Navigációs útvonal


RÓLUNK
Fotó: Horváth Dániel

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete


50 év integráció - Nagykapornak
Az oldal elküldése e-mailbenAz oldal elküldése e-mailbenNyomtatható változatNyomtatható változat
Időpont: 2007/12/08

„Európa következő 50 éve rajtad is múlik!" mottóval ötvenhét magyarországi településen szervez civil fórumokat és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Római Szerződések aláírásának ötvenedik évfordulója alkalmából az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a magyar kormány. Az eseménysorozat jó alkalmat teremt a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetésekhez.

  50 év integráció - Nagykapornak

   

  A program Nagykapornakon, december 8-án
  Faluház 

   

  13,30 – A rendezvény a Pacsai Népdalkör és Citerazenekari Egyesület műsorával kezdődik, majd a vendégeket köszönti: Sifter Péter, nagykapornak polgármestere. Ezt követően a Nagykapornaki Általános Iskolások műsora következik.

  14,30- 16,00  Kulturális és szórakoztató programok

  - Iskolai rajzpályázat az EU-ról eredményhirdetése és kiállítás 

  - Óriás társasjáték

  - Európa Kvíz játék helyi vetélkedője 3 fős csoportok részére. A győztes csapat a döntőben mérheti össze tudását a többi 6 településről nyertesként kikerült csapattal.

  A verseny fődíja: egy brüsszeli tanulmányút az Európai Parlamentbe.

  14, 30   Fórum értékeinkről és jövőnkről az Unióban

  Tervezett témák és előadók:

  - Európai Bizottság Magyarországi Képviselete – György Gábor Képviseletvezető

  - Vidékfejlesztés, LEADER program: Magai Ágota, Becsvölgye polgármestere,

  - Önkéntesség az EU-ban: előadó a zalaegerszegi Önkéntes Központ vezetője,

  - Hogyan vigyük közelebb a fiatalokhoz az Uniót? – a tanuló ifjúság tájékoztatása az Európai Unióról: előadó Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány munkatársa,

  - Fiatalok munkavállalási leehtsége az EU-ban: Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Kp.  Nemzetközi- és Stratégiai Igazgatója, Gombás József.

  16, 30 Táncház: EU tagországok táncainak, népviseletének bemutatása

  17, 30 A programsorozat vetélkedőinek eredményhirdetése

  18, 00 – Soul Jazz - a keszthelyi jazz műhely koncertje

  Partnerek: - EUROPEDIRECT Információs Hálózat/ Balaton Régió Európai Információs Pont,

                          - Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány,

                  - Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás.

   

   

  50 év integráció - 50 helyszínen

  Az "50 év integráció 50 helyszínen" - elnevezésű országos rendezvénysorozat az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a magyar kormány közötti együttműködés keretében jött létre. Célja, hogy alkalmat teremtsen a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetésekhez, ahhoz hogy az érdeklődők szűkebb környezetük fejlesztéséről, a gondok megoldásáról az európai értékek és politikák szemszögéből folytassanak vitát.

  A lakossági fórumokat és kerekasztal-beszélgetéseket szórakoztató kulturális programok színesítik. Az előadók között európai parlamenti képviselők, európai uniós szakértők, valamint a helyi üzleti közösség és a diplomáciai testület képviselői egyaránt részt vesznek.

  A rendezvénysorozatra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez tartozó Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység írt ki nyílt pályázatot - ennek alapján választották ki azt az ötvenhét önkormányzatot, amely európai uniós forrásból tarthatja meg a rendezvényeket ez év októberében és novemberében. A jelentkezők több környező önkormányzattal együttműködve adhatták be pályázatukat, a legfontosabb feltétel az volt, hogy összterületükön a lakosság legalább ötvenezer ember legyen. 10 nyertes csoport került kiválasztásra, ők összesen 57 településen csaknem 1 millió lakost képviselnek. A támogatás maximális mértéke pályázatonként 3 millió Ft (12 ezer Euró), a projekt keretében összesen 29 millió Ft-ot osztanak szét.

  A pályázat alapját képező, négy évre szóló együttműködési megállapodás, amelyet a magyar kormány az Unió kommunikációs és információs politikájának végrehajtása érdekében kezdeményezett, 2007. május 11-én lépett életbe. A partnerség alapja közösen meghatározott kommunikációs stratégia, amelyet a Külügyminisztérium Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztálya, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája fogalmazott meg. A pénzügyi eszközöket az Európai Bizottság adja, a pénzügyi lebonyolításért a Nemzeti Fejlesztési Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egysége felel.

  További programok:

  Eseménynaptár

  HÍREK
  HÍREK

   


  ISMERI MÁR?

  Utolsó frissítés: 2010/10/30  |Az oldal tetejére