Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


Kezdődik a nyári szezon
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
A publikálás dátuma: 2009/07/08

Ötletek és tanácsok a zavartalan európai nyaraláshoz

Megjött a nyár: sokan fogalmazzuk a „házon kívül vagyok” kezdetű automatikus e-maileket, tervezgetjük külföldi nyaralásunkat. Túrázás a Kárpátokban, hajókirándulás a Földközi-tengeren, vagy városnézés valamelyik kulturális és építészeti nevezetességekben gazdag európai városban? Ahhoz, hogy az utazás problémamentes és igazán kellemes legyen, fontos, hogy ismerjük jogainkat és ne felejtsük otthon a megfelelő dokumentumokat.

  A bőrönd bepakolva, útra készen? Nem szabad megfeledkeznünk valamilyen személyazonosító igazolványról. Noha az Unión belül nincs határellenőrzés (kivéve az Egyesült Királyságban, Írországban, Cipruson, Romániában és Bulgáriában), a nyaralónak mégis szüksége lesz személyi igazolványára vagy útlevelére, mégpedig a légi utazáskor, vagy egyszerűen saját kilétének igazolásához (pl. szállodai foglalások alkalmával).

  Ha valaki kutyájával, macskájával (esetleg vadászgörényével) kel határon túlra, gondoskodnia kell kedvencei számára állatútlevélről. Az állatorvos által kiállított okmány tanúsítja, hogy az állat megkapta a veszettség elleni védőoltást. Máltán, Írországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban vagy Svédországban ezen felül azt is bizonyítani kell, hogy az állat átesett a kullancs és a szalagféreg elleni kezelésen is.

  Az utazás kicsit stresszessé is válhat, ha a repülőjáratunkat törlik, a gép késik, a csatlakozásról lemaradunk vagy csomagunk megsérül. Utasként azonban bizonyos jogok English (en) illetnek meg bennünket, és kártérítést igényelhetünk. Az EU a közelmúltban olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek révén a légi járatok árai könnyebben összehasonlíthatók: a reklámban szereplő áraknak ezentúl tartalmazniuk kell az adókat, díjakat és pluszköltségeket is.

  Utazásunk során mobiltelefonunk segítségével tarthatjuk a kapcsolatot otthon maradt rokonainkkal, barátainkkal, sőt, bizonyos esetekben életmentő eszköz is lehet. A magas barangolási díj miatt eddig a nyaralók nem szívesen használták mobiltelefonjukat külföldön. Az EU azonban új szabályokkal English korlátozta az uniós tagországok között lebonyolított mobilhívások díjszabását: a külföldről indított hívásokért maximum 0,43 eurót, míg a fogadott hívásokért maximum 0,19 eurót lehet felszámítani. Az SMS-ek küldése ezentúl legfeljebb 0,11 euróba kerül.

  Végezetül pedig fontos tudnunk, hogy a 112-es segélyhívó számot English az EU bármely részéről és bármilyen típusú telefonról (vonalas vagy mobil) ingyenesen lehet hívni.

  További információk: utazás Európában.

  Európai úti célok

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére