témában tartanak személyes konzultációt minden hétfő délután.
  Előzetes bejelentkezés szükséges! A tárgyba írjátok bele: "Európa Pont fogadóóra"

  2011. február 7. 16.00-18.00: Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
  Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. fogadóóráján  megtudhatod, hogyan kell európai önéletrajzot írni, tesztelheted a nyelvtudásodat és megismerkedhetsz az Europass dokumentumcsaláddal (Europass önéletrajz, nyelvi útlevél, mobilitási igazolvány, bizonyítvány-kiegészítő és oklevélmelléklet).
  Előzetes regisztráció: info@europass.hu

  2011. február 14. 17.00-19.00: EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat)
  Az EURES információt nyújt a munkavállalásról, az élet- és munkakörülményekről az Európai Unió egyes országaiban; arrol hogyan keress állást az EU-ban, az EURES hálózat által koordinált toborzásokról, állásbörzékről, a migráns munkavállalók szociális biztonságáról, a várható változásokról a német és osztrák munkaerő-piacon, valamint a magán munkaerő-közvetítők ajánlatainak hitelességéről.
  Előzetes regisztráció: europapont@lab.hu

  2011. február 21. 17.00-19.00: A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Fiatalok Lendületben Programirodája (www.mobilitas.hu/flp) és az Eurodesk (www.eurodesk.hu)
  Témák:
  - Külföldi önkéntesség
  - Ifjúság csereprogramok
  Előzetes regisztráció: fekete.zsofia@mobilitas.hu

  2011. február 28. 15.00-17.00: a Foglalkoztatási Hivatal Nemzeti Pályainformációs Központja (Euroguidance Magyarország)
  A Euroguidance fogadóóráján tájékozódhatsz a tanulásról , tanulási lehetőségekről az EU-ban (felvételi, nyelvi követelmények, képzések/diplomák elismertetése, stb.); ösztöndíjakról, csereprogramokról és szakmai gyakorlatokról az EU országaiban.
  Előzetes regisztráció: csurid@npk.hu

  További információk

  EURÓPA PONT A TIED!

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2011/03/25  |Az oldal tetejére