The EU in Country Fontos jogi nyilatkozat
Kapcsolat | Keresés az EUROPA-szerveren

RÓLUNK
House

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


A portugál elnökség célja: új uniós szerződés októberig
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
2007/08/15

Uniós alapszerződés októberig – e célkitűzés jegyében látja el féléves elnöki megbízatását július 1. óta Portugália. Az Európai Tanács június 21–22-i ülésének végén José Sócrates portugál miniszterelnök bejelentette, hogy a Tanács az új szerződés kidolgozása érdekében kormányközi konferencia összehívásáról határozott. A konferencia, melynek során a tagállamokat képviselő szakdiplomaták közös erővel dolgozzák ki az új uniós alapszerződés szövegét, július 23-án vette kezdetét.

  José Sócrates portugál miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Frank-Walter Seinmeier német és Luis Amado portugál külügyminiszter az EU legutóbbi csúcstalálkozóján

  José Sócrates portugál miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Frank-Walter Seinmeier német és Luis Amado portugál külügyminiszter az EU legutóbbi csúcstalálkozóján

  A portugál elnökség további prioritásai között szerepel a következő időszakra szóló növekedési és foglalkoztatási stratégia kidolgozása, melyen belül Portugália főként az innovációval kapcsolatos kérdésekre kívánja helyezni a hangsúlyt.

  Az igazságügy és a belügy területén a legfontosabb napirendi pont a legális és illegális bevándorlás, valamint az új tagállamoknak a schengeni térségbe történő belépése.

  Ami pedig az EU külügyi tevékenységét illeti, az elnökség kiemelt figyelmet szentel a Brazíliával, valamint az afrikai és a mediterrán országokkal fenntartott kapcsolatoknak. E tekintetben kiemelkedő események a július 4-én első ízben megrendezett EU–Brazília-csúcstalálkozó, valamint a decemberi EU–Afrika-tárgyalás.

  2007 januárjától új szabály vonatkozik az EU soros elnökének kijelölésére szolgáló rotációs mechanizmusra. Az új előírások értelmében az elnöki tisztet egymás után betöltő három ország közös programot állít fel és alkalmaz. Így a leköszönő német, valamint a soros portugál, és az azt követő szlovén elnökség törekvései mind az alábbi négy prioritás köré rendeződnek:

  • új uniós szerződés kidolgozása,
  • a lisszaboni stratégia megszilárdítása,
  • a biztonság és az igazságszolgáltatás terén folytatott közösségi politikák reformja, illetve
  • az Unió nemzetközi szerepének megerősítése.

  Bár az elnökség tisztjén egyidejűleg három ország osztozik, a féléves megbízatás hivatalosan csak egyetlen államra vonatkozik. Így Portugália az említett négy prioritáson belül meghatározta azokat a saját irányvonalakat, amelyeket hat hónapos mandátuma idején követni szándékozik.

  A következő elnökség

  2008-01-01 

  Szlovénia veszi át az Unió soros elnökségét

  Kapcsolódó linkek

  ISMERI MÁR?
  Ploteus

  Ploteus: az európai tanulási lehetőségek portálja

  Minden információ az európai tanulási lehetőségekről Egyéb…


  TUDTA-E?
   Euro Máltán és Cipruson

  … hogy Máltán és Cipruson az euró bevezetése után mindössze öt nappal a bolti vásárlások háromnegyedét már az új pénznemben bonyolították?

  Egyéb…


  Utolsó frissítés: 18 December 2007  | Az oldal elküldése e-mailben | Oldal teteje